HND: Zgroženi smo imenovanjem Zlatka Hasanbegovića ministrom kulture

Autor: Marin Bakić

Zlatko Hasanbegović. Izvor: Screenshot

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije se protivi imenovanju Zlatka Hasanbegovića ministrom kulture u novoj Vladi Republike Hrvatske, nadležnim i za „discipliniranje“ nepoćudnih novinara, izražavajući zgražanje činjenicom da je takva osoba uopće mogla biti predložena za ministra u hrvatskoj Vladi. Obavijestit ćemo o ovome i Međunarodnu federaciju novinara (EFJ), Odjel za medije Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE), te Medijsku organizaciju jugoistočne Europe (SEEMO) – kaže Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Prisjeća se nedavne izvjave predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Tomislava Karamarka od prije nekoliko mjeseci u intervjuu Globusu.

– Najavio je tada da će novinari morati podržavati vlast kada Domoljubna koalicija pobijedi na izborima – kaže Leković.

Podsjeća da je Hasanbegović u programu Hrvatske televizije izjavio kako je antifašizam, jedna od temeljnih odrednica Ustave Republike Hrvatske, zapravo “floskula”.

– Ta skandalozna izjava nije jedini njegov javni istup protivan temeljnim vrijednostima demokratskog društva. Ovaj kandidat za ministra kulture bio je svojevremeno i članom Hrvatskog oslobodilačkog pokreta (HOP), što ga je utemeljio ustaški poglavnik Ante Pavelić – dodaje Leković.