“Svemir i ja” – predstavljeno novo djelo gradske ikone

"Mirko Butković je svoju dušu prodao znanosti, tehnologiji, podučavanju, sportu i drugim disciplinama. Nakon što je došao u ovu lijepu životnu dob, okrenuo se filozofiji i mađioničarstvu i ne traži spas od smrti, nego od zabluda. Ova je knjiga obračun sa zabludama", ocjenjuje novinar, publicist i urednik knjige Danko Plevnik

Autor: Marin Bakić

“Govornici su me prelijepo opisali. Stoga preporučam da se pročita knjiga i donesu vlastiti zaključci. Namjera mi je bila mladima pokazati da se može daleko stići samo ako si marljiv, uporan i imaš zrnce pameti. Druga je namjera širenje znanosti i humanosti, kojih nikad nije dosta. To su nedvojbene vrijednosti. Tehnologija, koja proizlazi iz znanosti, može pak biti pogubna. Zato je važna humanost koja može spasiti čovječanstvo od tužnog kraja. Budimo optimisti i aktivni sudionici”, poručuje Mirko Butković, umirovljeni sveučilišni profesor, na predstavljanju svojeg najnovijeg djela “Svemir i ja”, koju je izdala Udruga Nikola Tesla Karlovac, održanom u utorak u Gradskom kazalištu “Zorin dom”.

“Čitanje knjige me učvrstilo u vjerovanju da renesansni tip ljudi i dalje postoji – jedan živi i neumorno radi u Karlovcu. Sažeo je svoju svestranost između korica knjige koja govori o tome kako uočavanje pojavnosti i aktivnosti oko nas i u nama pokreće istraživanje i propitivanje, analizu i sintezu. Raspon tema – od egzaktne znanosti, mađioničarstva, filozofije i povijesti do sporta, gospodarstva, politike, obitelji, prijatelja, suradnika i hobija – svjedoči o uživanju u životu. Tako se postaje gradska ikona, a profesor Mirko Butković to jest. Sigurna sam da naš grad uzvraća ljubavlju čovjeka koji riječima i djelom pokazuje kako se voli Karlovac”, kaže Suzana Štranjgar, ravnateljica Gimnazije Karlovac, na kojoj je Butković maturirao 1956. godine, da bi 1961. godine diplomirao, 1971. magistrirao, a 1976. doktorirao strojarstvo na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, a školovao se i u St. Louisu, u kojemu je također magistrirao 1973. godine.

“Želim Vam da Vaša žarulja još dugo svijetli i da Vas vodi ka novim idejama”, poručio je profesor doktor znanosti Sanjin Braut s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, autoru koji je radni vijek, od 1961. do 2003. godine, proveo u karlovačkoj Jugoturbini i tvrtkama koje su nastale iz nje na raznim funkcijama, dočim je usporedno radio i na Višoj tehničkoj strojarskoj školi Karlovac, Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, na Veleučilištu u Karlovcu, čiji je bio rektor od 1997. do 2005., i na spomenutom riječkom fakultetu kao redoviti profesor.

“Knjiga ‘Svemir i ja’ ima svrhu popularizacije znanosti. Time se potiču mladi i ostali na životni razvoj. Iz te knjige zrači humanost. Butković želi da se shvati da je humanist i želi da to budu i ostali. Autor neumorno širi optimizam, i to se vidi u tekstu. Knjiga govori o Mirku, njegovu radu, svijetu, Karlovcu i budućnosti. Mirko pripada uskom krugu istaknutih Karlovčana”, kazao je doktor ekonomskih znanosti Mato Crkvenac na predstavljanju ove knjige dvostrukog dobitnika Nagrade Grada Karlovca.

Modeliranje i uvođenje varijable vremena uveo je Jan Tinbergen u modernu ekonomsku znanost. Nijedan ozbiljan model, pristup i strategija se ne može učiniti bez da se matematički oblikuje i bez vremena kao varijable. To se vrijeme stalno provlači kroz ovu knjigu. Mirko je širok. Vrlo ozbiljno i studiozno je, koristeći sva svoja iskustva, govorio o današnjem svijetu i o tome što bi svijet trebao biti. Naglašavam u tom pogledu optimizam. Autor argumentirano ukazuje na to da je moguće kaos koji vlada u svijetu nadići koordiniranjem rješenja iz jednog središta, primjerice iz Organizacije Ujedinjenih naroda. Nisam siguran da je to izvedivo, no Mirko uvijek gleda pozitivno. Iako je inženjer, autor ima osjećaj za snagu riječi. Zadivio me efektnim završetkom knjige – stihom Ivana Gorana Kovačića.

Mato Crkvenac

“Profesor Butković je rođen na Zagradu, predgrađu Karlovca, u to vrijeme daleko od središta grada. Odrastao je u skromnoj, vrijednoj i poštenoj obitelji odanoj tradicionalnim kršćanskim vrijednostima. Razvio se u mladića koji tijelo jača atletikom, a duh matematikom, fizikom i ostalim područjima koje nazivamo STEM-om, ali je ušao i u različita druga područja znanosti i umjetnosti. Angažirao se početkom 1990-ih i politički u cilju stvaranja boljeg društva. Tekst knjige ukazuje na erupciju intelekta tog dječaka sa Zagrada, koji razbija okvire i ostavlja trajni biljeg u vremenu”, ocjenjuje umirovljeni liječnik, profesor doktor znanosti Josip Žunić.

Njegovi su dojmovi o postojećim, danas nerazjašnjenim problemima, jednostavni i iskreni. Odrastanje s prijateljima i prirodom koje ga okružuje, sportski duh natjecanja koji ga je odveo kraljici sportova, lakoća savladavanja matematičkih i fizikalnih problema te interesi koje su u njemu pobudili profesori Gimnazije Karlovac, njegovo kasnije uspješno akademsko napredovanje iz malene, gotovo provincijske, sredine, ocrtava osobu snažna duha i blage naravi koja osobnošću, strukom i političkim angažmanom želi nesebično stvoriti kvalitetniji život sebi i zajednici, ali u okruženjima tradicionalnih obiteljskih vrijednosti kojima je težio od malena. Nažalost, autor ne ispisuje eseje i rasprave, što bi bilo vrlo zanimljivo, nego to ostavlja čitatelju. Nudi nam gole činjenice iz vlastitog života, ali i donosi zanimljive tekstove – za njega ne postoje nedodirljive teme. Ima sposobnost u promjenama, pa i ružnim, pronaći optimizam i ljepotu kao poticaj za sreću i boljitak. Nije samo vrstan stručnjak, nego i znanstvenik s jasnim pitanjima i argumentiranim odgovorima, koji se mijenjaju evolucijom znanosti. To su osobine čovjeka koji razvija nove vrijednosti u znanosti i etici na temeljima davnih mudraca čija su učenja utkana u temelje zapadne civilizacije.

Josip Žunić

“Profesor Butković je bio na predstavljanju moje knjige ‘Pravo na vlastiti smisao’. Pronašao ju je prije godinu dana u regalu i najavio da će napisati kritiku, pa je napravio 250 stranica knjige o svom smislu”, opisuje začetak knjige “Svemir i ja” doktor znanosti Danko Plevnik, novinar i publicist, glavni urednik ove knjige.

U tom djelu pratimo razvoj njegova identiteta. Svoj identitet je pronašao u makrokozmosu. Posjeduje filozofijsku introspekciju. I ovdje se, kao i u prethodnoj knjizi, razračunava s religijom. Butković je svoju dušu prodao znanosti, tehnologiji, podučavanju, sportu i drugim disciplinama. Nakon što je došao u ovu lijepu životnu dob, okrenuo se filozofiji i mađioničarstvu i ne traži spas od smrti, nego od zabluda. Ova je knjiga obračun sa zabludama.

Danko Plevnik

Pokrovitelji izdavanje knjige su Grad Karlovac, Gimnazija Karlovac, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, koje je profesor Butković član, Veleučilište u Karlovcu, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci i Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, a donatori Tvornica plinskih turbina, Tvornica turbina Karlovac, Studentski centar Karlovac i Rotary klub Karlovac.