’21, Davor Petračić: Promjena je moguća

"Kada kupiš loš proizvod, to je prvi i zadnji put – drugi put kupiš drugi proizvod ili mijenjaš trgovinu. Demokracija omogućuje promjenu. Ako nova vlast ne poluči rezultate, na sljedećim izborima je treba mijenjati. Kako se ponašamo u trgovini, trebali bismo se ponašati i u politici. Demokracija zato postoji", kaže Davor Petračić, kandidat za gradonačelnika Karlovca koalicije SDP-a, HSS-a, NS - reformista i NL "Naš Karlovac"

Autor: Marin Bakić

“Nema važnijih vijesti s policije glede prijetnje koja mi je upućena. Nemam ti tu kaj za reć'”, odgovara Davor Petračić, kandidat Socijaldemokratske partije Hrvatske, Hrvatske seljačke stranke, Narodne stranke – reformisti i Nezavisne liste “Naš Karlovac”, koju predvodi, za karlovačkog gradonačelnika na pitanje o toku istrage pokrenute nakon što je dobio prije osam dana pismo s čahurom i porukom: “Pravi dolazi kroz cijev”.

“Nije mi svejedno, ali život ide dalje… Malo više pazim, i to je to – nema tu previše filozofije”, dodaje Petračić, s kojim razgovaramo uoči drugog kruga izbora čelnika izvršne vlasti u Karlovcu.

Zbog te prijetnje o Karlovcu se pričalo u nacionalnim i regionalnim medijima. Prije ste dali intervju beogradskim medijima nego medijima u vlasništvu Grada Karlovca.

  • Medijima u vlasništvu Grada neću niti dat’ intervju jer to nisu gradska glasila nego glasila vlasti, a i to ćemo promijeniti. Iz gradskog proračuna dobivaju 400.000 kuna godišnje, a ono što rade pripada bizarnom.

Kako ste doživjeli medijsku pažnju?

  • Bilo mi je naporno – davao sam više intervjua. U Srbiji s pažnjom prate što se događa u Zagrebu. Davno su naučili da se sve ono što se događa kod nas, događa i kod njih s zakašnjenjem.

Kako gledate na kampanju za zagrebačkog gradonačelnika?

  • Veselim se što će Zagreb stubokom promijeniti politiku. Nadam se da će Tomislav Tomašević, kandidat stranke Možemo!, imati znanja i ekipu da promijeni procese i da uveća proračun glavnog grada. Za dugogodišnje vladavine Milana Bandića Zagrebom je ovladala nepotistička i korupcijska hobotnica.

Pratite li samu kampanju i učite li iz toga?

  • Ne mogu kazati da nešto učim iz toga. Znamo kakva je Karlovac sredina i kakve potrebe ima. Nepotizam nam je zajednički problem. Zagreb je država u državi i tamo je kaos. Ne zavidim Tomaševiću kao budućem gradonačelniku. Desnica ne vodi dobru kampanju u Zagrebu i ekstremizam im neće proći. Kod nas je pristojna kampanja, s izuzetkom idiotskog poteza onog koji je poslao pismo, a koji nije moj podupiratelj, nego je očigledno podupiratelj druge opcije. Dobro je što nitko nema većinu u Gradskom vijeću. Možda bi nam većina u Gradskom vijeću omogućila lakši početak upravljanja, ali će nas ovakav omjer mandata odmah natjerati da razgovaramo sa svima i oblikujemo koncepcijski ispravna rješenja. Ako ta suradnja ne bude funkcionirala, raspisat će se novi izbori za predstavničko tijelo.

Kako ste zamislili Gradsko vijeće bez većine?

  • Naučili smo da se vlada samo s većinom, no tada ne postoji demokracija. Već se 26 godina ne uvažava oporba i nije za očekivati promjenu takve prakse. Hrvatska demokratska zajednica govori sada o uključivosti, a svih ovih godina djeluju isključivo. Vole se hvaliti vjerodostojnošću, međutim to nije vjerodostojna politika – kada su u opasnosti od gubitka vlasti počinju govoriti o uključivosti.

Međutim, većina mora postojati.

  • Ne mora.

Pa većina konstituira Gradsko vijeće. Ako se to ne učini, raspisuju se novi izbori.

  • A što treba učiniti da se konstituira Vijeće?

Treba izabrati predsjednika Gradskog vijeća.

  • Pa ćemo izabrati predsjednika Gradskog vijeća. Ako se predloži netko normalan, može biti izabran. To je prvi test suradnje. Naravno, prije toga će trebati obaviti razgovore i naposljetku ćemo imati 11 ruku.

Jeste li o tome razgovarali s SDP-om?

  • Zajedno to vodimo. Bili smo svjesni mogućnosti da se takav omjer u Gradskom vijeću može dogoditi i sada nismo razočarani, nego gradimo demokraciju. Građani će pratiti što se predlaže i tko opstruira rad Gradskog vijeća, pa će se shodno tome i postaviti na sljedećim izborima, izvanrednim ili redovnim.

Niti SDP-u nije do oblikovanja većine u Gradskom vijeću? Oni su također za koncept svatko za sebe?

  • Nije to takav model. Nemamo većinu u Gradskom vijeću, no sa srodnim strankama se može projektno dogovarati od odluke do odluke. Zašto i HDZ ne bi u tome sudjelovao? Ako tvrde da su uključivi, neka to pokažu na prvoj sjednici Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Damir Mandić je Vas i SDP kritizirao da u prošlom sazivu Gradskog vijeća niste poduprli niti jedan prijedlog HDZ-a i izvršne vlasti. Je li to točno?

  • Nije. Nisam dizao ruke za glasanja jer me nisu niti pitali niti su uvažavali moje primjedbe. Dakle, oni su ignorirali mene, pa sam ja ignorirao njih. Tako sam iskazivao nezadovoljstvo spram stava HDZ-a.

Nije li dosta odluka ipak jednoglasno usvojeno?

  • Bilo ih je. Čak sam i sam dizao ruku za proračun jer nema smisla onemogućavati Grad u funkcioniranju. Stanje financija ćemo saznati tek po preuzimanju vlasti. Tada ćemo vidjeti kakav proračun ćemo predložiti.

Je li gradonačelnik ikada prihvatio neku Vašu sugestiju?

  • Nije.

Jeste li mu iznosili sugestije?

  • Jesam, mnogo, još dok je Damir Jelić bio gradonačelnik, a uvijek se odbije s izgovorom da prijedlog nije dobro sastavljen. Ne može me se vući za nos. Grad Karlovac mora oblikovati vijećnički prijedlog na formalno ispravan način. Postoje i usmeni prijedlozi koje sam davao. Duboko ukorijenjen nepotistički i isključivi sustav se “hvata” za formalnosti. U pitanju su okoštale strukture koje dovijeka žele ostati na položaju.

Niste skloni poslijeizbornoj koaliciji SDP-a i HDZ-a?

  • To se neće dogoditi. Nisam član niti jedne stranke, pa ne mogu govoriti u njihovo ime. No, dobro poznajem aktere i nemaju previše toga zajedničkog. Kada bi stvorili koaliciju, dali bi pljusku demokraciji. To bi bila samo želja za podjelom plijena. HDZ je već odavno izgubio vjerodostojnost, a takvom bi je koalicijom izgubio i SDP.

Kakva imate iskustva s običnim građanima na ulici?

  • Oni koji mi prilaze, iskazuju mi podršku. Otkako sam zaprimio prijetnju, pitaju kako sam. Iz susreta s građanima osjećam da je vrijeme za promjenu. Ako su promjene moguće u Ogulinu ili Gospiću, moguće su i u Karlovcu.

Ne postoji grad u Karlovačkoj županiji koji nije unazad 15 godina mijenjao vlast, osim Karlovca.

  • Kada kupiš loš proizvod, to je prvi i zadnji put – sljedeći kupiš drugi proizvod ili mijenjaš trgovinu. Demokracija omogućuje promjenu. Ako nova vlast ne poluči rezultate, na sljedećim izborima je treba mijenjati. Kako se ponašamo u trgovini, trebali bismo se ponašati i u politici. Demokracija zato postoji.

Kako biste ocijenili je li Vaš gradonačelnički mandat uspješan?

  • Bio bi uspješan kada bi se pokrenulo gospodarstvo, uvećali prihodi gradskog proračuna, ubrzala procedura izdavanja akata, omogućila sloboda medija… Meni kao gradonačelniku ne trebaju redakcije kao službe za odnose s javnošću. Mediji u vlasništvu Grada Karlovca moraju biti inovativni, kritički nastrojeni i skloni različitosti, a ne jednoumlju. Nadam se da će izvorni prihodi Grada u mom mandatu rasti, mada ćemo ukinuti prirez, što će potaknuti dolazak gospodarstvenika – valja im pripremiti teren za brzo otvaranje pogona. Gradski odjel koji izdaje građevinske dozvole je na najnižem mogućem stupnju funkcioniranja, mada im je posao vrlo jednostavan. Cilj je da donesem novu kvalitetu, a Grad učinim boljim, efikasnijim i uslužnijim, a iznose računa koje izdaju gradske tvrtke smanjim na minimum, bez da ugrozim njihovo poslovanje. Čistoću vidim kao tvrtku koja će efikasnošću i produktivnošću donositi prihode, a ne tereteći građane.

Direktorica Centra za gospodarenje otpadom Karlovačke Županije – KODOS, tvrtke u vlasništvu svih gradova u Karlovačkoj županiji, te karlovačke, sisačko-moslavačke i ličko-senjske županije, Marija Tufeković kaže da projekt izgradnje centra na Babinoj gori ne bi dobio potporu iz fondova Europske unije da nije dobro pripremljen i da nije prošao provjere. Ujedno kaže da ne može jamčiti da na toj lokaciji neće biti akcidenta, kao što ne može jamčiti da ona osobno neće nastradati u prometu kada uđe u automobil, dakle da je to ta razina vjerojatnosti. Kako gledate na tu izjavu?

  • Volio bih napokon vidjeti što je predviđeno na Babinoj gori. Znam da je neki glupan propisao da se preporučuju bioreaktori. Tu preporuku naši odgovorni shvate doslovno i primjenjuju automatski, mada stvara dodatni trošak i nije efikasno, jer su bez ideja. Ne znam kakva je tamo tehnologija predviđena, kakva je obrada i kakve su metode reciklaže. Mislim da tamo uopće nema ništa predviđeno za reciklažu i stvaranje dodane vrijednosti od otpada. Čitav koncept Babine gore je užasan. Loš je i nepromišljen, te je strateški krivo postavljen. Kakva god tehnologija bila propisana za tamo, stara je s obzirom da je prošlo najmanje deset godina od njezinog odabira. Karlovčani za Babinu goru godišnje izdvajaju tri milijuna kuna, plus za sanaciju Ilovca dva milijuna kuna. Taj ukupan iznos kanim uložiti na tehnologije razdvajanja otpada, na nove i efikasnije prijevoze koji ne uništavaju otpad, te na tehnologije reciklaže koje ćemo postaviti na Ilovcu ili u nekoj poslovnoj zoni. Otvorit ćemo puno radnih mjesta i zaraditi, a Grad Karlovac će izaći iz vlasništva Kodosa, štetnog konglomerata koji financira nerad i neznanje. Sami ćemo riješiti svoj otpad tako da će preostati nakon postupka vrlo malo otpada kojeg ćemo deponirati na vlastitoj deponiji za koju valja ishoditi novu građevinsku dozvolu, a to malo odlagalište će biti trajno i nećemo raditi veće jer ćemo težiti koncepciji “nula otpada”.

Što ako se Gradsko vijeće ne složi s Vašom vizijom?

  • Ako dokažem da je to korisno za Karlovac, ne vidim tko to ne bi podržao, osim destruktivnih. Ako bi destruktivni činili većinu, bolje je da ne radimo zajedno i da se raspišu novi izbori za predstavničko tijelo. Postoje strateška pitanja oko kojih bismo se trebali složiti, a manji prijedlozi izvršne vlasti ne moraju nužno biti prihvaćeni.

Zašto kritizirate gradski ured za izdavanje dozvola?

  • Tamo vladaju veliko nesnalaženje, nerad i sporost, izdaju se sumnjive dozvole kao za objekt na mjestu nekadašnjeg hotela “Korana”, uporabne dozvole bez zakonske podloge… Sve to stvara probleme i gužve. Onaj tko gradi kuću i preda dokumentaciju, ne zna za koliko dana može očekivati građevinsku dozvolu. Oni koji tako rade neće imati mjesta na tom poslu. Taj odjel mora funkcionirati poput sata jer o tome ovisi prihod Grada. Ne možemo dozvoliti da nam vlastita birokracija usporava razvoj.

Tvrtki Zaklady Remontowe Energetyki Katowice iz Poljske je gradonačelnik Mandić nedavno uručio građevinsku dozvolu za ulaganje u Poduzetničkoj zoni Gornje Mekušje, a ogulinski SDP je kritizirao županijske čelnike da se reklamiraju svakoga puta kada županijska služba izda građevinsku ili uporabnu dozvolu. U SDP-u tvrde da nema razloga za “naslikavanja” jer je riječ o normalnom upravnom postupku s kojim političari manipuliraju.

  • Izdavanje dozvola je nešto oko čega ne treba raditi drame. Najnormalnije bi bilo da građani niti ne znaju tko je na vlasti, a stvar idu dobro. Kada ne idu dobro, zna se i tko je izdao građevinsku dozvolu. PZ Gornje Mekušje je počeo raditi Damir Jelić, prethodni gradonačelnik Karlovca, a njegov nasljednik je dovršio, i to jest uspjeh vlasti, mada se sve odvijalo sporo i s lutanjem. Kao građevinar projektiram tamo i moj klijent razmišlja o odustajanju od ulaganja jer mu je parcela mala i u prostornom planu je određeno da mora biti zelenih površina na toj parceli i koliko mora biti parkirališnih mjesta. Kakve zelene površine u poslovnoj zoni? Tamo se radi, tamo su strojevi i skladišta i uvijek nedostaje prostora za nadstrešnicu. Kriv je onaj tko je raspisivao natječaj za izradu prostornog plana poslovne zone. U projektnom zadatku je trebalo stajati da se traži maksimilizacija prostora za rad. Ne treba uvjetovati parkirališta jer su riješena središnjim parkiranjem u poslovnoj zoni i nije problem hodati tri stotine metara do radnog mjesta, a vrtovi tamo nikome nisu potrebni.

Kako biste riješili problem u PZ Gornje Mekušje?

  • Izmijenit ćemo prostorni plan i baciti te odredbe kroz prozor – to će biti jedna od prvih odluka.

Bi li to bilo pogodovanje Vašem klijentu?

  • Tada neće biti moj klijent. Uostalom, to nije samo njegov uvjet nego uvjet svih ulagača i svima njima bih onda “pogodovao”. Mogu se retorički povlačiti kojekakve veze da bi me se dovelo do sukoba interesa, međutim nakon što postanem gradonačelnik više nemam klijente. Suradnjom s postojećim sam saznao što je problem u PZ Gornje Mekušje.

Kazali ste televiziji N1 da ćete kao gradonačelnik pomrsiti račune onim tvrtkama koje zbog pogodovanja rade s Gradom Karlovcem. Koje su to tvrtke?

  • Neću to iznositi javno, a ne znam niti sve tvrtke kojima se pogoduje. Vidim da neke redovito rade po narudžbama iz gradskog i županijskog sustava. Jedan poduzetnik me zvao i požalio da ne može raditi s Gradom jer nisu “ta opcija”. Ukinut ćemo nepotizam i uvesti jednakost prilika za sve građane i tvrtke. Time ćemo pomrsiti račune onima koji su se na telefonski poziv javljali na namještene iznose i dobivali nerijetko precijenjene poslove. Kada besplatno ili uz ispodtržišnu cijenu moraš napraviti HDZ-u dimnjake, stolariju ili žbuku na njihovoj kući, očekuješ dodatni posao kojim ćeš nadoknaditi taj nedostatak, i to se događa u Karlovcu.

Ima li među povlaštenim tvrtkama donatora HDZ-a?

  • Naravno da ima. U tim tvrtkama politika također vodi brigu o tome tko će se zaposliti. Vidi se tko uvelike sponzorira HDZ i postoji sumnja da od toga te tvrtke imaju koristi.

Opisujete li korupciju?

  • Vjerojatno se to tako zove. Jamčim da ćemo uraditi reviziju i da ćemo utvrditi što kod pojedinih projekata ne valja ne bismo li omogućili da budu dovršenu u najkraćem mogućem roku i cjenovno i kvalitativno najpovoljnije. Bit ću uključen u pregled i kontrolu postupaka ugovaranja.

Jeste li podnosili kaznene prijave?

  • Nisam nikada podnio niti jednu kaznenu prijavu. Kao gradonačelnik ću ipak morati jer sam odgovoran za funkcioniranje sustava. Gledao sam troškovnike kada smo štitili platane u Nazorovoj ulici. Bilo je očigledno da je izvođač radova bio najskuplji po polaganju cijevi, a najjeftiniji po uređenju okoliša, koji je ostao neuređen. Procijeni radi li se o korupciji.

Uređenje okoliša je podrazumijevao micanje platana?

  • To su bili predvidjeli, ali se okoliš mogao urediti i bez toga, a po toj logici bi onda bila i manja površina za popločavanje.

Marija Bodrožić-Zorić, nezavisna gradska vijećnica u prošlom sazivu, koja je izabrana u Gradsko vijeće s Vama na listi, je za Vašu aktualnu kampanju uplatila 29.900 kuna. Kako to tumačite?

  • To je učinila po dogovoru kojeg smo postigli za prošlih izbora i postupila je korektno. Vijećnik koji je s nama izabran na tim izborima to nije htio učiniti. Privremeno izvješće koje smo podnijeli je ujedno i konačno izvješće o financiranju naše kampanje.

Što je bio dogovor na početku vijećničkog mandata?

  • Da ćemo ono što nam se uplati kao vijećnicima uložiti u sljedeću kampanju.

U kojoj fazi je revitalizacija Velike vojarne?

  • Potpisali smo polovicu ugovora. Proces se usporio zbog koronakrize i zbog toga što sam dugo čekao uporabnu dozvolu koju sam morao dobiti po svim Božjim zakonima. Tri mjeseca sam tražio elaborat o etažiranju bez kojega ne mogu prodavati tu vojarnu u dijelovima. I dalje se slobodni dijelovi vojarne popunjavaju. Imam uskoro sastanak s bankom da vidimo što ćemo dalje poduzimati. Ako postanem gradonačelnik, moja tvrtka će nastaviti provoditi taj projekt. Ta vojarna ima svoju šansu i financijsku konstrukciju. Kada se uredi Zvijezda, bit će vrlo atraktivna za rad i stanovanje.

Kako gledate na rušenje Oružane?

  • Kada smo u rekordnom roku zaprimili mnoštvo rezervacija za Veliku vojarnu, nazvao sam tadašnjeg župana Jelića i u šali ga zatražio da mi povjeri Oružanu da i nju “zdilamo” za poslovne i stambene prostore. Počeo je mucati. I dalje ne znam jesu li sredstva osigurana za Oružanu. Onaj ugao prema pravoslavnoj crkvi je pukao još za rata kada je nevješto postavljana kanalizacija, a dodatno je napukao za zadnjeg potresa, što je naveden kao razlog da se ukloni čitav objekt. Sad vidim da najkritičniji dio te vojarne uopće nije uklonjen. A to ostavljanje prednjeg zida je simptom zaštitarske bolesti. Kada smo radili zdanje na Korzu morali smo držati trulu fasadu sa skelom da ne padne ka ulicu. U Crikvenici smo također rušili čitavu zgradu, a zaštitari su zatražili da ostavimo derutnu fasadu koja gleda na cestu. Vjerojatno ćemo u budućnosti imati skenere u očima i moći vidjeti da je iza fasade cigla iz 1722. Ako zgrada nema matematiku isplativosti, treba je ukloniti i napraviti sigurnu građevinu. Hoće li to biti replika, drugo je pitanje.

Kako gledate na istup Bojana Radoševića, arhitekta, koji se zbog zahtjeva konzervatora ogradio od rješenja za knjižaru Naprijed na uglu Radićeve i kralja Tomislava?

  • Prvi se javno usudio prigovoriti. Netko želi otvoriti ćevabdžinicu na Korzu i uzme uvjete konzervatora, a onda ispadne da mora uložiti u uređenje prednje fasade, zidanje vrata, u stolariju da izgleda kao iz 19. stoljeća… Tog čovjeka bi takvi uvjeti odbili od ulaganja.

Kako se sporazumjeti s konzervatorima?

  • Kao gradonačelnik kanim razgovarati s njima i nadležnim ministrom jer su konzervatorski kriteriji “od-do”, “sviđaš mi se – ne sviđaš mi se” i ne pridonose. Ne mislim pritom na sve uvjete konzervatora, nego na ekstremne. Moralo bi se znati što su standardi, a što nadstandardi. Vlasniku objekta je do toga da fasada bude čitava, oličena i da ima toplinsku izolaciju. Ako je Gradu i Republici Hrvatskoj stalo da to pročelje bude ukrašeno, trebali bi to platiti.

Direktor Gradske toplane Hrvoje Klobučar Vas je kritizirao zbog Vaše namjere da u svakoj četvrti napravite toplinsku podstanicu na plin. Kaže da je plin fosilno gorivo kojeg se Europska unija odriče. Imate li odgovor na taj prigovor?

  • Dobrodošli, direktore, u predizbornu kampanju! Rekao je da obmanjujem javnost. To uvijek kaže, a jedina je obmana što građani moraju plaćati račune u visini od 1.500 ili 1.700 kuna za mjesec dana grijanja na središnjem toplinskom sustavu, a te račune namjeravam smanjiti, i to ne malo, nego drastično. To se ne može ostvariti ponavljanjem istih grešaka, a naročito ne zapošljavanjem prevelikog broja radnika i s ovakvim direktorom Gradske toplane. Direktor toplane mora biti netko tko uvijek ima bolje rješenje, a ovaj nema nikakvo. Novac predviđen za zamjenu vrelovoda je nabrijan i to bi moglo biti mnogo jeftinije ulaganje. Trebamo se zapitati je li normalno da zasebni cjevovod ide na Baniju samo da bi grijao četiri zgrade. Cijenio bih tog direktora da je uopće spomenuo tu nelogičnost i da je otvorio mogućnost da se u toj četvrti napravi posebna kotlovnica. Osnivanjem holdinga će mjesta poput ovog direktorskog biti izlišna. Tada će toplanu voditi tehnički rukovoditelj koji bi trebao imati pojma o energiji i uštedama energije.

Jeste li bili na borlinskom prosvjedu protiv toka radova na cesti D6?

  • Jesam. Zanima me kako građani reagiraju na činjenicu da Hrvatske ceste odbijaju asfaltirati dvije stotine metara ceste temeljnim asfaltom, ako ništa, prije zime. Ne znam što stoji iza prijedloga da se ne radi do rujna. To je sve javašluk. Meni kao građevinaru je to van svake pameti. Stanovnici Borlina trebaju primijeniti turanjski poučak – jedino ako se vidi da je masa ljudi tamo koje isto razmišljaju, pokrenut će institucije. Problem se može riješiti u mjesec dana.

Zašto ste išli na prosvjed, ako su građani rekli da ne žele da se politizira?

  • Bio sam tamo u svojstvu građanina, ne političara.

Kako komentirate da je gradonačelnik 2019. imenovan koordinatorom radova na D6?

  • Shvatio bih da je koordinator duhovne obnove. Nedosljedan je. Hvalio se izgradnjom sustava obrane od poplava i cestom preko mosta “Korana”, što su državni projekti – kiti se tuđim perjem. Kada mu tuđe perje ne odgovara, kao na Borlinu, kaže da s time nema veze, mada je čak proglašen koordinatorom. Naravno, gradonačelnik bi trebao igrati veliku ulogu u svim projektima koji se tiču ovog grada, ali onda ne bi trebao biti nedosljedan i trebao bi priznati neuspjeh. Da je samo borlinskog neuspjeha, sadašnji gradonačelnik treba pasti. U normalno uređenom društvu takva se greška jednom gradonačelniku ne smije dogoditi. Radovi kroz Karlovac, koji su trebali biti završeni za šest do osam mjeseci, ne smiju trajati dvije godine i produžiti se na dvije i pol. Vjerujem da izvođač radova na toj dionici zaziva raskid ugovora. To bih mu i priuštio. Nastavit će zazivati raskid ugovora dok se ugovor ne raskine, i samo gubimo vrijeme. Izvođač očito ne može završiti radove jer bi ga to stajalo više no što bi zaradio. Vjerojatno je problem u tome što je na natječaju ponudio dampinške cijene koje mu sada ne odgovaraju. Vjerojatno kalkulira da mu se više isplati dobiti raskid ugovora nego završiti najskuplji dio radova. Uručio bih mu otkaz čim prije, brzinski proveo novi natječaj i izabrao izvođača koji bi radove proveo u najkraćem mogućem roku.

Grad Karlovac nije naručitelj radova.

  • Nije, ali je inicijator. Hrvatske ceste ne bi u to ulazile da Grad nije tražio promjenu kanalizacije i vodovoda.

Koliko uspijevate uskladiti poslovne obveze i kampanju?

  • Naporno je. Kada dođem doma, odmah zaspim, a dižem se ranim jutrom, pa odlazim u ured, koordiniram poslove s djelatnicima pa vršim kasnije nadzor gradilišta i slično. Srećom, kampanja je pokrivena s više sposobnih i mladih pa uspijevam uskladiti poslovne obveze s političkima.

Gradonačelnik takvih problema nema – njegov je posao da bude političar. Jeste li utoliko hendikepirani?

  • Jesmo. Dragica Malović, predsjednica SDP-a Karlovac i kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika, ne može napustiti posao prije 15 sati. Čitava gradski sustav je angažiran na Mandićevom reizboru. Nije isključeno da hendikepirana momčad pobijedi mnogo jaču jer ima više srca i snage.