Povratak Karlovca na svjetsku kartu teslizma

Ignoriranje Tesle je ignoriranje povijesti i vrijednosti hrvatske znanstvene elite

Autor: Danko Plevnik

Četvrtog lipnja prošle godine održali smo simpozij „Školovanje i samoobrazovanje Nikole Tesle“

Bilo je predviđeno da svaki od sudionika nakon toga napiše pet kartica teksta, što sam smatrao realnim postignućem u ovom istraživanju od Smiljana do New Yorka.

Uvodno izlaganje pripalo je ruđerovcu dr. Valteru Krajcaru iz gospićke Gimnazije koji je opisao Teslinu obitelj, okolnosti njegova odrastanja, psihofizičke predispozicije i početak njegove znanstvene imaginacije koja ga je dovela do hidrocentrale na Niagari.

Njegove karlovačke kolegice Natalija Jadrić i Tanja Mihaljević dale su iscrpan uvid u historijat velike realke K. K. Oberrealschule zu Rakovac, selu u tadašnjoj Vojnoj Krajini, a danas oko osamsto metara od glavnog gradskog trga u Karlovcu. Dokumentirale su njegov učenički interes, školske ocjene i utjecaj njegovog inspirativnog profesora matematike i fizike Martina Sekulića.

Teslino studiranje u Grazu obradio je dekan Fakulteta elektrotehnike i informacijske tehnike Tehničkog Sveučilišta u Grazu Wolfgang Bösch. Problem je nastao jer svoje izlaganje nije pretvorio u pisani tekst. Dvaput sam slao mail, onda me je uputio na arhivistu tog sveučilišta, ali kada sam ga zamolio da napiše pet kartica na tu temu nije se više javio. Čudio sam se Böschu što nije uspio poslati pet kartica, a od vrtića do doktorata je polagao s cum laude, ali taj kum mu ovoga puta nije bio od pomoći pa sam iz njegovog izlaganja uspio iscijediti svega jednu karticu teksta.

Veleposlanik Republike Češke Vladimir Zavazal dao je zanimljivu i cjelovitu političku recepciju Tesle u prijeratnoj Čehoslovačkoj kada je dobio dva počasna doktorata i najveće čehoslovačko državno odlikovanje te u poslijeratnoj Čehoslovačkoj, kada su zbog staljinističkih okolnosti morala biti mijenjana imena čeških tvornica imenovanih po Tesli.

Ono što je nedostajalo u njegovom izlaganju bilo je Teslino studiranje na Karlovom sveučilištu u Pragu gdje je veleposlanik Zavazal studirao i doktorirao. Zbog toga nisam mogao dozvoliti da u knjizi ostane rupa u Teslinom fakultetskom školovanju. Zato sam istražio njegov studentski boravak u Pragu. Iznio sam podatke o njegovim profesorima i predmetima koje je slušao. Tesla je bio zakasnio s upisom pa je studirao fakultativno bez polaganja ispita, što je studentima privlačna opcija. Međutim, posjećivao je znamenitu knjižnicu Clementinum, uživao u samostalnom širenju znanja pa sam Prag označio kao rodno mjesto njegovog samoobrazovanja.

Drenka Dobrosavljević, prva inozemna članica naše udruge, svojim je višedestljetnim bavljenjem Teslom pokrpala sve nedostatke knjige, zapravo pomogla da ovi radovi ne budu u obimu brošure nego knjige.

Kao urednik sam postavio rujan kao rok za slanje tekstova. Drenka je krajem rujna pitala bi li mogla poslati deset kartica, nema problema, mjesec dana kasnije je javila da ima štofa za 20 kartica, samo dajte, pa za 30, u studenom me je pitala može li pisati do 40, početkom prosinca već je napisala 50 kartica, da bi koncem prosinca poslala molbu bi li mogla napisati 60 da zaokruži temu.

„Naravno da možete, ali jednom se mora stati.“

„Ali Vi ste me hrabrili da pišem”, odgovorila mi je.

„Jesam, ali vaših 60 kartica je mojih 105 kartica!“

D. Dobrosavljević si je dala truda i obradila dosad manje poznate i nepoznate putove Teslinog samoobrazovanja.

Zaključni tekst pripao je predsjedniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademiku Zvonku Kusiću. Prikazao je odnos HAZU spram Tesle kojega je izabrao kao najmlađeg akademika. Kusić je dao točku na uskličnik jer je pokazao kako odnos Hrvatske prema Tesli nije neki trenutačni hir ili pomodnost, nego dvostoljetni kontinuitet uvažavanja. Poštovanje prema Tesli stoga je ujedno i poštovanje prema njegovim akademskim i sveučilišnim suvremenicima iz Praga i Zagreba koji su na vrijeme, još 1896. godine, uočili njegovu znanstvenu i tehnološku genijalnost. Tesla je upravo u Zagrebu rekao da je sin svoje domovine Hrvatske. Ignoriranje Tesle je ignoriranje povijesti i vrijednosti hrvatske znanstvene elite.

Budući da smo htjeli imati knjigu i na engleskom – da je cijeli svijet razumije – morao sam ujednačiti prijevode temeljnih pojmova.

Prije svega insistirao sam na razlici između pojmova školovanja i obrazovanja. Autori ili njihovi prevoditelji su u pravilu riječ školovanje prevađali engleskom riječju education.

Teslin idol u mladosti i prijatelj u zrelosti američki pisac Mark Twain je jednom sjajno uvidio tu razliku: „Ne dopustite da školovanje ometa vaše obrazovanje.”

Dakle, postoji veliki prostor za cjeloživotno samoobrazovanje izvan redovnog školovanja.

Drugi problem je bio prijevod naziva naše udruge. Pisale su se tri verzije: The Nikola Tesla Association, The Nikola Tesla Society ili The Association of Nikola Tesla. Odlučio sam se za zadnju verziju. Preveo sam svoj Predgovor, svoj tekst, bilješke o autorima i usuglašavao one tekstove koje sam dao prevesti.

Za eventualne greške snosim radnu krivnju.

Ova knjiga vraća Karlovac na svjetsku kartu teslizma.

*izlaganje na promociji knjige “Školovanje i samoobrazovanje Nikole Tesle” održane u Ilirskoj dvorani “Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” 9. svibnja 2019. godine