U petak počinje 10. međunarodni etno-jazz festival Karlovac

Autor: Marin Bakić

Simone Zanchini otvara 10. međunarodni etno-jazz festival Karlovac. Foto: Aleksandar Resanović Izvor: Međunarodni etno-jazz festival.

U petak počinje 10. međunarodni etno-jazz festival Karlovac. Održat će se, kao i proteklih nekoliko godina, na Starom gradu Dubovcu, u slučaju kiše u Gradskom kazalištu Zorin dom.

Organizator Udruga Orpheus i ove godine je osigurala trodnevni program s uglednim glazbenicima iz Hrvatske i svijeta. Tako festival otvara Simone Zanchini Project kojeg čine Zanchini na harmonici, Martin Gjakonovski na kontrabasu, Ratko Zjača na gitari i Jože Zadravec na bubnjevima.

– Zanchini je jedan od najuzbudljivijih svjetskih glazbenika današnjice, što mu je osigurao njegov originalan, virtuozan, istovremeno i avangardan i romantičan, pristup. Na ovogodišnjem festivalu nam se predstavlja svojim najnovijim radom. Riječ je o albumu Don’t Try This Anywhere koji je snimljen prošle godine u New Yorku s nekima od najvećih svjetskih jazz glazbenika kao što su John Patituci i Adam Nussbaum. Album je snimljen kao posveta velikom Michaelu Breckeru. Dio te ekipe bit će sa nama i u Karlovcu – kaže Goran Ilić, predsjednik Orpheusa.

U subotu nastupa Mario Rašić Balkan ZOO Ensemble kojeg čine Rašić na bas gitari, Viktor Lipić na klavijaturama, vokal Valerija Nikolovska, Zlatko Hajdarhodžić na flauti i Mirsad Dalipi na bubnjevima.

– Projekt Marija Rašića spada među najzanimljivije nove domaće projekte. Možemo poželjeti da se ova naša mlada scena obogaćuje sa novim sastavima, jer donose novi zvuk primjeren i našem vremenu. To je i razlog zašto su sa nama ove godine na festivalu. Sastav ima iza sebe dva albuma, dosta vrlo zapaženih koncerata odlično prihvaćenih od publike i kritike. Rašić inspiriran bosanskom etno baštinom uspijeva stvarati vrlo osobnu i neklišeiriziranu glazbu koja će vjerujem biti veliko zadovoljstvo i našoj publici – veli Ilić.

Festival će zaključiti Gjakonovski na kontrabasu, Vasko Atanasovski na saksofonu i flauti te Ilić na gitari.

– Ideja ovogodišnjeg programa je, između ostalog, objediniti u skicama sve ono što se programski dešavalo proteklih godina. Tako smo za ovu priliku složili jedan festivalski band. Predstavit ćemo se vlastitim skladbama i nekim poznatim temama. Saksofonista i flautista Atanasovski je jedan od najzanimljivijih autora, a Gjakonovski istinski glazbenik, virtuoz na kontrabasu Nadamo se zajedničkom uživanju u ovom koncertu, te slavljeničkom druženju poslije uz world music glazbu – dodaje Ilić.

Svi koncerti počinju u 21 sat. U pretprodaji karte se mogu kupiti u turističkoj agenciji KA-travel po cijeni od 50 kuna za pojedini koncert. Na dan koncerta ulaznica stoji 60 kuna. Festivalska ulaznica – za čitav program – iznosi sto kuna.

Festival pomažu Ministarstvo kulture, Karlovačka županija, Grad Karlovac, Turistička zajednica Karlovca, Ilsad i Parallaxis.