Zoran Pusić: Hrvatski državni sabor – povratak u prošlost

Autor: Marin Bakić

Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige Hrvatske. Foto: Screenshot.

Ne vraćaju kritičari ideje da se Hrvatski sabor preimenuje u Hrvatski državni sabor Hrvatsku u prošlost, nego se oni upravo tome protive – stoji u otvorenom pismu šefu parlamenta Željku Reineru, koji je takvu ideju u svom govoru prilikom konstituiranja Osmog saziva Hrvatskog sabora iznio, predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić.

Pusić ističe nužnost borbe protiv relativizacije ustaškog režima i fašističkih ideja, jer su trajna prijetnja demokratskim vrijednostima.

– A da su te ideje latentna prijetnja u hrvatskom društvu novi predsjednik Hrvatskog sabora imao je i ima prilike uvjeriti se doslovno na svakom koraku – od relativizacije zločudnosti ustaškog pozdrava „Za dom spremni“, od uzvika članova njegove stranke „U Kevinu jamu s njima“, od postupaka nekih od najutjecajnijih biskupa Katoličke crkve koji su praktično beatificirali osuđenog ratnog zločinca za zločin u Ahmićima, zločin tako sličan onima koje su ustaše činile u Drugom svjetskom ratu, do notorne zadušnice za Antu Pavelića održane usred Zagreba, na isti dan kad je on izabran za predsjednika Sabora – kaže Pusić.

Dodaje da promjena imena Hrvatskog sabora sigurno neće biti korak u smjeru vraćanja digniteta parlamentu.

– To nije niti pozivanje neosuđenog ratnog zločinca na svečano konstituiranje Sabora ili činjenica da u njemu sjedi osuđeni ratni zločinac. Na žalost to nije prošlost, sve se to događa na izmaku 2015. i predstavlja „realnu i sadašnju“ prijetnju i nama i našoj djeci i našim unucima – smatra Pusić.