Eko Pan i Naklada Šumek otvorili vrata novih prostorija

Inovativnim modelom civilnog i privatnog partnerstva udruga civilnog društva i privatni izdavač su zamislili prostor koji će istovremeno biti sjedište udruge i društveni kutak naklade, alternativna eko knjižnica, javni prostor namijenjen radionicama, debatama i druženjima, kao i igraonica za provođenje slobodnog vremena djece i odraslih

Autor: Denis Mikšić

Udruga za zaštitu okoliša i prirode „Eko Pan“ u suradnji s Nakladom „Šumek“ u petak je svečano otvorila novi prostor na adresi Radićeva 12.

Samo otvaranje očekivano je proteklo u opuštenoj atmosferi, a bilo je organizirano u pravoj formi javnog događanja i kao takvo privuklo je goste s lokalne i nacionalne civilne, kulturne i društvene scene. Nakon napuštanja prostora nekadašnjeg Centra za mlade na Gazi zbog prenamjene u dodatne školske praktikume Eko Panu je izostala potpora lokalnih i županijskih vlasti te su se sami morali pobrinuti kako pronaći radni prostor. Inovativnim modelom civilnog i privatnog partnerstva udruga civilnog društva i privatni izdavač su zamislili prostor koji će istovremeno biti sjedište udruge i društveni kutak naklade, alternativna eko knjižnica, javni prostor namijenjen radionicama, debatama i druženjima, kao i igraonica za provođenje slobodnog vremena djece i odraslih.

Nakon pomnog pregleda odabrali su poslovni prostor gradskoj jezgri.

Jedan od važnijih segmenata ponude mjesto je za čitanje, druženje, učenje i kreativnost s temama pozitivnog odnosa prema okolišu, prirodi, sebi i drugima pod nazivom Bibliopan. Ova eko-knjižnica sadrži velik broj naslova koji su vrijedni panovci i pankovke prikupljali tijekom dvadesetak godina kako postoji i udruga. Popis literature se redovito povećava, pa se svima zainteresiranima za tematiku zaštite okoliša, održivog razvoja i kreativnog recikliranja preporučuje navratiti u „Eko Pan“. Još jedna novost je i jedinstvena eko knjižnica igračaka. Radi se o posudionici igračaka u koju se može uključiti svako dijete/roditelj na jednostavan način – donacijom igračke po svojoj želji. Namjera pokretača je udomiti napuštene i zaboravljene igračke kako bi se potaknuo osjećaj davanja i dijeljenja kod djece, ali i iskazala  alternativa potrošačkom pristupu koji se potiče i kod djece od malih nogu. Ovaj korak definitivno neće naškoditi industriji igračaka i zabave, no mora se priznati da se radi o pozitivnoj i zabavnoj inicijativi. Eko knjižnicu igračaka pokrenula je Ekološka udruga Krka iz Knina čija je voditeljica Inga Kukolj i svečano proglasila otvorenom novu Eko Panovu i Šumekovu adresu. Osim u Kninu i Karlovcu, knjižnice igračaka nalaze se i u Zagrebu, Šibeniku, Sesvetskom Kraljevcu, Puli.

Zanimljiv je još jedan projekt koji ima reciklirajući humanitarni karakter – radi se o kutku „Uzmi ili ostavi!“ Ideja je jednostavna, za razliku od trgovačkih centara i trgovina ovdje se može ostaviti uporabne predmete koji vam više ne trebaju, a isto tako možete pronaći nešto će vam baš trebati, privremeno ili trajno. Tako su se već prvog dana na „Uzmi ili ostavi“ našle stare klizaljke za umjetničko klizanje, set narukvica, VHS naslovi, a udomljena je i prva sezona serijala Dosje X. Svoj doprinos promociji recikliranja dala je i Udruga za društveni razvoj „KA-MATRIX“ postavljanjem dijela instalacije TV Wall sastavljene od odbačenih televizijskih prijemnika, video kamere, DVD plejera i “uradi sam” video miksete koji su osobito privukli pažnju najmlađih gostiju.

Eko Panu institucionalnu podršku pruža Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva a svi koji žele financijski dodatno pomoći udruzi to mogu napraviti osobno ili preko žiro računa.

Da se otvaranje novog prostora namijenjenog ekološki osviještenim građanima ne bi svelo samo na vikend druženje, panovci već započinju provedbu aktivnosti. Prva je na rasporedu radionica recikliranja Plastika koja će se održati u utorak, 26. veljače 2019. godine, od 16 do 19 sati. Tijekom radionice, kroz zabavne igre i zadatke učit će se o konceptu 5R, o tome što je plastika, kako nastaje i koristi se, kako se i zašto odvaja. U drugom dijelu radionice izrađivat će se torbice i novčanike od rabljenih plastičnih vrećica. Radionica je za djecu i roditelje, ostalo je još nekoliko slobodnih mjesta, a prijava je moguća na e-mail: pan22022002@gmail.com.

Radionica se provodi u okviru projekta “Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Grada Karlovca”, kojeg je nositelj Grad Karlovac, a udruga Eko Pan jedan od suradnika u programu edukacije. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda za period 2014.-2020.

Za nedjelju, 3. ožujka 2019. godine, od 16 sati, najavljuju i besplatno predavanje „Sjeme kao zalog naše budućnosti omiljene“ biovrtlarke Silvije Kolar-Fodor koje organiziraju u suradnji s udrugom “Biovrt” . U okviru predavanja Silvija će predstaviti svoju knjigu “Vrtlarenje u skladu s prirodom”. Nakon predavanja bit će proljetna razmjena sjemenja pa se sve zainteresirane poziva da ponesu vrtlarske viškove koje ovdje mogu razmijeniti ili pokloniti drugima.