Loncu poklopac: Praksa doktora Šegrta

Očigledna je namjera nekadašnjeg ravnatelja Razvojne agencije Karlovačke županije "Karla" revidirati povijest projekata Slatkovodnog akvarija "Aquatika" i "Nikola Tesla Experience Centra" na način da iz nje izbaci svog bivšeg političkog gazdu Damira Jelića

Autor: Marin Bakić

Uslijed sveopće kampanje pretvaranja Nikole Tesle u Mikija Mausa, iznebuha, kao grom iz vedra neba, iliti munja koje su sjevnule iznad Smiljana za Đukinog porođaja malenoga Niđota, eto Viktora Šegrta da se oglasi o Slatkovodnom akvariju “Aquatika” u ogledu na “KAportalu“. Potpisnik ovih redaka ili neredaka se zbunio u prvih mah, pomislio da je naletio na novinsku arhivu s obzirom da je “Aquatika” otvorena, kako je sam premijer rekao, na samome početku njegova premijerstva, a predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, čiji je Šegrt član, Andrej Plenković je predsjednik Vlade Republike Hrvatske od 2016., nešto manje od sedam godina, daklem. Autor ovog komentarčeta se osvrnuo preko ramena ne bi li provjerio stoje li mu iza leđa Marty i Doc, likovi iz filma “Povratak u budućnost”, međutim i međuonim niesu stajali, pa je bilo razborito provjeriti nadnevak na ogledu veleuvaženog gospodina doktora znanosti Šegrta, što je i učinjeno – nadnevak je 10. svibanj, a day before yesterday je otvoren “Nikola Tesla Experience Centar”.

Ali zašto? Čemu taj publicistički biser?

U njem osmogodišnji direktor ili ravnatelj – kakogod – Razvojne agencije Karlovačke županije “Karla” nije štedio prostora, slova, prstiju i tipki na tipkovnici da – nahvali samoga sebe. Od toliko samohvale čitatelju ne preostaje drugo no da na kraju tog osvrta natoči čašu kole ziro i nazdravi velebniku.

Eto, nitko nije čuo pravu istinu o nastanku ideje da se u Karlovcu napravi slatkovodni akvarij, složi projekt i ishodi novac iz Europske unije, pa će je sad on iznijeti, bez obzira ima li povoda, ali da se sad tu ne prepričava njegova istina – koju je na društvenoj mreži fejsbuk i ispod samog ogleda osporavao nekadašnji djelatnik “Karle” Mile Sokolić, pa čak i ponudio dokumentaciju za potkrepu svojih tvrdnji, jer to ne bi bilo dostojno takvog teksta, citirat ćemo ga, i to samo najskromnije dijelove. “Na ideju projekta slatkovodnog koju sam izvorno nazvao ‘KAquarium’ došao sam negdje sredinom 2008. godine dok sam radio na mjestu pročelnika Upravnog odjela za europske integracije u Gradu Karlovcu. Meni je u glavi bilo Karlovac + Akvarijum = KAquarium s time da sam ubacio q zbog čitanja sa strane engleskog govornog područja”, kaže Šegrt. Veli da je ideja utemeljena u njegovoj glavi 1997. za maturalnog posjeta Španjolskoj. “Kao prvi korak prema cilju a da ideja ne ostane samo u glavi, odlučio sam napraviti radnu prezentaciju projekta, a pred nedugo sam pronašao i originalnu verziju koja je ovdje u prilogu”, piše, među ostalim. I tako dalje. Skužili smo, najzaslužniji je – slatkovodni akvarij je njegova umotvorina.

Ipak, čini se da se motiv za ovakav samohvalni ogled krije ipak ili ujedno i u ovom “pamtim to kao da je bilo danas” odlomku: “Sjećam se točno da je bio petak mada se ne sjećam točnog datuma, ali je bio toplo ljetno poslijepodne i ja sam sjedio na trosjedu koji je bio smješten ispod prozora u uredu gradonačelnika, a gradonačelnik i zamjenik su sjedili svako na svojoj stolici lijevo i desno na kraju radnog vremena. Nakon prezentacije dobio sam ‘zeleno svjetlo’ da smijem krenuti u ovaj projekt mada iskreno nitko nije vjerovao da će se to ikada realizirati, što sam tek kasnije shvatio i čuo, istina na ne baš ugodan način, ali tako to valjda biva u našem društvu”. Dakle, isticanjem da je tadašnji gradonačelnik Damir Jelić bio skeptičan spram ideje osporavaju se njegove zasluge ili barem dio njegovih zasluga za “Aquatiku”, čime Šegrt nastavlja svoj obračun s nekadašnjim partijskim gazdom, koji danas, odnosno već godinama, nema nikakav politički značaj i utjecaj, koji više nije niti član HDZ-a, a koji ga je uredno držao godinama na mjestu direktora kada je imao političku moć. No, tada se Šegrt nije javno izjašnjavao protiv Jelića, možda niti njemu osobno mimo javnosti, da bi sad mlatio poraženog. Borilački sportovi su plemeniti jer natjecatelji poštuju protivnika, pa, nakon nokautiranja, nema cipelarenja oborenog, pogotovo ako ovaj više nije u ringu.

I na društvenoj mreži fejsbuk je ovoga tjedna, ispod izvještaja s otvorenja na “KAportalu”, Šegrt opleo po Jeliću, vrlo suptilno, pohvalivši sve osim bivšeg gradonačelnika i župana za “Nikola Tesla Experience Centar”, mada na mrežnim stranicama u impressumu NTEC-a jasno stoji da je Jelić, uz Gorana Jakšića, tvorac te ideje, što može ovaj autor i posvjedočiti jer je baš s njima dvojicom o tome razgovarao i o tome izvještavao upravo kad je to bila samo ideja. Šegrt, koji se hvali svojim idejama, a prešućuje zasluge drugih za neke druge ideje, nije niti tada propustio priliku da samoga sebe pohvali. “Prije svega velike čestitke mojoj dragoj Marijani Tomičić jer smo zajedno 2019. godine zaista postavili rekord u pripremi kompletne dokumentacije za financijski instrument Integriranih teritorijalnih ulaganja i uspjeli iskoristiti neke propuštene prilike ranijih godina da bi osigurali sredstva za obnovu kina ‘Edison’, vrelovode i ‘Teslu’. Nitko osim Karlovca nije u manje od šest mjeseci pripremio izrazito složenu administraciju, prosjek je bio više od dvije godine godine, od izračuna dnevnih migracija tko može činiti veće urbano područje Karlovac, osnivanje više potrebnih vijeća, radnih skupina, samog SRVUPA-a (što god to bilo, nije kritizeru do guglanja, M. B.) no imali smo više od 15 godina velikog iskustva koje smo donijeli sa sobom. Što jest jest, dobili smo otvorene ruke da to napravimo i iskoristimo propuštene prilike. Čestitke i idejnim začetnicima magistru znanosti fizike Gocu Jakšiću i magistri znanosti fizike Marini Grčić koji su pred više od 15 godina začeli ideju, ali i tadašnjem ravnatelju Gimnazije Karlovac Damiru Mandiću čije prepiske iz mailova koje mi je slao tada u razvojnu agenciju i u kojima je već tada pokušao iznaći sredstva kroz EU fondove ali i još nekim karlovačkim intelektualcima koji su to započeli početkom 2000. godine”, napisao je Šegrt.

Dakle, unizi nemoćnika Jelića i uzvisi aktualnog moćnika, to je praksa doktora Šegrta, i to uzvisi gradskog čelnika kojemu je jedan od prvih gradonačelničkih poteza bilo micanje M. Grčić s mjesta pročelnice, unatoč svim njezinim zaslugama. Očigledna je namjera revidirati povijest tih projekata na način da se iz nje izbaci Jelić.

U svom knjigovodstvenom eseju otprije godinu dana, također na “KAportalu”, Šegrt je naveo je da ga je iz “Karle” potjerao Jelić. Prije toga je ipak uspio uručiti otkaz Sokoliću, kritičaru i njega i Jelića i HDZ-a, na dan kad je odobren projekt od umalo dva milijuna kuna kojega je ovaj pisao. Sokolića je “Karla” sa Šegrtom na čelu otpustila kao tehnološki višak, unatoč tome što je ovaj educirao i druge zaposlenike. Po Sokoliću, direktor je sproveo županovu volju, politički šegrt Šegrt volju političkog majstora Damira. Tada su valjda dobro surađivali, da bi onda i egzekutor bio odstrijeljen poput fazana? S tim se projektom gost komentator “KAportala” nije pohvalio. No, barem je pao na mekano, negdje u labirintu gradske uprave. Možda bi na mekano pao i Sokolić da je član.

U svakome slučaju bi Mandić morao pripaziti tko ga danas hvali – tko zna što donosi sutra, a doktor Šegrt je već ispraksiran.

*naslovna fotografija – YouTube kanal Trend medija, skrinšot