Od četvrtka “Arheologija iz zraka” na Starom gradu Dubovcu

Autori izložbe, koja je otvorena do 6. veljače i koja se može razgledati od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati, su Jacquelin Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu i Miroslav Vuković s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a kustosica gostovanja Iva Alibašić iz Gradskog muzeja Karlovac

Autor: Marin Bakić

U četvrtak u 12 sati će na Starom gradu Dubovcu u Karlovcu biti otvorena gostujuća izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu “Arheologija iz zraka” koja će, kako navode u Karlovačkim gradskim muzejima, domaćinu izložbe, pružiti mogućnost da arheološke lokalitete iz različitih hrvatskih regija dožive iz drugačije perspektive. “Glavni fokus izložbe stavljen je na same fotografije, dok su arheološki podaci o lokalitetima svedeni na minimum”, kaže Josipa Vukelić, voditeljica marketinga i odnosa s javnošću Karlovačkih gradskih muzeja.

Zračna fotografija i arheologija imaju dugu zajedničku povijest. Već početkom 20. stoljeća iz balona su snimljene prve zračne fotografije i to, Stonehengea i rimskog foruma. Tijekom stoljeća za snimanje zračnih fotografija korištena su različita pomagala poput ljestvi, servisnih vozila i balona. Zračne fotografije korištene su za prezentaciju i dokumentiranje arheoloških lokaliteta, a s vremenom se razvila i nova grana arheologije, zračna arheologija, koja se bavi proučavanjem tragova ljudske aktivnosti unutar krajolika. Napretkom tehnologije i komercijalizacijom bespilotnih letjelica proces dokumentiranja arheoloških lokaliteta iz zraka postao je lakši i brži.

Josipa Vukelić

Autori izložbe, koja je otvorena do 6. veljače i koja se može razgledati od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati, su Jacquelin Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu i Miroslav Vuković s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a kustosica gostovanja Iva Alibašić iz Gradskog muzeja Karlovac.