U Kamanju u nedjelju završen šesti DOK, festival dobre volje za ljude dobre volje

Nastupili su Martin Ladika, Cubismo, Nipplesi, Stjepan Jimmy Stanić i brojni drugi

Autor: Marin Bakić

Nedjeljnim koncertom grupe Mystic, koja je napravila feštu do ponoći, završilo se tradicionalno kamanjsko proštenje uz vruću janjetinu, a time i DOK, festival dobre volje za ljude dobre volje, koji se već šesti put za redom održao povodom Dana Općine Kamanje, koja je sada manifestaciju organizirala u suradnji s Turističkom zajednicom područja Kupe i Županijom karlovačkom.

U petak 10. rujna je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Kamanja na kojoj su uzvanici isticali da ova mala pokupska općina može biti primjer drugima u Hrvatskoj po uspjehu u izgradnji dobrog života, a potom su se okupili umirovljenici koji su nordijski prošetali krajem. Zvijezda večeri bila je grupa Cubismo koja je latino-ritmovima rasplesala posjetitelje koje je za nastup čuvenog benda zagrijao DJ Bob Milan.

U subotu je kod špilje Vrlovka omogućeno 3D razgledavanje špilje, s obzirom da je zatvorena za posjetitelje radi zaštite faune, i virtualni povratak u kameno doba kada je to područje nastanjivano. Riječ je o pretpremijeri projekta koji će biti premijerno predstavljen u listopadu, a koji je plod javno-privatnog partnerstva Općine i tvrtke Conoko.

Ostatak programa se odvijao u središtu mjesta na tri pozornice. Najmlađi su otvorili drugi dan festivala plesnom predstavom “Čudna šuma”, a potom su uživali uz mađioničara Jozu Bozu i na kreativnim radionicama koje su vodile Marija Graša i Iva Cik. Otvoren je i zabavni park s ringišpilom, a Planinarsko društvo “Vrlovka” je omogućila i spuštanje po zip-lineu.

Zadruge i obiteljska poljoprivredna gospodarstva su ponudile posjetiteljima svoje prehrambene proizvode i rukotvorine na sajmu, a vozila se i tradicionalna biciklijada s obveznim porcijama graha za svakog sudionika nakon vožnje.

Najpoznatiji hrvatski konceptualni umjetnik Siniša Labrović ponudio je mještanima, dok nepomično stoji zatvorenih očiju, da uzmu kamen iz njegove ruke, a stave drugi. Profesor Siniša Reberski ispisivao je krasopisom imena posjetitelja koji su tako dobili lijepu uspomenu. Zagrebački glumac Vili Matula odigrao je monodramu “Izvodi Vili Matula” kojom je nasmijao, ali i potaknuo na promišljanje, a potom je nastupio vrlo talentirani lokalni kantautor Martin Ladika. Posjetitelji su drugu večer ispratili feštom s Nipplesima, odličnim karlovačkim cover-bandom.

Na proštenju u nedjelju posjetitelje je u stari Zagreb šlagerima vratio Stjepan Jimmy Stanić, legenda hrvatske glazbe, u pratnji supruge Barbare. Prelijepi kamanjski kraj dodatno je oplemenjen umjetničkim instalacijama Festivala strašila, Daniela Kovača i Nikole Vukmanića, inače producenta festivala.