Veleučilište zahvalno Boži Johi

Govor na komemoraciji Bože Johe, gradonačelnika Karlovca od 2001. do 2005. godine

Autor: Mirko Butković

Poštovani

veza magistra Bože Johe i Veleučilišta u Karlovcu je trajna, duboka i uspješna.

Veleučilište u Karlovcu je osnovano 1997. ali jedan od velikih problema je bio prostor. Bili smo smješteni u prostorijama bivšeg SOURa Jugoturbine na adresi Meštrovićeva 10, i to samo u dvije trećine tog prostora, a imali smo već pet studija. Prostorom je raspolagao samo Grad Karlovac. Prethodni gradonačelnik nije pokazivao interes da to riješi. Onda je došla 2001. godina i promjena vlasti u Hrvatskoj i Karlovcu. Za gradonačelnika je izabran mr. Joha a za dogradonačelnika profesor Martin Šimunić. Suradnja je s njima poprimila potpuno drugi smjer.

Prvo smo 2001. riješili lokaciju za Studentski centar Karlovac, koju smo kupili od Grada i adaptirali prostor gdje se i sada nalazi. Grad nam je vratio plaćena sredstva već 2003. godine.

Glavni prostor za Veleučilište smo odmah počeli rješavati. Bile su to bivše kasarne u starom centru Karlovca. Dvije na lokaciji Jelačićeva trga i jedna na lokaciji Strossmayerovog trga 9, koja je bila bitno veća i djelomično u funkciji. Vojska i država bili su voljni da to poklone Gradu ili Veleučilištu. Imali smo mnoge sastanke s gradonačelnikom i zamjenikom kako da to riješimo. U početku Grad je bio za to da država prostor da Gradu, a onda ta jedinica lokalne samouprave Veleučilištu. Veleučilište je bilo da ono dobije prostor direktno. Razlog je bio taj što Veleučilište bez vlastitog prostora nije moglo dignuti kredite za daljnju izgradnju ili adaptaciju. Drugi razlog je bila mogućnost da Gradsko vijeće, usprkos želji gradonačelnika, odbije dodjelu. Dogovorili smo se i Grad je poslao Vladi dopis da se prostor i zgrade dodijele direktno Veleučilištu. Tada je bila vlada premijera Ivice Račana, potpredsjednik je bio Goran Granić, a ministar obrane Jozo Radoš, s kojima smo također mogli dobro surađivati, te smo 2003. dobili prostor u kojem se sada nalazi Veleučilište. Grad je i dalje pomagao Veleučilištu iseliti Folklorni ansambl „Matija Gubec“ i Zajednicu amaterskih kulturno-umjetničkih društava Karlovca iz dijela zgrada koje će pripasti Veleučilištu. Uz to su uspjeli nagovoriti Trgovačko-ugostiteljsku školu Karlovac da odustane od planova da u dvorani vojnog kina sagradi sportsku dvoranu.

Pored toga, u Vladi je bio ministar financija profesor Mato Crkvenac, koji je pomogao Karlovcu da se razduži s 20 posto na 6 posto, što je dalo mogućnost da Grad pomogne Veleučilištu. On je Karlovčanin, ali danas ne može prisustvovati komemoraciji, jer je povrijedio nogu.

Veleučilište u Karlovcu trajno je zahvalno gradonačelniku Johi na njegovom razumijevanju potreba Veleučilišta i njegovoj dugoročnoj viziji da pomogne razvoju visokog školstva u Karlovcu.

Sjećat ćemo se sa zahvalnošću i ponosom što smo imali takovog gradonačelnika.

Neka mu je vječna slava. Porodici duboka sućut.

Karlovac 23.08.2021.