Karlovac – grad bez napretka i posla

Karlovac - grad za mlade. Da, slažem se, za mlade hadezeovce, za mlade bez posla, za mlade bez budućnosti, grad mladih inovatora, poduzetnika i kreativaca koji bježe glavom bez obzira. I ne, nije pitanje zarade, poštovani gospodine Mandiću, kako ste prije koji dan izjavili, pitanje je politike. Za mlade koji bi htjeli raditi u ovom gradu nema mjesta jer očito je da ovdje prolaze samo oni koji stopiraju, dobro se uvlače u guzice i za nedajbože imaju člansku iskaznicu, znamo koje stranke. Razgovori za posao u gradskim tvrtkama su komedija u trajanju od pet minuta. Sasvim dovoljno da shvatiš da si ih uzalud potrošio

Autor: Magdalena Ukalović

Otkada sam prvi put nogom kročila u Karlovac, ima skoro četiri godine, ništa se nije promijenilo. Radićeva je ruglo kakvog nema. Umjesto da se veseliš šetnji glavnom ulicom, padneš u očaj i osjećaš se kao da su od završetka rata prošli mjeseci, a ne godine. Tu i tamo neki kafić, neki dućan, rupe po zidovima, daske po vratima i prozorima. Jednom mi je netko rekao da je i Vukovar uređeniji od Karlovca. 

Banija samo što se ne uruši. Sramota da je to ulaz u grad u koji se turisti pozivaju na Zvjezdano ljeto, Advent i razna ostala čudesna, neviđena događanja. Što to vrijedi kada je sve oko tih događanja ratna zona? A toliko se vladajući hvale raznim europskim projektima, milijunima kuna koje su se slile u grad i ogromnom željom da Karlovac učine boljim mjestom za život. Što su s tim novcem napravili i gdje su rezultati tih projekata? Nema ih, ne vide se. Zar se stvarno ništa ne može riješiti po pitanju Zvijezde, Banije? Koje još izgovore moramo čuti? Ako problem nije u njihovim sposobnostima i sredstvima, u čemu onda jest? Možda u tome što im se zapravo baš i ne da, što se nemaju potrebu truditi jer se njihov rad ili nerad ionako ne kontrolira s obzirom da se Hrvatska demokratska zajednica u ovom gradu ne propituje. HDZ – Zna se!

I dok se nabrajaju razni razlozi zašto se nešto ne može, ovaj grad se urušava i žalosno ga je gledati. I drugi gradovi su bili razrušeni, pa, gle čuda, u zadnjih dvadeset godina su se obnovili. „Ali vlasnici zgrada žive u Australiji, ne možemo do njih”, glasi opravdanje. Nisam znala da i dalje koristimo golubove za komunikaciju. „Ali skupo je”, glasi još jedno opravdanje. Sve će to platiti Europska unija. Za to iz hrvatskog džepa ne bi dali jer iz hrvatskog džepa ide u njihov. A, iskreno, nemaju baš ni ideja. Osim za priglupe slogane koji nemaju veze s realnošću.

Karlovac – grad za mlade. Da, slažem se, za mlade hadezeovce, za mlade bez posla, za mlade bez budućnosti, grad mladih inovatora, poduzetnika i kreativaca koji bježe glavom bez obzira. I ne, nije pitanje zarade, poštovani gospodine Mandiću, kako ste prije koji dan izjavili, pitanje je politike. Za mlade koji bi htjeli raditi u ovom gradu nema mjesta jer očito je da ovdje prolaze samo oni koji stopiraju, dobro se uvlače u guzice i za nedajbože imaju člansku iskaznicu, znamo koje stranke. Razgovori za posao u gradskim tvrtkama su komedija u trajanju od pet minuta. Sasvim dovoljno da shvatiš da si ih uzalud potrošio.

Ovo je grad u kojem ženama izabrani liječnici već godinama ilegalno naplaćuju ginekološke preglede. I svi to znaju, ali svi šute. Doista jedan divan grad za mlade ljude i mlade obitelji. Doista poticajna sredina. Grad u kojem sa strahom čekaš rezultate izbora, s već spakiranom torbom jer znaš da, ako se vlast ne promijeni, ovdje nemaš što raditi jer su na listi prioriteta mladi zadnja rupa na svirali društvenih skupina ovoga grada. Hvala Bogu da na mladima svijet ne ostaje.

Uz dužno poštovanje svim stanovnicima Karlovca koji svoj grad vole, od ovog mjesta se napravio čmar Hrvatske. Grad bez napretka, grad bez posla, grad pohlepnika i lopova, grad bez kvalitetnih sadržaja, grad savršen jedino za kulisu ratnog filma. Koji, hej, nećemo moći ni pogledati jer Karlovac nema kino. 

Ali moramo prihvatiti bolnu činjenicu da nisu samo oni krivi već i svi mi. Dok god šutimo i prelazimo preko svega, dok god glasamo za HDZ jer “evo unuka mi čeka zaposlenje”, situacija u Karlovcu se neće promijeniti. Grad će nestati. Zvijezda će se ugasiti. Zato glasajmo pametno, glasajmo za one koji imaju volju raditi, one s idejama kojima je stalo do svoga grada, one koji će raditi za grad i građane, a ne za svoje guzice.  Na nama je. Ovo nam je možda posljednja šansa. Nemojmo biti razlog nestanka jednog grada, “u srcu Hrvatske”.