’21, Davor Petračić: Karlovac je taoc parazita

"HDZ troši naše živote. Za njih imam sve manje uvažavanja i razumijevanja. Vlast je smjenjiva političkim ratom. Ne valja se plašiti. Nemam ništa osobno protiv nikoga. Branio sam ovaj grad i pokušat ću ga obraniti još jednom", poručuje kandidat za gradonačelnika Karlovca

Autor: Marin Bakić

“Svima dojadiš nakon nekog vremena, posebice ako nisi dobro radio. Najveća greška političara je beskonačno produljuje opstanka na vlasti. Koliko god dobro radio, ne bi više nailazio na odobravanje u slučaju vlasti koja predugo traje. Posebno se to odnosi na lošu vlast kao što je karlovačka, koja se bavi floskulama i praznim vektorima. Fenomen je koliko se dugo kao takva održava. Karlovac je taoc parazita i tavori. Došlo je vrijeme promjene, samo valja skupiti snage i poručiti: ‘Dosta je’. Imam dobar osjećaj”, kaže kandidat za gradonačelnika Socijaldemokratske partije Hrvatske, Hrvatske seljačke stranke, Narodne stranke – reformisti i Nezavisne liste “Naš Karlovac” Davor Petračić, građevinar i poduzetnik, gradski vijećnik u dva mandata.

Vrijedi li isto pravilo i za opoziciju, ako je dugo neuspješna?

  • Ciljaš na mene?

S Vama razgovaram.

  • To pravilo vrijedi i za oporbu. U slučaju neuspjeha na ovim izborima se povlačim iz politike. Sada sam najiskusniji i u zenitu svog poslovnog života. Dio tog znanja bih mogao prenijeti u gradsku strukturu i nastojati odraditi projekte koje ne mogu kao privatnik. Ova kandidatura je moja posljednja ponuda Karlovčanima. Ovoga puta iskreno idem na pobjedu. Imam osjećaj da je vrijeme za to.

Prije četiri godine kada ste bili kandidat za gradonačelnika se niste natjecali iskreno da pobijedite?

  • Jesam, ali su okolnosti bile sasvim drugačije. Ušao sam u drugi krug, a Hrvatska demokratska zajednica je osvojila većinu u Gradskom vijeću. Da sam izabran za gradonačelnika, po tadašnjim zakonskim mogućnostima, HDZ bi me u roku tri mjeseca smijenio s čela izvršne vlasti.

Politika podrazumijeva i pregovaranje.

  • S HDZ-om?

A i prijevremene izbore, ako treba. Demokracija može djelovati kaotično.

  • Demokracija trenutačno ne postoji jer je naučena i fingirana. U Hrvatskoj traje na dan izbora, a prije i nakon toga od nje nema ničega – svi se ponašaju kao autokrati. Postali smo svi robovi vladajućih. Bojimo se baviti javnim radom jer će možda naše dijete, supruga ili prijatelj ostati bez posla. Nadam se da ću onima koji to ne razumiju isticanjem jednostavnih primjera iz prakse HDZ-a to pokazati.

Povlačite se, dakle, iz politike, ako izgubite izbore?

  • Da. Posvetit ću se u tom slučaju isključivo svom privatnom poslu, obitelji i prijateljima.

Dakle, ovo je situacija “pukovnik ili pokojnik”?

  • Ako tako kažeš. To je moja zadnja ponuda građanima Karlovca. Ako prepoznaju moj kapacitet za upravljanje gradom, neka glasaju za mene, a, ako ne prepoznaju, neka glasaju za nekoga drugoga. Važno je da izađu na izbore.

Imamo demokraciju u Hrvatskoj, no u Karlovcu naročito imamo demokratski manjak. Svi gradovi u Karlovačkoj županiji su mijenjali vlast.

  • Karlovac je ostao tvrđava.

Često se govori da je SDP u Rijeci non-stop na vlasti, no izgubili su predstavničku.

  • Nakon osamostaljenja je SDP s koalicijskim partnerima bio samo jedan mandat na vlasti, a HDZ 27 godina. Da je vlast dobra, ne bih se bavio politikom. Nije mi problem ideologija, nego njihovo nepoznavanje Poreza na dodanu vrijednost i trogodišnja obnova ceste. Ako počnu s radovima u Zvijezdi, sudeći po iskustvu s Dubovca, ti će radovi trajati deset godina. Tome ne želim svjedočiti. Nevjerojatno je i da HDZ uporno građane drži u uvjerenju da radovi samo što nisu počeli, a nikako da započnu. Naši životi nisu beskonačni. Oni troše naše živote. Onaj tko stanuje na Dubovcu je zbog ovih radova ostao bez tri godine kvalitetnog života. To je puno.

Ono je državna cesta.

  • To su priče za malu djecu. Inicijativa je gradska, kao što je i gradska potreba da se izmijene vodovod i kanalizacija do Karlovačke pivovare. Projekt me razočarao po načinu izvođenja i sistematizaciji. Umjesto da se krene od početka, krenulo se od sredine. Mislim da znam o čemu se radi. Čak sam upoznat s problematičnim projektima koji su se usporedno provodili na toj dionici i koji pogoduju velikim igračima, a te ću podatke obznaniti u kampanji. Iznad vodocrpilišta na Borlinu su naselja bez kanalizacije. Ovo je bila jedinstvena prilika da se kanalizacija provede do Zadobarja, da se sve kuće priključe na odvodni sustav. Odvodni kanali koji se sada koriste otpad odvode u Dobru. Pivovara ima, na kraju krajeva, svoj pročistač otpadnih voda i politika pročišćavanja otpadnih voda je problematična u Karlovcu.

Na koji način?

  • Vodovod i kanalizacija je stalno naplaćivala kazne Karlovačkoj pivovari jer je ispuštala velike količine hranjivih tvari u kanalizaciju. Stoga je Heineken Hrvatska uložila u vlastiti pročistač otpadnih voda. Nelogično je tlačiti industriju koja ti daje korisnu sirovinu.

Nije li tome povod bio onaj tragičan slučaj?

  • To nije povezano s time nego s nestručnom selidbom pogona za rashladu.

Gradonačelnik Damir Mandić je iznio svoj program, pa tako najavljuje korištenje europskih fondova “za promjenu lica Karlovca”.

  • Prazni vektor.

Što to znači?

  • Na taj prazni vektor stavljaš što ti padne na pamet.

Unatoč insistiranju vlasti na korištenju sredstava iz fondova Europske unije, po tome je prosječan hrvatski grad.

  • Moja tvrtka Petračić projekt je ishodila milijun eura za obiteljske kuće, a za višestambene zgrade isto toliko. Svaka gradska vlast će nastojati što više koristiti fondove EU. Ipak nećemo uzimati bilo kakva sredstva jer nerijetko i korištenje EU fondova podrazumijeva zaduživanje. Nije bitno povući što više novca, nego povući što više novca za zaista potrebna ulaganja.

Kino “Edison” nije trebalo čekati vanjske fondove da se revitalizira.

  • Nije. Ne bih čekao niti za pokretanje geotermalne elektrane. Bespovratna sredstva iz fondova EU dolaze s uvjetima kako koristiti projekt. Geoterma je isplativa, a Mandić, da je sposoban, već bi imao projekt i izgradio geotermalnu elektranu, te počeo koristiti njezine benefite – stvara megavat struje na sat, te osam megavata na sat topline. Isplative projekte treba odmah financirati samostalno.

Neambiciozna vlast kao da je stvorila kulturu među građanima sukladnu paroli: “Dobro je i ovako”.

  • To je problem. Ne mogu objasniti sugrađanima da se grijem za dvije tisuće kuna godišnje, nakon što smo uveli sustav grijanja i energetski obnovili zgradu u kojoj živim. Za najhladnijeg mjeseca platim 350 kuna račun, a ljeti ne plaćam ništa. U istoj, energetski neobnovljenoj, zgradi do mene, priključenoj na središnji toplinski sustav, računi su i šest tisuća kuna godišnje.

Kako se grijete?

  • Na krovu zgrade imamo uređaj s tri kondenzacijska plinska bojlera. Na krov nam dolazi plin, tamo sagorijeva, grije nam vodu koja odlazi u podstanicu u prizemlju. Od tamo se pumpa toplinska energija u stanove. Grijemo se non-stop, bez prekida, 24 sata dnevno. Kao privatnik sam time pokazao kako se može jeftino grijati. Ako sam to pokazao kao privatnik, mogu i kao gradonačelnik.

Doživljava Vas se kao izrazito poduzetnički nastrojenog i procjenjuje da biste kao takvi na mjestu gradonačelnika ušli u sukob s gradskom birokracijom koji možda ne bi dobro završio.

  • Stalno sam u sukobu s birokracijom. Jedino me ona koči u poduzetništvu. Ponekad treba imati debele živce da se pretrpe kojekakve morske ideje činovnika koji bi nam kao poduzetnicima trebali pomagati, a ne odmagati. Birokracija pronalazi načine da nešto ne odobre – svi se nečega boje. Kada dođem s legitimnim zahtjevom da se ishodi uporabna dozvola za Veliku vojarnu, čekam tri mjeseca, a po zakonu je trebam dobiti, imam pravo na nju jer je ta zgrada podignuta prije 1968. godine – ne postoji nikakva zakonska prepreka izradi te dozvole. Ali ne, valja čekati tri mjeseca jer su oni u nekakvim dilemama… Na koncu me gradonačelnik sazove pred Veliku vojarnu i svečano mi izjavi da će mi izdati uporabnu dozvolu. Pa to mi mora izdati – to me sljeduje! Taj zahtjev se ne može odbiti! Šest mjeseci sam ishodio dva dokumenta za Veliku vojarnu. Kao gradonačelnik neću oklijevati od preokreta takve prakse. Svaki poduzetnik u Karlovcu koji nekoga zapošljava zaslužuje poštovanje birokracije. Nikada nisam tražio da mi se napravi nešto što me ne pripada. Insistirao sam na onome na što imam pravo. Takvi problemi se mogu riješiti preko noći.

Kako biste te svoje ideje kao gradonačelnik objasnili gradskoj upravi?

  • Ma samo da čujem da netko nije dobio ono što mu pripada zbog neimanja razloga! Za tako nešto bih uveo nultu toleranciju i najstrože kazne.

HDZ ima divnu praksu sankcioniranja kadrova koji su polučili velik uspjeh u apsorpciji sredstava iz fondova EU – u Razvojnoj agenciji Karlovačke županije “Karla” je nastradao Mile Sokolić, pa i njegov ondašnji šef Viktor Šegrt je nakon ukidanja te agencije spao s mjesta direktora na mjesto gradskog činovnika, unatoč tome što je zaslužan za projekt izgradnje Slatkovodnog akvarija i muzeja rijeka “Aquatika“. Najzaslužnija za taj projekt Marina Grčić je degradirana s mjesta pročelnice nedugo po njegovu ostvarenju i po dolasku Mandića na mjesto gradonačelnika. Ranije je Krešimir Veble, najzaslužniji za projekt izgradnje pročistača otpadnih voda, na ružan način napustio Vodovod i kanalizaciju. Biste li nastavili takvu praksu?

  • Potencirao bih različitost mišljenja u gradskom sustavu jer bi to iznijelo najbolja rješenja. Korištenje sredstava iz fondova EU podrazumijeva nevjerojatnu birokraciju. Najvažnija je u takvim projektima papiromanija. Za zadnjeg projekta kojeg smo vodili za sedam zgrada u Karlovcu sam se zbog toga tresao od straha. Prvo si strukturama koje odlučuju o dodjeli sredstava prijatelj, a kada potpišeš ugovor postaješ neprijatelj, kokoš za deranje, predmet dokazivanja nekakvih birokrata koji dodjeljuju kazne i slično jer valjda tako napreduju. Na početku ne dobiješ punu informaciju, a postoji i problem što različiti referenti istu stvar različito tumače. To tjera u očaj jer te dovodi u poziciju da postaneš uzrokom štete zgradi koja ti je dala povjerenje, istresla svaku kunu iz svojih džepova, zadužila se i slično. Kako im onda doći i kazati da je zbog mene, krivog datuma, pogrešnog papira ili kašnjenja izrečena sankcija, pa im reći da podignu još jedan kredit? Nisam spavao noćima kada sam saznao nešto oko čega smo bili “tanki”, pa sam utrošio vremena i energije dok to nisam doveo u red. Takve poslove trebaju voditi staloženi, pedantni i od ostalih poslova rasterećeni. Stratezi razmišljaju i odlučuju koje projekte prijaviti i na koje natječaje se prijaviti.

Gradonačelnik u programu navodi da će u sljedećem mandatu smanjiti porez na potrošnju s 3 na 2 posto i prirez s 12 na 9. Kako to komentirate?

  • Koji bi bio financijski učinak toga?

Četiri i pol milijuna kuna manje prihoda u proračunu.

  • Pronašao sam u proračunu “milijuna kao trave” za uštedjeti. Govorim o realnom proračunu, koji iznosi oko 200 milijuna kuna. Proračun je napuhnut na dvostruki iznos zbog očekivanja pomoći iz vanjskih fondova. Postoje stavke u proračunu koje na prvi pogled ne stoje. Očito se radi o rezervoarima iz kojih HDZ crpi novac. Od lani je prenesen prihod od 29 milijuna kuna, a u isto vrijeme je podignut kredit u tom iznosu. Zašto? Kad se iznos novca podijeli s kilometrima cesta, ispada da održavanje gradskih i nerazvrstanih cesta vrijedno 23.000 kuna, što je nevjerojatni trošak. Cijena izrade studije razvoja Karlovca je narasla s – govorim napamet – 15.000 na 500.000 kuna. Trošak javne rasvjete je sedam milijuna kuna, a kada sam postao vijećnik bio je pet milijuna. U međuvremenu su provedeni projekti na uštedi električne energije, pa te sad pitam koji su učinci energetskih obnova javne rasvjete, a masno smo ih platili.

Od strateških projekata gradonačelnik je naveo sustav obrane od poplava, izgradnju drugog kolosijeka nizinske pruge, trećeg traka autoceste Zagreb-Karlovac… Sve su to projekti koji nisu u nadležnosti Grada Karlovca. Međutim, kada su radovi na Dubovcu u pitanju, gradonačelnik “pere ruke” s tvrdnjom da je to državna cesta i državni projekt.

  • Grad je uzročnik tog projekta jer se nije trebala obnavljati cesta nego infrastruktura ispod nje. Stalno se tako “šlepaju”. Ulicu Luščić su predali u državnu ingerenciju da se ne bave problemom nedovršenog gradskog prstena. Iz pristojnosti ne smijem izgovoriti što mislim o takvim politikama. Za takav odnos nemam nikakvog razumijevanja.

Zagovarate godinama sve ove strateške projekte koje je nabrojao u svom programu, pa i korištenje geotermalne energije. Zašto mu to niste rekli na sučeljavanju na Z1?

  • Vodi petparačku politiku. Jednom riječju u prošloj kampanji za gradonačelnika nije spomenuo geotermu, a odjednom to postaje njihov projekt. Provode ga na svoj način, bez izvorne moje izvorne ideje. Izradio sam cjelovit koncept geotermalne elektrane. Mandić taj koncept nema. On barata pukom mogućnošću korištenja te energije – nema matematiku, povijest, ništa vezano uz to. Računao sam čak i to koliko bi se hrane moglo uzgojiti u Karlovcu kada bismo koristili geotermalnu energiju. Geotermalna elektrana bi koristila poljoprivredi, pored ostalih izravnih koristi na drugim područjima. Oni razmišljaju da povjere nekome drugome izgradnju elektrane. To je suludo – Grad treba zadržati osnovne resurse. Geotermalnom energijom bismo mogli čitave godine grijati grad, mada to, naravno, nije potrebno za toplih mjeseci. Poljoprivrednici bi mogli koristiti tu toplinu za simboličan godišnji paušal. Kod Rečice je geotermalna voda temperature 120 stupnjeva Celzija. Baviti se boljom poljoprivrednom kulturom se ne isplati samo zbog vremenskih nepogoda i niske temperature zraka. Stoga bismo poticali izradu staklenika.

Ti strateški projekti su od općegradskog značenja i nije ih u redu prisvajati, no ostaje pitanje zašto mu ne uzvratite u raspravi da je to o čemu govori nešto za što se zalažete godinama.

  • Nikada nisam čuo neku njegovu ideju. Na sučeljavanju se čudio mojoj zamisli da se izradi takozvani zeleni val kroz Karlovac. On uopće ne razmišlja o ovome gradu. U Karlovcu samo valjda biva gradonačelnikom. Kada se krećem gradom gledam što ne valja, što se može popraviti i slično. Građani bi to trebali prepoznati, pa barem da daju glas nekome trećem, ako ne meni, a ne za istoga. Karlovcu treba promjena vlasti. Ne valja se hraniti jednolično, nego raznovrsno. Na izborima treba koristiti mogućnost promjene. Svaka donese novu energiju u grad, koje nam nedostaje.

Izgleda da je vlast nesmjenjiva.

  • Smjenjiva je političkim ratom, prokazivanjem. Ne valja se plašiti. Nikoga se ne plašim. Nemam ništa osobno protiv nikoga. Branio sam ovaj grad i pokušat ću ga obraniti još jednom. Karlovac zaslužuje apsolutni preokret – sve treba postaviti sasvim drugačije.

Zašto biste osnovali holding gradskih tvrtki?

  • Gradske tvrtke izdaju račune jedna drugoj. Tako se stvara nekakva razlika u cijeni. Ako nekome fakturiraš sto kuna, a on tebi 50, na tu razliku moraš platiti PDV. On ne ostaje u Karlovcu nego odlazi u državnu riznicu. No, takvo smanjenje odljeva novca nije jedni motiv za osnivanje holdinga, nego i izbacivanje političkih upravljačkih pozicija iz gradskih tvrtki. Gradskim tvrtkama ne trebaju političari nego obrazovani tehnički kadrovi koji će, uz pomoć vlasti, sistematično voditi ta poduzeća. Upoznat sam prilično s poslovanjem većine tih tvrtki, a imam i plan za nova radna mjesta na području zbrinjavanja otpada te za stvaranje dodatne vrijednosti uvođenjem nove metode reciklaže.

Petnaest godina se izrađuju studije i tko zna kada će biti regionalni centar za gospodarenje otpadom uopće otvoren. U međuvremenu se otpad odlaže na Ilovcu. Kako riješiti taj problem i slažete li se s lokacijom regionalnog centra za gospodarenje otpadom na Babinoj gori?

  • Po mom konceptu Babina gora Karlovcu ne treba. Po tom istom konceptu, u roku pet ili šest godina se može doći do toga da otpad prodamo ili recikliramo i stvorimo nove proizvode, što bi stvorilo nova radna mjesta. Babina gora je žalostan projekt. Iako sam izuzetno informiran i dosta znam o zbrinjavanju otpada, nisam uspio shvatiti koja je tehnologija tamo predviđena. Riječ je o strateški promašenoj lokaciji za centar zbrinjavanja otpada. Kad postanem gradonačelnik, neće nam trebati. Ono malo otpada što nećemo reciklirati, odvest ćemo u jednom tamiću na deponij. Gospodarenje otpadom u čitavoj zemlji ne funkcionira već u fazi razdvajanja, koja se provodi na kućnom pragu. Trebalo bi razdvajati dvije frakcije te pretplaćenim vrećicama osigurati naplatu po količini. Niti odvoz otpada ne valja jer se onaj rahli ne izdvaja, već trpa u kamion s ostalim i dok dođe do deponija nije upotrebljiv i predstavlja čisto smeće, uništenu vrijednost. U toni otpada je samo na odvajanju pet stotina kuna vrijednosti, a da ne spominjem koliko bi se nove vrijednosti moglo stvoriti samo reciklažom.

Što učiniti da dođe više privatnih ulaganja u Karlovac?

  • Poduzetnici će doći tamo gdje su bolje pretpostavke. Trebaju doći u karlovačke poslovne zone, posebice na Selce – vidim da je Mandić i o tome sada počeo govoriti – gdje se nalazi nikada aktivirana poduzetnička zona – nedostaje joj silazak s autoceste i čitav koncept razvoja. Nekoliko kilometara dalje će biti naša geotermalna elektrana. Moći ćemo, dakle, tu poduzetničku zonu opskrbljivati jeftinijom strujom i daleko jeftinijom toplinskom energijom, a to je mamac za poduzetnike da dođu u Karlovac. Osnovna prednost bi bila energija koja je jeftinija nego u ostatku države.

HDZ najavljuje školu i vrtić na prostoru vojarne Luščić. Koja bi bila Vaša vizija tog prostora?

  • Ostavio bih park i ostalu zelenu površinu. Ne znam ima li potrebe za školom, a niti za vrtićima – treba promijeniti politiku prema privatnim vrtićima. Grad je nakon mojih prigovora počeo sufinancirati smještaj u privatnim vrtićima. Uglavnom, tada bi se pronašli poduzetnici koji bi otvorili privatne vrtiće. Djeca koja ne mogu dobiti mjesto u gradskom, dobila bi ga u privatnom vrtiću zbog politike vaučera koju bismo uveli. Dakle, ulaganje novca u izgradnju novih vrtića je složenije rješenje od sufinanciranja smještaja djece u privatnim vrtićima. Unatoč subvenciji, karlovački vrtići su među najskupljima u zemlji. No, Karlovčani očigledno vole plaćati račune. O tome može svjedočiti Gradska toplana. Nevjerojatno mi je da HDZ uopće opstaje – trebali bi biti grubo maknuti s vlasti.

Apsurdno se kritički odnositi spram opozicije u okolnostima malne jednopartijske vlasti i dok se u Karlovačkom tjedniku objavljuju fotografije gradonačelnika u sto poza. Očigledno je da oporba igra hendikep-utakmicu. Zato je gradonačelnikova primjedba na sučeljavanju Vama da ćete izgubiti i ove izbore neplemenita – natjecatelj sa slobodnim nogama se ruga drugome sa zavezanom nogom da će izgubiti utrku na sto metara.

  • Od HDZ-a ne očekujem plemenitost. Za njih imam sve manje uvažavanja i razumijevanja. HDZ ljude žele napraviti ovisnicima o sebi i uvjeriti ih da jedini može riješiti njihove probleme, a u biti se radi o dotjeranom sustavu iz bivše Jugoslavije. HDZ baštini sve njezine negativne trendove. Valjda bi bili najsretniji kada u Gradskom vijeću ne bi bili vijećnici drugih opcija. Politika odlučuje o većini radnih mjesta u gradskom sustavu i o dobrom dijelu radnih mjesta kod privatnika koji su povezani s vlašću i koje napreduju bolje od ostalih jer dobivaju političke poslove – odrade radove na kući HDZ-a po niskoj cijeni ili besplatno, a onda su sigurni da će im se to prelomiti preplaćenim poslom na nekom drugom projektu kojeg u biti plaćaju građani. S takvim višedesetljetnim pristupom su nas pretvorili u ustrašene građane. Zamolio sam jednog starijeg liječnika da se priključi ovoj kampanji za gradonačelnika, da me podrži jer je uvijek imao dobre ideje i angažiran je. “Davore, upoznat sam s Vašim angažmanom i podržavam Vas, ali moja unuka čeka zaposlenje”, odgovorio mi je – plaši se da podrškom meni ne uskrati unuci posao. Ako netko sada ne razumije da je vrijeme za promjenu, ne razumije osnove.

Gradonačelnik izbjegava intervju u ovom ciklusu, ali mu je poziv otvoren nadalje. Jedno od pitanja koje ga čeka je zašto se kandidirao za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a, funkciju na koju je ranije dao otkaz s tvrdnjom da je ne može obnašati zajedno s gradonačelničkom. Kako sada može? Čeka ga i pitanje zašto je degradirao M. Grčić nakon što je osigurala sredstva za Aquatiku.

  • On pojma nema što su europski fondovi i tko je M. Grčić. Ona je na tom području vrhunski stručnjak. Mandić očigledno ne zna vrednovati kadrove. Da sam na njegovom mjestu, ne bih se pojavio na ovim izborima. Ne može se od ničega obraniti, ništa ne može opravdati. To da je degradirao M. Grčić je nevjerojatno. To se ne može nikako argumentirati.

To je van svake pameti.

  • Time je oštetio svakog Karlovčanina – njezinom degradacijom je jednim potezom sve nas degradirao.

Zašto je HDZ-ova vlast odlučila Nagradu Grada Karlovca, koja je novčana, dodijeliti svećeniku iz Tomislavgrada, umjesto nekom od Karlovčana, kako nalažu propisi i natječaj za predlaganje kandidata za nagrade? To bih ga isto pitao.

  • To je degutantno.

Zašto Inkasator preplaćuje drugim gradskim tvrtkama posredovanje u naplati? To je isto pitanje koje ga čeka.

  • Apsolutno sve je pogrešno postavljeno. Ne postoji komični skeč koji bi mogao opisati smanjivanje tlaka u vodovodu. Vodovod i kanalizacija želi smanjiti gubitke u vodoopskrbi koji iznose – pazi ovo – više od 60 posto. Umjesto da pronađu kvarove i saniraju ih, smanjuju tlak u cijevi. Neka stave tlak na nulu, pa će sve uštedjeti. Jedini je problem što nećemo onda imati vodu. Ovako smanjuju standard ljudi, požarnu otpornost zgrada… Te probleme neće riješiti političar nego netko tko zna što je 1 plus 1.

Pomaže li Mandić Damiru Jeliću dok je nezaposlen ili je ostavio na cjedilu čovjeka koji ga je stvorio u politici, koji ga je doveo tu gdje je?

  • Jelić mi se javio, Mandić nije dok sam ležao u bolnici. Ne znam ništa o njihovom međusobnom odnosu.

Zašto se niste dogovorili s drugim oporbenim blokom o zajedničkom nastupu na izborima?

  • Nismo neprijatelji. Uvijek možemo pronaći zajednički jezik. Želim da skupa imamo većinu u Gradskom vijeću i gradonačelnika. Nije se problem dogovoriti s bilo kime, čak niti s Domovinskim pokretom koji je, sudeći po kandidatima, grana HDZ-a. Pokazat će se na lokalnim izborima u mnogo mjesta da su DP i HDZ povezani. Nekadašnji pripadnici Mosta su pristupili DP-u i mostovaca neće biti na ovim izborima u Karlovcu.

DP je prilično postojana opozicija HDZ-u na nacionalnoj razini.

  • Jest. Volio bih da je tako i na lokalnoj. U konačnici, vodit ću gradsku politiku i poglede na svijet neću stavljati u prvi plan. Cilj mi je i da gradonačelnik Petračić pomrsi račune poduzetniku Petračiću.

Možemo je bilo skeptično prema Vama kao kandidatu za gradonačelnika zbog možebitnog sukoba interesa Vas kao eventualnog gradonačelnika i poduzetnika.

  • Da, njima je to bilo bitno pitanje. Ništa ne krijem. Za mog mandata neće biti isporučen niti jedan račun iz tvrtke Petračić projekt u gradski sustav. Problem s grijanjem ću riješiti na isti način kako sam riješio u nekoliko višestambenih zgrada. Ne smije biti dopustivo da računi za grijanje iznose 1.500 ili čak 1.700 kuna. Samo se promjenom modela obračuna može uštedjeti 30 posto troškova, no građani su u neznanju. Računi Gradske toplane nisu transparentni. Nedostaje edukacija korisnika.

Koja su tri glavna problema Karlovca i koja su tri konkretna rješenja?

  • Glavni problem je HDZ. Kada se njih makne, riješili smo se nepotizma i korupcije. Uvest ćemo nultu toleranciju na nepotizam – tko bude zapošljavao preko veze, dobit će otkaz. Zapošljavanje će biti prepušteno isključivo kolektivu koji treba kadrove. Tragično mi je što mladi stručnjaci po završetku studija nastoje dobiti posao u gradskoj upravi, umjesto da se kale u privatnom sektoru. Dao sam usred rata otkaz u Elektri Karlovac. Nisam vidio smisao u tome da svoje znanje trošim na gledanje betonskih stupova, pa sam otvorio tvrtku. Uklanjanjem HDZ-a sve građane stvaraš ravnopravnima. Drugo, valja smanjiti režije jer su najskuplje u Hrvatskoj i tu nešto ne štima. Opiši mi radni dan direktora Mladosti Ivana Uđbinca.

Moram li?

  • U svojoj tvrtki sam direktor sat, a ostatak radnog dana sam šljaker kao i drugi. Direktor Mladosti je sat direktor, a ostale sate je šljaker HDZ-a plaćen novcem građana. I zamisli vraga – odjednom nema novca od parkiranja! Kada sam predlagao da gradska tvrtka preuzme naplatu parkiranja, očekivao sam da će od tog prihoda financirati barem sportski tereni. Dakle, prvi problem je HDZ, a drugi visoke režije – odmah režije idu dolje, a sve loše odluke o smanjenju tlaka u cijevima se ukidaju.

Što bi bio treći problem?

  • To je nekorištenje resursa. Proračun možemo tako uvećati za još 50 posto. Kada se dovrši sustavom obrane od poplava, u branu kod Brodaraca valja ugraditi elektranu – taj agregat bi godišnje napravio struju prodajne vrijednosti 50 milijuna kuna, a ta bi se električna energija mogla ponuditi poduzetnicima u našim poduzetničkim zonama po nižoj cijeni. Osamdeset posto sustava obrane od poplava je izgrađeno prije 40 godina – ovih 20 posto čekamo desetljećima, što je tragedija. Sada su zaštićeni Logorište i Mekušje, ali je dodatno ugrožen grad jer je smanjena protočnost Korane. Samo jedna bušotina geotermalne vode s elektranom bi davala dva milijuna eura struje godišnje i isto toliko vrijednosti toplinske energije. Grad mora biti poduzetnik kako bi iskoristio energiju za privlačenje investitora koji će otvoriti nova radna mjesta. Karlovačka industrija otpada sav otpad može pretvoriti u nešto korisno po principu nula otpada. Za to treba vremena, ali se može dosta toga postići u međuvremenu. Te mjere će omogućiti razvoj. Oni poduzetnici koji sada hametice dobivaju poslove ne bi više bili privilegirani – poslovi će se dodijeliti onima s najboljom ponudom.

Često se vlast hvali da je Karlovačka županija ona s ponajvećim izvozom.

  • To je zbog HS produkta. Kako bi Karlovac izgledao bez te tvrtke?

Kako bi izgledao da ima još dvije ili tri takve tvrtke?

  • Više sam za to da ima puno obrta i malih tvrtki nego još nekoliko ovako velikih jer je manji rizik od propadanja. Želim gospodarsku raznolikost koja pruža sigurnost.