Svjetski dan prava potrošača

U povodu Svjetskog dana prava potrošača, 15. ožujka, Društvo Potrošačica u suradnji s Udrugom za pravnu pomoć organizira prigodni webinar putem platforme Zoom

Autor: Ana Smoljak

Svjetski dan prava potrošača svoje korijenje ima u «Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača» koju je donio tadašnji američki predsjednik John F. Kennedy 1962. godine. Predstavljajući Deklaraciju američkom Kongresu Kennedy je izjavio: “Potrošači, po definiciji, uključuju sve nas. I mene kao predsjednika SAD-a. Potrošači su najveća gospodarska skupina na koju utječe skoro svaka javna ili privatna gospodarska odluka. Oni su najvažnija skupina čiji se stavovi vrlo često ne čuju. Glas potrošača mora se čuti.”

U povodu Svjetskog dana prava potrošača Društvo Potrošačica organizira prigodni webinar putem platforme Zoom. Webinar će se održati u ponedjeljak, 15. ožujka 2021., s početkom u 10 sati i u 18 sati.

Uz Društvo Potrošačica na webinaru će sudjelovati Udruga za pravnu pomoć, a aktivnost financijski podržava Grad Vrbovsko.

U zadnjih godinu dana drastično se povećala online trgovina. Stoga će webinar u povodom svjetskog dana prava potrošača educirati potrošače o e-trgovini. Konkretnije o 10 pravila za kupnju putem Interneta i o ugovorima s teleoperaterima i potrošačkim pravima.

Suradnja s teleoperaterima svakodnevica je 21 stoljeća. Udruga za pravnu pomoć će potrošačima jasnije protumačiti Uvjete ugovora koje potpisuje s naglaskom na mogućnost raskida, uvjeti produljenja, garancije uređaja, obveze povrata novaca prema potrošaču, ugovaranje više usluga jednim ugovorom, što kada dug preuzme agencija za naplatu – oprost duga ili dodatne naknade i druge specifičnosti obveznog odnosa s teleoperaterima zastupljenih na našem tržištu.

Nevjerojatno dobre ponude često su zaista nevjerojatne, ne nasjedajte na “nevjerojatne” ponude, pazite na skrivene pretplate. Uvijek provjerite podatke o trgovcu odnosno provjerite je li na web stranicu stavio na raspolaganje obavezan sadržaj: naziv, kontakt, broj sudskog ili drugog registra u koji je trgovac upisan, cijenu i druge troškove… Ako kupujete izvan EU možda ćete morati platiti PDV. Kako provjeriti cijenu, kako provjeriti podliježe li vaša narudžba carinskom postupku, kako raskinuti Ugovor, saznajte na webinaru 15.03. ove godine.

Kako bi Vam mogli poslati link za uključenje, iz Društva Potrošačica mole da svoje sudjelovanje prijavite putem prijavnog obrasca: https://forms.gle/8724yzrN4yMrsp6M7

Detaljnije informacije možete pronaći na Internet stranici potrosacica.hr i Facebook stranici Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske.