U subotu 12. Kunstbunker Music & Art Festival

Festival započinje koncertom Filip Pavić Quareta, nakon čega će nastupiti B's FUNstallation i Sunrise Sessions. Ujedno će svoja djela izložiti likovni umjetnici Nikola Vukmanić i Leonard Lesić

Autor: Marin Bakić

U subotu s početkom u 20 sati, na travnjaku kod Caffe bara Maxi u Dugoj Resi održat će se 12. Kunstbunker Music & Art festival, i to u okviru projekta udruge Kunstbunker Duga Resa “Open Art 2020.”

Festival započinje koncertom Filip Pavić Quareta, nakon čega će nastupiti B’s FUNstallation i Sunrise Sessions. Ujedno će svoja djela izložiti likovni umjetnici Nikola Vukmanić i Leonard Lesić.

Kunstbunker Music&Art Festival je društveno angažiran umjetnički projekt  i socijalna skulptura koju voditelj projekta i njegov idejni začetnik Vukmanić realizira s namjerom da u lokalnoj zajednici na inovativan i kvalitetan način oplemeni kulturni život zajednice.

Cjelokupni program je besplatan za posjetitelje.

Filip Pavić rođen je rođen 1991. godine u Zagrebu, a gitaru je počeo svirati s 11 godina. 2011. godine upisuje studij Jazz gitare na Univerzitetu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu u klasi profesora Guida Jeszenszkog. Nakon preseljenja u Graz, Filip ima priliku surađivati s mnogim vrhunskim glazbenicima i bendovima, kao što su Jim Rotondi, Renato Chicco, Michael Abene, Klemens Marktl i drugi. Lani je završio master-studij jazz gitare u Grazu, a istodobno postaje sve traženiji na hrvatskoj glazbenoj sceni, pa tako, osim s vrhunskim jazz glazbenicima, redovito surađuje i s glazbenicima drugih žanrova kao što su Lucija Ćustić – Luce, Nina Romić, J. R. August i drugi. Dvostruki je dobitnik nagrade Status, koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija. U listopadu 2019. godine, Croatia Records objavila je njegov prvi samostalni autorski album “Terra Incognita”, s posebnim gostom Matijom Dedićem, koji je izazvao izvrsne reakcija kako publike, tako i struke i kritike, pa je tako uvršten i na nekoliko top lista najboljih albuma godine.

Kolektiv Sunrise Sessions iz Zagreba već pet godina priređuje svirke po zagrebačkim klubovima u kojima sudjeluju najeminentiji glazbenici s takozvane alternativne scene. Posebnost njihove glazbe je u tome što se ona postupno stvara na pozornici u trenutku izvedbe i što svaki koncert svira druga četvorka od njih dvadesetak. Kombinacije glazbenika su mnoge i rijetko se dogodi da se ponovi ista postava. Koncerti su uglavnom organizirani u ciklusima sezone, a povremeno se pojavljuju i posebna izdanja. Sunrise Sessions kolektiv čine glazbenici koji dolaze iz eminentnih hrvatskih sastava kao što su Kozmodrum, Chui, Mangroove, Afion, Porto Morto, Elemental, Detour, Mayales, Mimika Orchestra, Sonic Diptych, Edo Majka, Pips Chips and Videoclips, Jazz orkestar HRT-a…

B’s FUNstallation je sastav koji je do sada nastupao diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu – u Kini su održali 2017. godine dvotjednu turneju. Band je 2015. promovirao svoj autorski album prvijenac “Sixto” u izdanju nezavisne izdavačke etikete Destinatio Tokyo na kojem se nalazi osam kompozicija četvorice članova sastava. Na albumu “Blue Line”, objavljenom krajem 2018. u izdanju izdavačke kuće Mast produkcija, također se nalazi osam kompozicija.

Projekt je pod pokroviteljstvom Grada Duga Resa, Ministarstva kulture i Turističke zajednice područja četiri rijeke.