Odbačeni prijedlog za dodjelu Nagrade Grada Karlovca

Kao hrvatski branitelj Tomislav Kuhar odlazi u rat, a nakon tri godine ne prihvaća da se vrati na svoje radno mjesto jer nije htio da osoba zaposlena za njegova odustva ostane bez posla za tolikih godina zamjene. Stoga odlazi u mirovinu, mada mu je do ostvarenja punog staža nedostajalo tri mjeseca

Autor: Marin Bakić

Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka predlaže da se Nagrada Grada Karlovca dodijeli Tomislavu Kuharu.

Rođen je 10. kolovoza 1936. godine u Glini. Dolazi u Karlovac 1954. godine po završetku strojarsko-tehničke škole u Zagrebu jer je ostao u Jugoturbini u kojoj ostaje do 1993. godine.

Prvi radni zadatak mu je bio uspostava tvorničke biblioteke. Po povratku s odsluženja vojnog roka zaposlio se u odjelu kvalitete tvornice turbina, a potom je bio poslovođa u ručnoj obradi. Sudjelovao je na izradi prve analitičke procjene radnih mjesta u toj tvrtki, što je bio prvi takav dokument u bivšoj Jugoslaviji. Postaje zatim šef kontrole proizvodnje turbina, a radni vijek završava kao direktor remonta ABB-a. U međuvremenu se školovao dodatno za inženjera organizacije rada.

Kao hrvatski branitelj odlazi u rat, a nakon tri godine ne prihvaća da se vrati na svoje radno mjesto jer nije htio da osoba zaposlena za njegova odustva ostane bez posla za tolikih godina zamjene. Stoga odlazi u mirovinu, mada mu je do ostvarenja punog staža nedostajalo tri mjeseca.

Za Domovinskog rata je bio pomoćnik zapovjednika topničkog diviziona haubica 105 milimetara i ratovao je na svim bojištima u Karlovačkoj županiji, ali i u Slavoniji, Dalmaciji i na dubrovačkom ratištu.

Za socijalizma je kao jugoturbinski kadar tri godine bio dopredsjednik Skupštine Grada, a potom je postao načelnik policije.

Jedan je od autora monografije “Jugoturbina Karlovac 1949-1952”, čije je drugo i prerađeno izdanje objavljeno nedavno. U toj knjizi iznosi ulogu Ernesta Krafta, njemačkog strojara i ratnog zarobljenika koji je zadržan u Hrvatskoj ne bi li nakon rata imao ključnu ulogu u podizanju Jugoturbine.

Kuhar je trenutno predstavnik suvlasnika-stanara na adresi Senjska 10. Pedantnost koju je pokazao na radnom mjestu primijenio je i na toj dužnosti, ali i na području građanskog aktivizma. Jedan je od najaktivnijih Karlovčana i uvijek konstruktivno djeluje na području komunalnog uređenja i komunalnih usluga i na drugim područjima. Ne samo da redovito prati sjednice Gradskog vijeća, nego i mjeri štopericom koliko se kojoj temi daje prostora te radi analize.

Primjer njegove metodičnosti i pedantnosti je njegov posljednji građanski poduhvat. Njegovom zaslugom je ove godine nakon četiri desetljeća ispravljen grb Karlovca na pročelju zgrade gradske uprave u Banjavčićevoj – godinama je zagovarao da se isprave inicijali Josipa II., a prilika se ukazala ovogodišnjim radovima na uvećanju energetske učinkovitosti. O tome je razgovarao s gradonačelnikom Damirom Mandićem koji je uvažio njegove primjedbe i nakon gotovo pola stoljeća Grad Karlovac konačno na svojoj zgradi ima ornament u obliku povijesno ispravnog gradskog grba.

Smatramo da bi nagrađivanjem gospodina Kuhara Gradsko vijeće odalo zasluženo priznanje ovom Karlovčaninu, istaknulo njegovu građansku uzoritost i dalo poticaj ostalim građanima za konstruktivno djelovanje u lokalnoj zajednici.