Vlast može raditi što poželi – nema Živog zida

Evo, nismo više parlamentarna stranka, mediokriteti su radosni. Drago mi je što je Politička platforma Možemo ostvarila uspjeh, te što imaju sedam sabornika. Neki kažu – novi Živi zid. Ne, nije isto. ŽD su činili gnjevni, potlačeni ljudi, koji su imali problema preko glave i koji su bili spremni na sve da promjene državu. Sirotinja uglavnom, niže obrazovani koji muku muče kako prehraniti obitelj, dok im prijete ovrhe nad glavom. Možemo čine obrazovani, situirani ljudi, profesori, glumci, doktori nauka - salonski revolucionari

Autor: Čedomir Tatalović

Nakon katastrofe Živog zida na izborima, mislio sam, sad će me masovno zajebavati gdje god me sretnu svi ti ljudi koje sam uvjeravao da zaokruže našu listu, to jest mene na njoj. Zaokružilo me 31 puta, od tih 31 pola znam, a tko su ostali, nemam pojma, hvala im u svakom slučaju.

Nije me nitko zajebavao. Koliko god govorili protiv Ivana Pernara i Ivana Vilibora Sinčića, svima će oni nedostajati u Hrvatskom saboru. Niti Gordan Maras iz Socijaldemokratske partije Hrvatske nije obnovio saborski mandat. Nevjerojatno.

Ali su zato saborski zastupnici Davor Dretar – Drele iz Domovinskog pokreta, iz naše 7. izborne jedinice, opet Josip Salapić povratnik u Hrvatsku demokratsku zajednicu, Osječanin. Željku Glasnoviću nedostaje 11 glasova za mandat. Živog zida nigdje, naravno. Imali smo na listama Vesnu Balenović, Stipu Petrinu, Milivoja Špiku, Srećka Sladoljeva i nikoga nigdje nismo “progurali”. U 11. izbornoj jedinici V. Balenović osvaja 38 glasova, Glasnović 4.439? Istina, nismo ju trebali stavljati na listu za Bosnu i Hercegovinu, nije to jedina greška, ali suđeno nam je tako kako je na kraju i ispalo.

Oni događaji prije godinu dana, da su se dogodili u centrali HDZ-a, nikom ništa, ne bi im naškodilo, ali jesu nama. Trojac kojeg su činili Branimir Bunjac, Sinčić i Pernar, smo smatrali idolima, svecima čak, nezamislivo nam je bilo da bi među njima bilo svađa, a onda odjednom raspad pred kamerama, uživo. Druga stranka u državi preko noći se raspala.

Što se ustvari dogodilo? Sinčića površno poznajem, sretnemo se na štandovima, izmijenimo par poruka. S Bunjcem nisam nikad kontaktirao, s Pernarom sam izmijenio par rečenica – jednom. Kažu da je za raspad kriva je Vladimira Palfi koja povlači konce i muža Sinčića drži pod kontrolom. Ne bih rekao da je tako. Žena ima perfektne organizatorske sposobnosti. Uostalom, ni ja ne smijem zucnuti dok mi žena ne dozvoli, a vidim da je i Pernar drukčiji otkako se oženio.

Živi zid je nastao na ulici, spontano. Deložacije, švicarci, krediti, parnice, pretvorbe, financijske afere, umočeni dužnosnici, upropaštena država – to je bio kontekst u kojemu je nastao. Živozidaški saborski trojac je neprekidno bombardirao vlast. Jeste, bombardirali su i Maras, te Božo Petrov, Miro Bulj i Nikola Grmoja iz Mosta nezavisnih lista, ali, za razliku od Živog zida, nisu predlagali rješenja, zakone, dalje od saborske diskusije nisu išli. Možda ti prijedlozi i nisu uvijek pogodili bit, ali – remetili su miran san vlasti. Potom se još pojavio u politici sudac Mislav Kolakušić i zaprijetio im javno Plenković: “Neće vas biti”.

Vjerovao sam da je za onaj incident pred kamerama prije godinu dana kriva Bunjčeva premorenost, obiteljski problemi, netrpeljivost prema bračnom paru koji je držao sve konce stranke, nisam vjerovao razlozima poput – regrutirali su ga otkako je u Odboru za zaštitu ustavnog poretka, skupa s Milijanom Brkićem iz HDZ-a, ali, kad sve skupa saberete, razmislite, možda ima nešto u tome.

Je li novac uzrok raskola? Pa Bunjac je ubirao nekih 20. 000 kuna mjesečno, ako ne i više, kao saborski zastupnik, član par odbora, pa dnevnice, neznatno manje nego što bi u zarađivao u Europskom parlamentu kao zastupnik.

Nakon Bunjčeve izuzetno uvredljive objave protiv Sinčića, kojih desetak dana prije izbora, sve sam više sklon mišljenju da neke službe nastoje pod svaku cijenu pospremiti Živi zid u ropotarnicu povijesti. Čime ga drže, ne znam, saznat ćemo jednoga dana, kad se promijeni režim, a možda i nećemo jer vlast se mijenja, a tajne službe ostaju. Kako ih mijenjati, kad ih ne poznaš jer su tajne? Glupo je ali je tako.

Živi zid nakon raskola, par mjeseci prije izbora, skupio je uglednu ekipu. Što mislite, da V. Balenović, koja je vršila procjenu vrijednosti Ine prije 20 godina, koja zna svu proceduru te prodaje, koju su doktori vrbovani od tko zna koga, htjeli operirati od nepostojećeg tumora, te joj prognozirali mjesec ili dva života, a, eto, živa je 15 godina, da se takva pojavi u Saboru i priča sve što zna? Ili Sladoljev, izbačeni direktor Imunološkog zavoda, da objasni status imunološkog, koronu i što sve stoji iza toga?

Evo, nismo više parlamentarna stranka, mediokriteti su radosni što nema više Živog zida. Drago mi je što je Politička platforma Možemo ostvarila uspjeh, te što imaju sedam sabornika. Neki kažu – novi Živi zid. Ne, nije isto. Živi zid su činili gnjevni, potlačeni ljudi, koji su imali problema preko glave i koji su bili spremni na sve da promjene državu. Sirotinja uglavnom, niže obrazovani koji muku muče kako prehraniti obitelj, dok im prijete ovrhe nad glavom. Možemo čine obrazovani, situirani ljudi, profesori, glumci, doktori nauka – salonski revolucionari.

Nikad neću zaboraviti izjavu Relje Bašića, da, baš onog poznatog glumca, koji je 1993. kratko bio član Sabora na listi Hrvatske socijalno-liberalne stranke.

Bila su ratna vremena, Franjo Tuđman je trenirao strogoću, strašio je oporbenjake koji su kritizirali njegove postupke, na što je Bašić rekao: “A čujte, ako budete baš hapsili, ja se povlačim”.

Slijedeće četiri godine opstaje stabilna vlast. Mogu raditi što god hoće, imaju potpune ovlasti rezanja, otpuštanja, rasprodaje svega što vrijedi. Glavno da nema Živog zida.