Županija otkupila knjige Tihomira Dujmovića “za interne potrebe”

Dujmovićevo djelo, koje su recenzirali političari Andrija Hebrang i Zlatko Hasanbegović, izdala je lani tvrtka Kružić d.o.o. Županija je otkupila 12 primjeraka i za to izdvojila 1.714,30 kuna bez PDV-a

Autor: Marin BakićŽupanija karlovačka i Grad Karlovac su u 2019. godini izdvojili oko 20.000 ukupno – ovisno računa li se s porezom na dodanu vrijednost ili bez – za otkup knjiga različitih autora i nakladnika, za što smo se interesirali nakon što je u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu 3. ožujka održano u organizaciji Županije predstavljanje knjige “Regija kao treća Jugoslavija” autora Tihomira Dujmovića, poznatog novinara i kolumnista.

Dujmovićevo djelo, koje su recenzirali političari Andrija Hebrang i Zlatko Hasanbegović, izdala je lani tvrtka Kružić d.o.o. Županija je otkupila 12 primjeraka i za to izdvojila 1.714,30 kuna bez PDV-a.

Lani je otkupila monografiju “Rijeke Hrvatske” (Veda, Zagreb, 2011.) autora Gorana Šafraneka i Tomislava Šolića za 322 kuna. Za primjerke knjige “Diplomatska Oluja” bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića /24 sata, Zagreb, 2019.) izdvojila je 849,12 kuna. Dvije i pol tisuće kuna izdvojila je za otkup monografije Zorana Filipovića “1991.” izdavača Likarija (Zagreb/Tounj, 2018.). Za drugo izdanje monografije, izašle u nakladi karlovačke gradske tvrtke Zelenilo, “Karlovačka groblja” autora Radovana Radovinovića i Zvonimira Gerbera Županija je izdvojila 450 kuna. “Duhovnom inteligencijom – do osobnog i poslovnog uspjeha” (Studio HS Internet, Osijek, 2019.) naziv je djela Dragutina Gutića s područja duhovnosti, duhovnih vježbi, samoostvarenja i tako dalje. Za primjerke te knjige Županija je izdvojila 3.307,50 kuna. Dvije tisuće kuna izdvojeno je za djelo “Sunce već zalazi” slovenskog svećenika Franza Sodje.

  • Ono što ste oduvijek željeli reći svojim starijima – osobito u trenucima životnih iskušenja – a niste znali kako ili se zbog nelagode niste usudili, napisao je legendarni slovenski svećenik. On kroz lijepe misli svjetskih velikana o starosti i starijim osobama, razmišlja i meditira o stotinu gorućih pitanja starije generacije, a to čini izravno i jasno, zahtjevno, ali i milosrdno. Potiče i u mlađima one niti iskona, one Kristove vječne poruke, koje unatoč trpljenju, uvijek rađaju zadovoljstvom i radošću. On hrabri i nastoji pomoći starijim osobama da se životno pozicioniraju kao oni koji grade i vole, koji svome potomstvu žele pomoći, a ne smetati. Jednostavno dokazati da starost može biti radost i da nije samo žalopojka i bolest. Knjigu bi trebali pročitati naši stariji – možda će im to biti poticajan dar – da svoje zemne dane ili godine prožive radosno. Knjiga je ugodna za čitanje, ali i iskreno zahtjevna. Nije na razini “amerikaniziranih” katoličkih uradaka koji nam se nameću ili poput površnih globalnih projekata: “Djedica se opet ženi” ili “Super baka”. Ozbiljan je to priručnik i za mlađe – vodič za starost i poticaj na “Apostolat radosti!” – jednostavno knjiga je to koja će nas sve mijenjati na bolje – stoji u opisu tog djela koje je izdala kuća “Treći svijet”.

Za monografiju “Pedeset godina karatea u Karlovcu” Marijana Bakića (Saveza športova Karlovačke županije, Karlovac, 2019.) izdvojeno je 3.750,00 kuna.

“Knjige su otkupljene za interne potrebe”, objašnjavaju kratko iz Ureda župana Damira Jelića svrhu otkupa.

Grad Karlovac je u 2019. godini otkupio monografiju o karlovačkim grobljima, 25 primjeraka za ukupno 2.142,75 kuna s PDV-om, i to za protokolarne obveze, dok u ovoj godini nije otkupio niti jedan naslov.

  • Ne znam ima li Županija poslovnu biblioteku. Dva su razloga za otkup knjiga od strane takvih institucija. Jedan je da posluže u promidžbene svrhe, odnosno u protokolu, kao dar, nešto što predstavlja Karlovac i Karlovačku županiju, a drugi da posluže obrazovanju zaposlenika. Ne znam tko je u Županiji procijenio da im treba knjiga s područja samopomoći – komentira Draženka Polović, profesorica komparitivne književnosti i filozofije te knjižničarka, a ujedno i pripadnica Političke platforme “Možemo”.

“Ne mogu naći razlog za otkup knjige ‘Sunce već zalazi'”, nastavlja.

  • Razumijem potrebu da se kupi naslov kao što je “Diplomatska Oluja”. Dobro je imati par primjeraka u poslovnoj knjižnici takve knjige koja može poslužiti u poslu, za provjeru nekih podataka i slično jer je ipak riječ o memoarima ministra vanjskih poslova iz vremena kada smo prolazili rat. Ono što ne mogu dokučiti jest zašto se Županija bavi organizacijom predstavljanja knjiga kao što je Dujmovićeva. Možda je to zato što je autor rodom iz Ogulina, ali koliko je autora rodom odavde pa im Županija ne organizira predstavljanja djela – komentira D. Polović.

Dodaje da ima novijih i starijih naslova koje bi vrijedilo otkupiti u protokolarne i poslovne svrhe, kao što su monografije Danka Plevnika o Karlovcu “Moja povijest Karlovca” i “Ljudi Karlovca”, različite monografije o Karlovcu koje su izdavane posljednjih godina.

  • Mislim da ima još neprodanih primjeraka “Karlovačkog leksikona”, kapitalnog djela kojeg je izdala Školska knjiga, zatim Radovinovićeve knjige “Stari Karlovac” i sličnih naslova. Ujedno, ove godine će biti 25 godišnjica dodjele Nagrade za mlade pjesnike ‘Zdravko Pucak’. Zašto Županija i Grad ne bi otkupljivali naslove u tom natječaju Matice hrvatske nagrađenih pjesnika. Tomislav Augustinčić će kao dobitnik ovogodišnjeg Gorana za mlade pjesnike također uskoro izdati knjigu koju bi institucije mogle dijeliti da se pohvalimo našim autorima – kaže D. Polović.

Dodaje da bi Grad Karlovac i Županija karlovačka trebale imati kompetentnu osobu koja će organizirati, odnosno, ako ne postoje, uspostaviti poslovne biblioteke te koja će sugerirati koje naslove valja otkupiti.