Vraćen mural s likom Miroslava Krleže

Likovni umjetnik Leonard Lesić izradio je pročelju te stambene zgrade mural dimenzija 12 sa 10 metara s likom ovog hrvatskog kanonskog pisca. Riječ je o obnovi umjetničkog djela nastalog 2014. godine, a uklonjenog prilikom energetske obnove

Autor: Miroslav Katić

“Važno da se Krleža vratio”, kratko komentira gradonačelnik Karlovca Damir Mandić obnovu murala s likom Miroslava Krleže na adresi Krležina 19.

Likovni umjetnik Leonard Lesić izradio je pročelju te stambene zgrade mural dimenzija 12 sa 10 metara s likom ovog hrvatskog kanonskog pisca. Riječ je o obnovi umjetničkog djela nastalog 2014. godine, a uklonjenog prilikom energetske obnove.

Volim ispraviti nepravdu kad imam priliku za to, pa sam stoga odlučio ponovno raditi isto djelo. Iako se nepravda ne odnosi na nikoga, stanari su tada imali potrebu za energetskom fasadom i to je apsolutno u redu. A prihvatio sam i zato jer sam tvrdoglav. Evo, ni ova pandemija me nije spriječila u izazovu. Inače sam prilično samokritičan, ali ovoga puta sam uistinu zadovoljan djelom. Pršti na zidu, a i htio sam ga upravo takvog. Veselje stanara i pozitivnosti u gradu koja se stvorila oko ove priče me posebno veseli. Do zadnjeg trenutka prije same izrade nisam bio siguran hoću li raditi baš identičan rad. Činilo mi se to kao ludost, baš da ne unesem ništa novog upravo zato jer volim raditi nove stvari i ne vraćati se na one koje su iza mene. ali upravo ta neka tvrdoglavost mi je stvorila zadovoljstvo da ga izradim baš jednakog kao i tada. Nema se u životu baš često prilike za tako nešto.

Leonard Lesić

Organizator obnove murala je Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka, koja je provela 2013. i 2014. godine projekt “Krleža u Karlovcu” u sklopu kojeg je mural prvotno i izrađen. Obnovu su sponzorstvom i pokroviteljstvom omogućili Grad Karlovac, Gradska četvrt Novi centar, “Inkasator” i “Papa’s bar”.

Polka posebno zahvaljuje Lesiću, gradonačelniku Damiru Mandiću, bez čijeg posredovanja obnova ne bi bila moguća, predstavniku stanara Zoranu Dumboviću, direktorici Inkasatora Ivani Fočić i djelatniku te tvrtke Tomislavu Franjkoviću, predsjedniku Vijeća Gradske četvrti Novi centar Josipu Žuniću te vlasnicima “Papa’s bara”, odnosno tvrtke “Moja diridika” Željku Goluži i Predragu Rajakoviću. Zahvaljujemo i autorici projekta zgrade arhitektici Đurđici Lipovšćak koja je dozvolila ovu intervenciju na pročelju.

Polkina namjera je oplemeniti gradski prostor vrijednim umjetničkim djelom, ali i ukazivati na vrijednosti kao što su Krležino djelo, ali i opusi mnogih karlovačkih intelektualaca povezanih s Krležom i/ili njegovim djelom. Pritom u prvom redu mislimo na teoretičara i povjesničara književnosti Stanka Lasića, publicista Slavka Goldsteina te likovnoga umjetnika Josipa Vanište, ali i Marijana Matkovića, Nade Marinković, Vladimira Pogačića, Georgija Para, Većeslava Holjevca, Gustava Krkleca, Milana Mirića, filozofa Gaje Petrovića, teoretičara književnosti Svetozara Petrovića i drugih. Samo ovaj nepotpuni popis Karlovčana povezanih s Krležom otkriva bogatstvo karlovačke intelektualne tradicije koju valja stalno afirmirati i istraživati.”

Marin Bakić

Vijeće Gradske četvrti Novi centar čestita Udruzi za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka na svim aktivnostima temeljem kojih je izrađen mural s Krležinim likom koji je i prije krasio pročelje ove zgrade. Iskrene čestitke umjetniku Lesiću! Krleža nije rođen u Karlovcu, nije živio u Karlovcu, ali je ostavio dubok trag u kulturnom životu Karlovčana. Najsnažnija poveznica Krleže s Karlovcem bila su njegova „tri karlovačka dečka” , Stanko Lasić i Goldstein koje je prepoznao po njihovom stvaralačkom potencijalu, bio im prijatelj, učitelj i osoba s kojom su uvijek mogli izmijeniti mišljenja. Vijeće Gradske četvrti Novi centar svojim programom rada iz 2019. godine planira – u suradnji s udrugama civilnog društva – sudjelovati u izradi murala s temom „karlovačke povijesne ličnosti“. Smatram da ovom „povijesnom i tisućama godinama starom likovnom kategorijom“ trebamo podsjetiti naše sugrađane na niz poznatih karlovačkih umjetnika, književnika, znanstvenika, glazbenika, profesora, akademika, gospodarstvenika, gradonačelnika i drugih. Na ovaj način njima dajemo počast, ne želimo ih „prepustiti zaboravu“, a zgrade i grad dobivaju estetsku i umjetničku vrijednost, kulturno i socijalno značenje.

Josip Žunić

“Papa’s bar” je odlučio pomoći obnovu murala jer je to odlična gradska priča. Drago mi je da smo sudjelovali u vraćanju umjetničkog djela koje je postalo u kratkom roku nakon prvotne izrade jedna od znamenitosti Karlovca.”

Željko Goluža

Ovaj mural je podsjetnik na jedan sveobuhvatan i široko vrijedan projekt ‘Krleža u Karlovcu’. Udruzi Polka čestitamo na provedenom projektu i inicijativi da se mural s Krležinim likom vrati na pročelje zgrade. Krleža je sigurno jedan o najvećih europskih pisaca koji je u hrvatskoj kulturnoj povijesti ostavio izniman trag i usmjerio nas u daljnjem promišljanju o našim vrijednostima i kulturi. Karlovac i Hrvatska imaju brojne poznate povijesne ličnosti u različitim područjima koje su ostavile duboke tragove prepoznatljivosti i izrazito velike kulturne vrijednosti. Želimo da ovaj mural bude poticaj svim suvlasnicima u Karlovcu da se nakon obnove pročelja svojih ulaza/zgrada odluče izraditi mural neke povijesne osobe ili nekog povijesnog događaja. Zašto Karlovac ne bi bio grad murala, grad događaja koji će promicati vrijednosti naše zemlje, bogatstvo različitosti, žrtvu povijesti i ljepotu hrvatskog jezika? U budućnosti svakako stojimo na raspolaganju za sugestije, savjete i pomoć u povezivanju onih koji mogu osmisliti ovakve priče i provesti ih u djelo i suvlasnika koji prepoznaju vrijednost ovakvih inicijativa.”

Ivana Fočić

Kada je mural prvi puta bio postavljen izazvao je pozitivne reakcije u javnosti i bilo nam je žao kada smo ga morali ukloniti radi energetske obnove zgrade. Jedva smo čekali da se mural obnovi. Zaista smo zadovoljni. Ovaj mural je ljepši no što je bio raniji. Ovo je sada trajno rješenje.

Zoran Dumbović