Dario Janković: Nema mjesta euforiji

Rezultati s predsjedničkih izbora se ne mogu preslikati na naredne. Tko ne želi sastančiti unedogled, neka dođe u SDP i stavi se u službu Karlovca. Teško da ćemo na lokalnim izborima izboriti promjene, ako se ne okupimo. Sve što imamo najbolje u gradu trebamo staviti na listu. U suprotnom nećemo ostvariti dobar rezultat. Inkluzija je ključan čimbenik pobjede

Autor: Marin Bakić

„Zoran Milanović je na predsjedničkim izborima pobijedio u svim karlovačkim četvrtima, osim na Turnju. Pobijedio je i na dva ili tri mjesna odbora, primjerice na Maloj Švarči. Dobra je situacija i u takozvanim prigradskim bastionima Hrvatske demokratske zajednice gdje nismo do sada imali niti jedan glas. Potvrđena je i na ovim izborima socio-politička teza da, što više kružiš šestarom izvan središta grada, smanjuje se broj birača nauštrb građanskog političkog usmjerenja. Milanović predstavlja građansku Hrvatsku i to je razlog što je uspio mobilizirati veći broj glasača. Prosječna izlaznost je, zanimljivo, jednaka u četvrtima i mjesnim odborima, uz neke iznimke. Odaziv se svodi na 61 do 62 posto, što govori o motivaciji birača oba kandidata. Birači Miroslava Škore su u drugom krugu u Karlovcu u velikoj mjeri sudjelovali u rezultatu Kolinde Grabar-Kitarović jer je suma njezinih i Škorinih birača u prvom krugu iznosila 13.800, a u drugom 13.100. U drugom krugu, u odnosu na prvi, izlaznost je povećana za jedan do dva posto, to jest za nekih dvije tisuće birača“, iznosi analizu i dojmove nakon predsjedničkih izbora predsjednik karlovačke organizacije Socijaldemokratske partije Hrvatske Dario Janković, gradski vijećnik.

Mnogo je novih birača u odnosu na izlazak na izbore za Europski parlament koji su se održali u svibnju.

  • Naravno, to se teško može i uspoređivati. Što se tiče predsjedničkih izbora, dio birača građanske provenijencije…

To može biti i desni centar?

  • Može, naravno. U prvom krugu je bilo puno više birača u odnosu na izbore za Europski parlament, dok je teško ocijeniti koliko je povećan broj birača u drugom krugu u odnosu na prvi krug jer je dio birača otišao na skijanje, a dio bio dodatno motiviran da izađe na glasanje. Naravno, svi skijaši nisu nužno glasači lijeve opcije i Milanovića

Kako je GO SDP pridonijela pobjedi s obzirom na dojam da uopće ne djeluje.

  • Naše aktivnosti možda nisu vidljive, ali unutar stranke se radilo već od studenog „sto na sat“. Organizirali smo promatrači, svaki član je pozivao simpatizere da izađu na izbore… Tridesetak dana do izbora je naš rad bio još intenzivniji. Bez stranačke infrastrukture se ne bi moglo mnogo toga uraditi. Moram posebno zahvaliti promatračima jer velik broj njih nisu članovi stranke. To su simpatizeri SDP-a, odnosno Milanovića jer zašto bi netko utrošio dvije nedjelje na biračkom mjestu, ako ne osjeća neku vrst sklonosti. Naši promatrači na izborima nisu ostvarili nikakvu materijalnu korist, za razliku od promatrača HDZ-a. Naši promatrači su branili ideju.

Jesu li dobili novčanu naknadu?

  • Nisu, čak niti sendvič ili vodu.

Koliko je bilo vaših promatrača?

  • U oba kruga ukupno oko 130. Nismo ih imali na svim biračkim mjestima.

Imate li saznanja o nepravilnostima?

  • Na jednom biračkom mjestu je birač bio zaokružen na biračkom popisu kao da je glasao, mada je tek stigao na glasanje. Upućen je na Gradsko izborno povjerenstvo. Na Kablaru imamo silnu izlaznost u prvom krugu i premoćnu pobjedu K. Grabar-Kitarović, a u drugom krugu, nakon što smo pojačali prisustvo, odaziv je pao na 54 posto, a broj glasova za aktualnu predsjednicu se prepolovio. To je vrlo sumnjivo. Motivacija birača je veća uvijek u drugom krugu, no neka o tome brinu oni kojima je to posao.

Jeste li službeno prijavili neku nepravilnost?

  • Jednu u prvom krugu, ali moram priznati da se rad biračkih odbora poboljšava svakim izbornim ciklusom. Nije bilo značajnih nepravilnosti, što je potvrdio i GONG.

Jeste li imali promatrače na grobljima?

  • Nismo, ali nismo dobili niti dojavu da je netko ustao iz groba. Ne znam glasaju li mrtvi. Promatrač ne smije dirati izvode iz popisa birača, mada znam da je HDZ pozivao ljude da glasaju za trajanja izbora temeljem informacija iz pojedinih biračkih odbora. Naši promatrači su to uočili i dojavili, pa smo ta biračka mjesta jače pokrili. HDZ se silno mobilizirao na ovim izborima. Dali su sto posto od sebe.

Izražene su u javnosti sumnje da se infrastruktura gradske tvrtke Zelenilo koristi u korist HDZ-a.

  • Primijetio sam takva upozorenja. Kombi Zelenila je razvozio materijale za potrebe Gradskog izbornog povjerenstva. Grad inače daje potporu GIP-a.

Riječ je, dakle, o lažnoj uzbuni?

  • Da, koliko sam upućen. Nisam pratio kombi, pa ne znam je li razvozio birače. Ako jest, to je nedopustivo. No, u izborima sam od 1999. godine i Grad je uvijek davao potporu izbornim povjerenstvima koje čine suci bez materijalnih uvjeta da samostalno zadovolje organizacijske potrebe.

Gradski djelatnik i član HDZ-a Željko Šafar koji je vozio kombi nije sudac.

  • Uvijek je uključen u izbore, godinama razvozi materijale i članove izbornih povjerenstava.

Što SDP na lokalnoj razini izvodi iz ovih izbora?

  • SDP je bio zapao u apatiju, ne samo u Karlovcu. Sve do izbora za Europski parlament je stranka imala loš rejting. Rezultati pokazuju da prostor za promjene postoji. Ovo je prvenstveno Milanovićeva pobjeda. On nije na koncu bio samo kandidat SDP-a, nego 13 stranaka i ne bi bilo korektno poništiti njihov doprinos njegovoj pobjedi. Uostalom, uskoro će, prije stupanja na dužnost Predsjednika, izaći iz stranke. Ako ćemo se stalno hvaliti da je Predsjednik iz SDP-a, jako ćemo ličiti HDZ-u, a to nije dobro. Predsjednik neka zastupa sve građane Hrvatske i ne smije biti pričuvni predsjednik jedne stranke. Koliko god se HDZ zaklinjao da je K. Grabar-Kitarović predsjednica svih građana, iz svakog njezinog poteza je bilo vidljivo suprotno, da je neiskreno istupila iz svoje stranke. Milanović, vjerujem, neće tako raditi, bit će izvan stranačkih tokova.

Je li to nešto što bi njemu bilo slično? Surađivali ste i poznajete ga dobro.

  • Bio mi je stranački šef i šef u Vladi. Dužnost predsjednika Republike je izvrsno mjesto za njega na kojemu će doći do punog izražaja. Kao predstojnik Državnog ureda za središnju javnu nabavu nikada od njega kao premijera nisam dobio upute kako konkretno postupati. Bio je otvoren prema svim suradnicima i bit će sigurno prema svim građanima. Kada je SDP 2011. godine preuzeo vlast, situacija u državi je bila katastrofalna. Sada je opuštenija, ali nije dobra. Uvjeren sam da će uključivati, bez obzira što prikazuju da dijeli i isključuje. Vidi se po njegovim prvim istupima da neće biti isključiv.

Istupi zbog kojih su ga prozvali isključivim su bili u biti reakcija na kampanju HDZ-a i tadašnjeg predsjednika te stranke Tomislava Karamarka?

  • Da, naravno. U trenutku euforije je sad u izbornoj noći bio smiren i smirivao je.

Kakav je kao suradnik?

  • S njim sam uvijek dobro surađivao. Ostavlja suradnicima da rade u okviru njihovih ovlasti i ne upliće se u tuđe poslove. Njegovu aroganciju o kojoj se govori kao suradnik nisam nikada doživio. Naš je odnos bio prijateljski, mada se znalo tko je šef. Intelektualac je koji razmišlja svojom glavom i ima stav. Ako je Hrvatskoj to problem, onda je to isključivo njezin problem, ne i njegov. I sam kaže da nije sve što je radio bilo dobro.

Često se griješi preslikavanjem rezultata na jedan tip izbora temeljem rezultata s drugog.

  • To je ključni problem u analizama jer su izbori vrlo različiti. Rezultati ovih izbora se ne odnose na rezultate parlamentarnih koji slijede, osim što se može zadržati ili stvoriti povoljna politička klima temeljem njih. Ogroman problem nas u SDP-u – o manjim strankama da ne govorim – jest što nemamo ljude koje smo zadužili uhljebljivanjem koji će onda biti jako zahvalni i angažirani u stranačkim aktivnostima.

I SDP je uhljebljivao. Ne u HDZ-ovskoj mjeri, ali jest.

  • Protiv sam uhljebljivanja. Takva motivacija bavljenja politikom je neiskrena i takvi kadrovi nisu pouzdani. Trebaš se boriti za ideju. Oke, postaviš političke osobe da vode Vladu, jer je svaka Vlada politička, ali utoliko ćeš dobru Vladu imati ukoliko će političke osobe birati dobre i stručne suradnike. Od vrha do zadnje razine države treba postaviti sposobne jer su jamstvo da će nam biti dobro.

Bez obzira na tip izbora politička geografija u Hrvatskoj je, više-manje, uvijek ista – ljevica pobjeđuje u razvijenim, a desnica u nerazvijenim krajevima.

  • Ako biste pogledali izbornu kartu Hrvatske, podsjeća na tursku okupaciju – građanska opcija pobjeđuje u „ostacima ostataka“.

Kako to tumačite?

  • Očito je dio Hrvatske koji glasa za desne opcije patrijarhalan i previše nacionalistički nastrojen. Nacionalni identitet treba njegovati, nisam protiv toga. Nije niti jedan Hrvat s desnice veći od Hrvata s ljevice. Moglo bi se čak kazati suprotno s obzirom da pripadnici građanske opcije više doprinose društvu. Nerazvijenim krajevima bi, uvjeren sam, bilo bolje da glasaju za ljevicu, pa da se razviju.

Kako je Milanovićeva pobjeda doživljena u članstvu SDP-a u Karlovcu?

  • Euforično, iako mjesta euforiji nema. Ponavljam, rezultati ovih izbora ne govore ništa o ishodima narednih. Raspuštanja, podjele članstva i sukobe treba zaboraviti, ostaviti iza sebe i posvetiti se pridobivanju birača, što je najveći izazov.

Koliko je članova u karlovačkom SDP-u?

  • Stotinu, što je malo, ali dovoljno. Problem je što je prosjek starosti oko 50 godina. Kada je stranka uspješna, priljev novih članova je veći. Takvi članovi su motivirani osobnim materijalnim izborima – računaju da će ih stranka negdje uhljebiti. Takva motivacija je neiskrena i takvi kadrovi nisu pouzdani. Treba se boriti za ideju.

Kakva je obrazovna struktura?

  • U Gradskom odboru je petnaestak članova i velika većina njih su visokoobrazovani.

Zašto SDP nije vidljiv u političkom životu Karlovca?

  • Problem je u nama, prvenstveno u meni jer se moram baviti unutarstranačkim poslovima, a to se ne očituje u javnosti.

Najaktivniji vijećnici u prošlom sazivu Gradskog vijeća, SDP-ovci koji su napustili stranku, žalili su se na unutarstranačke odnose.

  • Ne mogu se složiti s time. Nikola Badovinac i Marina Novaković Matanić su bili visokopozicionirani u stranci. Kada smo 2015. izgubili izbore pretrčali su u Hrvatsku narodnu stranku.

Prije no što je ta stranka pristupila HDZ-u.

  • Točno. HNS, da nije bilo SDP-a, ne bi možda imala mandat u Hrvatskom saboru, eventualno jedan sa sjevera Hrvatske. Nemam prema Badovincu, M. Novaković Matanić ili Žarku Latkoviću, koji je također, s odmakom od šest mjeseci, pretrčao u HNS radi zaposlenja, a bio je čak i šef karlovačkog SDP-a, nikakav osobni animozitet. Badovinac je ipak napustio svoju novu stranku kada se prestrojila na hrvatskoj političkoj sceni. Marina je ostala. Neka kaže zašto. Badovinac je nastupio politički korektnije. Nikada ne bih postupao na sličan način. Nisam 2005. godine postao gradonačelnik jer su me vlastiti suradnici politički pokrali. Tada sam dao otkaz na mjestu gradskog pročelnika – nisam htio biti politički uhljeb. „Tko je s politikom došao, s politikom i odlazi“, rekao sam tada. To je primjer političke korektnosti kojeg treba slijediti. Od politike ne živim, nego od svoje građanske profesije.

SDP je bio suzdržan kod donošenja gradskog proračuna za 2019. godinu…

  • Nismo.

Možda sam promašio godinu, ali jednom ste bili u ovom mandatu.

  • Nismo. Aktualni proračun iznosi 380 milijuna kuna i teško je biti protiv njega. Samo iz stranačkih razloga mu se protiviti nije pametno. Proračun ne prihvaća realitet socijalno-ugroženih kategorija. Ako smo privukli sredstva iz Europske unije, mogli smo smanjiti stopu prireza na osam ili devet posto ili umanjiti komunalnu naknadu. Poskupila je za 40 posto, što je strašno. Svaki puta kada Grad iskaže viškove proračunskih sredstava odaje da vlast ne radi. U suprotnom bi se proračunska sredstva utrošila.

Ipak, eto, država je obnovila križanja na Prilazu Većeslava Holjevca, obnovljeni su vrtići…

  • … a opet nema dovoljno mjesta u njima. Nije smisao Grada imati prohodna križanja i čiste parkove. Treba raditi na gospodarstvu i socijalnim politikama. Kada se gradio vrtić u Grabriku pitao sam pripadnike vlasti koliko će nakon obnove biti neupisane djece, a nisam dobio odmah odgovor jer nisu baratali podacima, što je vrlo čudno s obzirom da su već ušli u taj posao obnove. Naposljetku je ispalo da će ostati nakon obnove vrtića u Grabriku 150 neupisane djece. Zašto je onda taj vrtić na samo jednoj etaži? Kada bi se podigao za još jedan kat, udvostručio bi se kapacitet i ne bismo imali neupisane djece. Kada smo gradili pročistač otpadnih voda imali smo partnera u Europskoj banci za obnovu i razvoj predlagao sam da njihov kredit uvećavamo za nove infrastrukturne projekte. U to doba nitko nije radio tako velik projekt financiran iz fondova EU. Zašto smo stali odjednom? Inače, nikad me nitko nije pozvao da obiđem pročistač otpadnih voda, čiji sam idejni tvorac – u taj sam projekt uložio dvije godine života.

Niti Krešimir Veble, s kojim ste stvarali projekt i koji je vodio pročistač, Vas nije pozvao?

  • Nije, a sam se ne pozivam. Uglavnom, podržavam Tesla centar i druge projekte no gradimo nadogradnju bez baze, bez da razvijamo gospodarstvo. Prva sljedeća kriza će Karlovac uzdrmati, ako ovako ostane.

Ovisimo o premalo poduzetnika?

  • Tako je. Karlovac drže mali poduzetnici. HS produkt je na hrvatskoj razini srednje velika tvrtka, a na globalnoj, po broju zaposlenih, mala. Karlovac živi na malim žilavim ljudima, a oni opstaju samo ako velikima mogu prodavati svoje proizvode i usluge.

SDP je najveća oporbena opcija u Karlovcu, a Nezavisna lista „Naš Karlovac“ najaktivnija. Tko je šef oporbe – Vi ili nezavisni vijećnik Davor Petračić?

  • Ako želi, neka bude on. Ne trebaju nam šefovi.

Ostalo nam je godinu i pol do lokalnih izbora.

  • Siguran sam da će SDP imati kandidata za gradonačelnika.

Kakvu stranku ste zatekli nakon raspuštanja?

  • Katastrofalnu. Ovo mi je drugi put da krpam raspuštenu organizaciju.

U kom pogledu je bila katastrofalna situacija prije dvije godine?

  • U svakom pogledu. Nije bilo volje za aktivnim sudjelovanjem, organizacija je bila zapuštena, nije bilo komunikacijske tolerancije među članovima i osnovnog uvažavanja različitog mišljenja. Mnogi su se povukli. Prije raspuštanja je bilo pet stotina članova, a nitko od onih koji su otišli se nije javio niti da pomogne s promatranjem ovih izbora.

Koji su bili uzroci takvog stanja?

  • Glavni uzrok je bilo prethodno vodstvo gradske organizacije.

Što se promijenilo u međuvremenu?

  • Izgradili smo organizacijski potencijal koji bi se uskoro trebao prepoznati u javnosti. Klima se prema SDP-u mijenja – prije godinu dana na državnoj razini nas je podržavalo 13 posto birača. Ne želim masovnu organizaciju, nego ideološki kompaktnu. Kao takva može surađivati s ideološki srodnim stručnjacima. Uvijek ću radije angažirati stručnjaka nego stranački podobni kadar. Kada sam došao kod Milanovića radi preuzimanja dužnosti predstojnika Državnog ureda za središnju javnu nabavu, rekao mi je: „Radi najbolje što znaš, radi za Hrvatsku i tada ćeš raditi i za stranku i za sebe“. To mi je rekao 2011. godine u vremenu između Božića i Nove godine. Tu filozofiju treba primijeniti i lokalno.

Tko uopće želi biti član neke stranke, provoditi slobodno vrijeme na partijskim sastancima?

  • Sve manje ljudi. I osobno bježim od toga. Sastanak kojeg organiziram i vodim izgleda više kao u nekoj tvrtki – brz je i učinkovit. Ne želim razmišljati o stranci sa sastancima na kojima bi se ispirao mozak. Da sam htio jednoumlje, odabrao bih HDZ. Ne trpim nužno autoritete. Član sam stranke zato što smatram da mi je u njoj mjesto.

Kako će se SDP pripremiti za lokalne izbore?

  • Prvo će biti parlamentarni za koje će središnjica osmisliti kampanju, a mi ćemo dati logističku potporu. Tko ne želi sastančiti unedogled, neka dođe u SDP i stavi se u službu Karlovca. Teško da ćemo na lokalnim izborima izboriti promjene, ako se ne okupimo.

Koga vidite kao partnere?

  • Nezavisnu listu „Naš Karlovac“, Nezavisnu listu „Za radnički Karlovac“ i sve ostale od centra na lijevo.

Živi zid?

  • Oni tonu. Nisam za suradnju s njima, Ivanom Pernarom i sličnima.

Kako vidite omjere između partnera na listi za Gradsko vijeće?

  • Nisam o tome razmišljao. Nisam za listu na kojoj će netko pokazivati mišiće. Sve što imamo najbolje u gradu trebamo staviti na listu. U suprotnom nećemo ostvariti dobar rezultat. Inkluzija je ključan čimbenik pobjede na izborima. Mnogi smatraju da HDZ-ov put nije dobar. Postoje dvije Hrvatske. Jedna pritišće, indoktrinira i zajedništvo vidi samo ako je pod njezinim uvjetima, a druga može misliti različito, a opet ostati jedinstvena. Moramo težiti jednom cilju, a ne razmišljati isto jer je to ispiranje mozga. Ne ispirem nikome mozak niti bih dao bilo kome da ispire moj.