Domagoj Boljar: Proizvodimo ekološke cipele jer nismo htjeli više radit smeće

„Nitko ne razmišlja da nosimo obuću koja je otrov. Ona se sastoji od kože i nafte. Koža se štavi teškim metalima i drugim kemikalijama. Sva obuća prije ili kasnije završi u smeću. Godišnje se proizvede 24 milijuna pari. Dvadeset posto kože za obuću se baca u proizvodnji. Cipele je nemoguće reciklirati jer je nemoguće odvojiti sve materijale od kojih je sačinjena“, tumači Dugorešanin zašto je s bratom Hrvojem započeo izradu ekološki prihvatljive obuće Miret

Autor: Marin Bakić

Domagoj Boljar, Knjižnica za mlade, 3. 12. 2019. Foto Marinko Polović

„Nitko ne razmišlja da nosimo obuću koja je otrov. Ona se sastoji od kože i nafte. Koža se štavi teškim metalima i drugim kemikalijama. Sva obuća prije ili kasnije završi u smeću. Godišnje se proizvede 24 milijuna pari. Dvadeset posto kože za obuću se baca u proizvodnji. Cipele je nemoguće reciklirati jer je nemoguće odvojiti sve materijale od kojih je sačinjena“, tumači Dugorešanin Domagoj Boljar zašto je s bratom Hrvojem započeo izradu ekološki prihvatljive obuće Miret.

Gostovao je u utorak u Knjižnici za mlade u Karlovcu gdje je u sklopu Poslovne knjižnice i organizaciji Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ govorio o obiteljskom poslovnom uspjehu.

  • Naš otac Josip je osnovao tvornicu obuće Mr. Joseph. Nakon propasti tvornice obuće KIO je htio na modernim principima napraviti nešto domaće, a svjetsko. Brat i ja smo čitavog života u poduzetništvu i nastojali smo studirati ono što možemo primijeniti u obiteljskom poslu – ja sam studirao menadžment, a brat industrijski dizajn. Radili smo za druge tvrtke dok nismo zaključili da više ne želimo proizvoditi smeće, neekološku obuću – kaže Boljar.

„Projekt proizvodnje ekološke obuće smo započeli prije šest godina kada nisu postojali svijest o nuždi za takvim nečime, materijali, interes ni podrška“, nastavlja.

  • Htjeli smo proizvesti ekološki održivu obuću koju je moguće priuštiti. To je naš konačni cilj – ističe Boljar.

Prvi ekološki prihvatljiv materijal za kojim su posegnuli bila je industrijska konoplja.

  • Naše prve ženske tenisice su imale samo podstavu od konoplje. Polako smo pronalazili materijale za pojačanja kao što su kukuruz, biološki uzgojen pamuk, pluto… U ovom trenutku je 98 posto naše cipele izrađeno od prirodnog materijala, a glavni materijal je vuna. To je definitivno „najekološkija“ tenisica na svijetu – napominje Boljar i dodaje:
    • Ne bismo mogli ostvariti naš proizvod da k ekološkoj obući ne idu svjetski trendovi.

„Morali smo izaći izvan našeg industrijskog sektora ne bismo li molili da se razvijaju proizvodi koje ćemo koristiti u našoj proizvodnji“, nastavlja.

  • Želimo autentičan proizvod, a ne poput nekih proizvođača iz čisto marketinških razloga manipulirati ekološki prihvatljivim dijelovima obuće – kaže Boljar.

„Održivost cipele podrazumijeva održivost na razini materijala, ali i na ekonomskoj razini“, naglašava Boljar i otkriva da je prodano do sada oko osam stotina pari cipela, uglavnom u Hrvatskoj, ali i u razvijenim zapadnim zemljama. „Hrvatska je nezanimljivo tržište. Naša je tenisica skupa zbog skupih materijala. Moramo stoga nastupati u razvijenim zemljama u kojima postoji razvijena ekološka svijest“, veli.

  • Očekujemo da će mnogi drugi početi primjenjivati naše metode – dodaje Boljar.

Sve je više fondova koji podržavaju takav način proizvodnje.

  • Industrija obuće u Europi nema budućnost. Nemoguće je održati profitabilnu proizvodnju, no možemo nuditi kreativni dizajn, tehnologiju i kreativno koristiti materijale. Budućnost naše start-up tvrtke je u tome da netko uloži u nas ili ćemo nestati – kaže Boljar.

autor naslovne fotografije: Marinko Polović

tenisice Miret, Knjižnica za mlade, Karlovac, 3. 12. 2019. Foto Marin Bakić
tenisice Miret, Knjižnica za mlade, Karlovac, 3. 12. 2019. Foto Marin Bakić
Rad Aktiviraj Karlovac portala financijski podupire Fond za pluralizam Agencije za elektroničke medije