Domagoj Boljar: Proizvodimo ekološke cipele jer nismo htjeli više radit smeće

„Nitko ne razmišlja da nosimo obuću koja je otrov. Ona se sastoji od kože i nafte. Koža se štavi teškim metalima i drugim kemikalijama. Sva obuća prije ili kasnije završi u smeću. Godišnje se proizvede 24 milijuna pari. Dvadeset posto kože za obuću se baca u proizvodnji. Cipele je nemoguće reciklirati jer je nemoguće odvojiti sve materijale od kojih je sačinjena“, tumači Dugorešanin zašto je s bratom Hrvojem započeo izradu ekološki prihvatljive obuće Miret

Autor: Marin Bakić

Domagoj Boljar, Knjižnica za mlade, 3. 12. 2019. Foto Marinko Polović

„Nitko ne razmišlja da nosimo obuću koja je otrov. Ona se sastoji od kože i nafte. Koža se štavi teškim metalima i drugim kemikalijama. Sva obuća prije ili kasnije završi u smeću. Godišnje se proizvede 24 milijuna pari. Dvadeset posto kože za obuću se baca u proizvodnji. Cipele je nemoguće reciklirati jer je nemoguće odvojiti sve materijale od kojih je sačinjena“, tumači Dugorešanin Domagoj Boljar zašto je s bratom Hrvojem započeo izradu ekološki prihvatljive obuće Miret.

Gostovao je u utorak u Knjižnici za mlade u Karlovcu gdje je u sklopu Poslovne knjižnice i organizaciji Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ govorio o obiteljskom poslovnom uspjehu.

  • Naš otac Josip je osnovao tvornicu obuće Mr. Joseph. Nakon propasti tvornice obuće KIO je htio na modernim principima napraviti nešto domaće, a svjetsko. Brat i ja smo čitavog života u poduzetništvu i nastojali smo studirati ono što možemo primijeniti u obiteljskom poslu – ja sam studirao menadžment, a brat industrijski dizajn. Radili smo za druge tvrtke dok nismo zaključili da više ne želimo proizvoditi smeće, neekološku obuću – kaže Boljar.

„Projekt proizvodnje ekološke obuće smo započeli prije šest godina kada nisu postojali svijest o nuždi za takvim nečime, materijali, interes ni podrška“, nastavlja.

  • Htjeli smo proizvesti ekološki održivu obuću koju je moguće priuštiti. To je naš konačni cilj – ističe Boljar.

Prvi ekološki prihvatljiv materijal za kojim su posegnuli bila je industrijska konoplja.

  • Naše prve ženske tenisice su imale samo podstavu od konoplje. Polako smo pronalazili materijale za pojačanja kao što su kukuruz, biološki uzgojen pamuk, pluto… U ovom trenutku je 98 posto naše cipele izrađeno od prirodnog materijala, a glavni materijal je vuna. To je definitivno „najekološkija“ tenisica na svijetu – napominje Boljar i dodaje:
    • Ne bismo mogli ostvariti naš proizvod da k ekološkoj obući ne idu svjetski trendovi.

„Morali smo izaći izvan našeg industrijskog sektora ne bismo li molili da se razvijaju proizvodi koje ćemo koristiti u našoj proizvodnji“, nastavlja.

  • Želimo autentičan proizvod, a ne poput nekih proizvođača iz čisto marketinških razloga manipulirati ekološki prihvatljivim dijelovima obuće – kaže Boljar.

„Održivost cipele podrazumijeva održivost na razini materijala, ali i na ekonomskoj razini“, naglašava Boljar i otkriva da je prodano do sada oko osam stotina pari cipela, uglavnom u Hrvatskoj, ali i u razvijenim zapadnim zemljama. „Hrvatska je nezanimljivo tržište. Naša je tenisica skupa zbog skupih materijala. Moramo stoga nastupati u razvijenim zemljama u kojima postoji razvijena ekološka svijest“, veli.

  • Očekujemo da će mnogi drugi početi primjenjivati naše metode – dodaje Boljar.

Sve je više fondova koji podržavaju takav način proizvodnje.

  • Industrija obuće u Europi nema budućnost. Nemoguće je održati profitabilnu proizvodnju, no možemo nuditi kreativni dizajn, tehnologiju i kreativno koristiti materijale. Budućnost naše start-up tvrtke je u tome da netko uloži u nas ili ćemo nestati – kaže Boljar.

autor naslovne fotografije: Marinko Polović

tenisice Miret, Knjižnica za mlade, Karlovac, 3. 12. 2019. Foto Marin Bakić
tenisice Miret, Knjižnica za mlade, Karlovac, 3. 12. 2019. Foto Marin Bakić