Tomislav Čadež: Nema smisla izmišljati, fikcija je ispod stvarnosti

"Živimo najuzbudljivije vrijeme u kojemu se mijenjaju svjetovi i paradigme. Ono što su mediji donijeli fizički mijenja ljude. Malne je jedna generacija stigla od doba bez električne energije u doba umjetne inteligencije", kaže pjesnik i novinar Tomislav Čadež na književnoj večeri koja se održala u četvrtak u Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu

Autor: Marin Bakić

Sve su moje pjesme autobiografske. Nema smisla u ovim zanimljivim vremenima izmišljati bilo što. Fikcija je ispod stvarnosti – kaže pjesnik i novinar Tomislav Čadež koji je u utorak sudjelovao na književnoj večeri u sklopu Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu.

Osim što je čitao svoje pjesme, Čadež se u razgovoru s knjižničarom i pjesnikom Željkom Mavretićem dotaknuo brojnih tema, uglavnom vezanih za vlastita nadahnuća.

  • Svako je razmišljanje vezano za emocije, a asocijacije na događaje i gradove uz sliku, posebice sliku rijeke – objašnjava Čadež.

„Osjećam dužnost prema onima koji su poginuli, koji su ranjeni i koji su ostali. Postoji vrijeme prije i poslije. Taj trajan prekid koji nam je svima zajednički pokušavam zaliječiti pjesmama“, opisuje motivaciju za pisanje antiratne poezije hrvatski branitelj Čadež.

  • Svako iskustvo je osobno, ono je iskustvo novog naraštaja. Ne može se takvo iskustvo prenijeti. Postoje dokazi da su ljudi najagresivnija vrsta – odgovara Čadež na pitanje zašto se ratovi ponavljaju unatoč antiratnoj umjetnosti.

Današnjicu smatra poticajnom za izražavanje.

  • Živimo najuzbudljivije vrijeme u kojemu se mijenjaju svjetovi i paradigme. Ono što su mediji donijeli fizički mijenja ljude. Malne je jedna generacija stigla od doba bez električne energije u doba umjetne inteligencije – kaže Čadež.

„Moja generacija je generacija knjige. Pišem upravo tekst povodom osamdesetog rođendana Igora Mandića. Sljedeći mandić će biti jutjuber – na intelektualnu javnost neće utjecati oslonjeni na knjigu kao medij“, nastavlja Čadež.

  • Medij je droga, a niti jedna druga nije propala izumom nove. Knjige će opstati za prijenos znanja jer je to fiziološki uvjetovano. Potrebno je materijalno stjecanje znanja – procjenjuje Čadež.

Prisjetio se i nedavno preminulog glumca Martina Sagnera, najpoznatijeg po ulozi Dudeka u dramskoj seriji „Gruntovčani“.

  • Bio je vrhunski snajperist u Sunji, „skinuo“ ih nekolicinu, a, ako mene pitate, tako smo i dobili rat. Najbolje je recitirao Balade Petrice Kerempuha – kaže Čadež.