U utorak umjetnička instalacija Reflection

Ispred Knjižnice za mlade u Karlovcu nastupat će Bruna Matić kvartet, a unutra će biti postavljena izložba Nikole Vukmanića

Autor: Denis Mikšić

U utorak s početkom u 20 sati u Knjižnici za mlade u Karlovcu postavit će se umjetnička instalacija „Reflection“ u sklopu koje će ispred knjižnice biti održan jazz koncert Brune Matić kvarteta, a u izložbenom prostoru izložba slika Mindset zagrebačko-dugoreškog likovnog umjetnika Nikole Vukmanića.

Bruna Matić kvartet se sastoji od četiri mlada talentirana glazbenika iz Hrvatske i Slovenije. Njihove snažne glazbene osobnosti, interakcija te zanimljive skladbe ih čine jednim od najsvježijih mladih sastava, dok ih njihova ljubav prema tradicionalnom jazzu razlikuje od ostatka scene. Moto benda se može sažeti kao „Sloboda u tradiciji“. Na koncertu će predstaviti album prvijenac Two Weeks After Midnight. Posjetitelji će imati priliku doživjeti originalan spoj beboba i swinga sa suvremenim zvukom.

Bubnjarka B. Matić jedna je od najperspektivnijih mladih jazz glazbenika u Hrvatskoj a završila je studij jazz glazbe u Grazu i master studij na akademiji Cogarts u Rotterdamu. Rođena je u Zagrebu 4. kolovoza 1995. godine. Plijeni pažnju publike u Hrvatskoj i šire već nešto više od devet godina surađujući s bendovima i izvođačima kao što su HGM A Band, Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, Davor Križić Experiment i The Frajle. Publici se 2019. godine predstavila i kao bandleader albumom prvijencem.

„Bruna Matić pripada onoj generaciji mladih koja je otišla u svijet i sa znanjem se vratila u Hrvatsku, iako bi s tim znanjem komotno mogla ostati u Rotterdamu ili Berlinu. Nije nemoguće da će tamo i otići, ali dok je ovdje, možemo uživati u njezinoj svirci, prvom albumu, suradnjama s kolegama, a sve skupa fascinira samopouzdanjem i vrijednostima koje iskazuje“, zapisao je glazbeni kritičar Večernjeg lista Hrvoje Horvat.

„Prvi album Bruna Matić Quarteta “Two Weeks After Midnight” uživancija je sjajne svirke cijele postave, premda je zapravo nejasno kako tako mladi ljudi poput nje iskazuju takvu zrelost. Ne samo svirački nego cjelovitim razumijevanjem prošlosti glazbe. Iako se to što vole događalo prije pedesetak godina, a sami demonstriraju znanje, iskustvo i razumijevanje kao da imaju tri puta više godina nego što su proživjeli“, nastavlja Horvat.

„Sve skupa vrtlog je kompatibilne svirke, kao što je i karijera Brune Matić od početka do sada savršena priča zbog uloženog truda, talenta i stečenog znanja. Ona je zapravo najbolja reklama za budućnost ove države, kada bi ta država postala normalna. Iako država nije uložila ništa u njezino obrazovanje ili karijeru. I sve to sa samo 24 godine“, zaključuje glazbeni kritičar Večernjaka.

B. Matić bubnjeve počinje svirati sa sedam godina. U dobi od deset godina upisuje Osnovnu školu za popularnu i jazz glazbu u Zagrebu, koju u klasi profesora Roberta Jambrušića i završava. Potom upisuje i završava pripremne razrede u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog, a nakon toga i Srednju školu za popularnu i jazz glazbu u klasi profesora Borne Šercara i Adriana Bernobića, koju završava 2014. Također pohađa seminare u Grožnjanu i Kranju kod poznatih svjetskih bubnjara i pedagoga. Nastupa i na Jazz.hr Proljeće ”Mlade nade jazza M. Marjanović”, te sudjeluje u projektima glazbene škole koju tada pohađa. 2014. godine upisuje studij jazza na Fakultetu za glazbu i izvedbenu umjetnost u Grazu u klasi Howarda Curtisa.

Bend se sastoji od glazbenika koji su svoje znanje stekli školujući se na Univerzitetu za glazbu i izvedbenu umjetnost u Grazu. Na gitari je Filip Pavić, mladi i trenutno vrlo traženi gitarist iz Zagreba, koji između ostalih svira sa zagrebačkim kantautoricama Lucijom Ćustić Luce i Ninom Romić. Hrvoje Kralj na kontrabasu trenutno studira u Grazu i svira s brojnim bendovima u Austriji, kao na primjer Nexus i Coquette Jazz Band. Mladi tenor saksofonist, Jaka Arh iz Ljubljane imao je prilike surađivati s vodećim slovenskim big bendovima, Big Band RTV Slovenija i Big Band Grosuplje, te je ove godine osvojio zlatnu nagradu na natjecanju TEMSIG u Sloveniji.

Autor umjetničke instalacije Vukmanić će u okviru izložbe predstaviti deset crteža zamišljenog čovjeka.

Projekt je dio dugogodišnje suradnje koju Udruga Kunstbunker Duga Resa ima s Kunstuniverzitetom Graz i njihovim studentima.

Umjetnička instalacija Reflection bavi se autorskim umjetničkim promišljanjem i trenutkom u kojem se nalazimo dok komuniciramo s autorskim radom a svojevrsni je nastavak socijalnih skulptura koje Vukmanić ostvaruje.

Projekt je pod pokroviteljstvom Grada Duga Resa i Karlovačke županije. Ulaz za sve zainteresirane je besplatan.

Kunstbunker Music&Art Festival, koji se 30. i 31. kolovoza također održava u Dugoj Resi, isto je tako dio projekta Open Art 2019. čiji su pokrovitelji Grad Duga Resa, Karlovačka županija i Karlovačko.