U četvrtak promocija knjige “Dugosuđe”

Djelo karlovačkog novinara i publicista Danka Plevnika koje tematizira hrvatsko pravosuđe će, osim autora, predstaviti i urednik nakladnika Plejade Ilija Ranić te profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Josip Kregar

Autor: Marin Bakić

U Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu u četvrtak 27. lipnja s početkom u 19 sati novo će djelo predstaviti novinar i publicist Danko Plevnik. Osim njega, knjigu „Dugosuđe“ predstavit će urednik nakladničke kuće „Plejada“ Ilija Ranić te profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Josip Kregar.

„Riječ je o vrhunskom publicističkom štivu –  izazovnom, zanimljivom i napetom. U svom 24-godišnjem sudovanju, Plevnik, jedan od najuglednijih hrvatskih novinara, dugogodišnji kolumnist Slobodne Dalmacije, prošao je ‘sito i rešeto’ hrvatskog pravosuđa. Zavirio je u duboke slojeve loših zakona, nekompetentnih sudaca, pohlepnih odvjetnika, u područje interesa i moći. Kroz kroniku svog slučaja, Plevnik osvjetljava sve aktere hrvatske pravosudne drame, ne štedeći nikoga, ne podilazeći nikome. Njegov je nedvojben zaključak – preduga suđenja na najbolji način izražavaju duboku krizu pravosuđa i jedan su od temeljnijih oblika kršenja ljudskih i građanskih prava“, ocjenjuje nakladnik.

  • Kad god sam pao u nesretnu napast da nekom pričam o dužini trajanja svog sudskog procesa, uvijek sam dobivao odgovor da sugovornikov traje duže ili da zna za gori slučaj – kaže Plevnik.

„Ova knjiga nije nastala kao kompenzacija za pravdu koju nisam našao tamo gdje sam je očekivao – na sudu, već predstavlja pokušaj samoopravdavanja, što je mnogo manje kompliciran pothvat“, nastavlja autor.

  • Zašto jedna takva knjiga o izgubljenom procesu? Zar nisu toliki gubili sudove? Dužina trajanja mog suđenja od 24 godine i osam mjeseci, sasvim je prosječno razdoblje parničenja za domaće pravosuđe koje ima najveći broj neriješenih slučajeva u čitavoj Europi, samo onih iznad tri godine bilo je donedavno 85.000. Brojke variraju, ali dugosuđa traju“ – kaže Plevnik.

„Moj slučaj je samo povod jer je minoran, budući da se u Hrvatskoj vode sudski sporovi još od 1943., od šezdesetih i slično do danas. Dakle, obiteljske generacije vode jedan te isti spor. Kad sam imao intervju s Ivom Josipovićem kanio sam ga pitati što misli o svemu tome. Rekao mi je da vodi sud duže nego što sam ga ja tada vodio i da sudac koji vodi njegov predmet ništa ne razumije. Koga god u Hrvatskoj pitaš nešto o sudovima, pokazat će se da postupak vodi duže od mene. To je najteža knjiga koju sam do sada napisao. Nemoguće je o tako suhoparnoj temi napisati zanimljivo štivo. Najzanimljivije su nepravde koje do kosti bole žrtvu, a svatko se u sudskom postupku smatra žrtvom – i tužitelj i tuženik. Pokušao sam u najboljoj namjeri razumjeti hrvatsko pravosuđe te dati primjere iz svijeta, a posebice iz Europe“, kazao je Plevnik u intervjuu portalu Aktiviraj Karlovac od 21. travnja 2016. godine.