Mala scena od veljače obiluje radionicama za mlade

"Namjera je putem različitih edukativnih i rekreativnih programa doprijeti do što šireg kruga mladih iz različitih segmenata života s naglaskom na stjecanje primjenjivih znanja koja se mogu dalje koristiti u radu kluba, ali i drugim sferama života. Projekt je posebno usmjeren na mlade osobe s interesom za uključivanje u daljnji produkcijski rad i aktivnosti Male Scene Hrvatskog doma", ističe Anđela Žapčić

Autor: Ana Matan

U sklopu projekta Klub mladih „Scena za sve“, kojeg provodi Savez udruga KAoperativa, a Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, od veljače je Mala scena Hrvatskog doma puna najrazličitijih besplatnih i rekreativnih radionica za mlade.

„Projekt je započeo tečajem audio inženjeringa pod vodstvom dugogodišnjeg tehničara prostora Maria Fudurića. Uključeni sudionici su kroz pet radioničkih termina kroz zasebne radionice naučili koje su obveze i zaduženja majstora zvuka, te stekli praktično znanje o korištenju tehničke opreme i razglasnog sistema“, kaže Anđela Žapčić iz KAoperative.

U veljači su otvorene i prijave za POI radionice koje vodi Gabrijela Brletić znana i kao Magmatikka. Radi se o početnom tečaju namijenjenom svima koji se dosad još nisu susreli s ovakvim oblikom žongliranja.

  • Za potrebe radionica sudionicima su osigurani i rekviziti za vježbu, a predstavljeni su i pojedini komadi profesionalne žonglerske opreme korišteni za performanse. U nadolazećim terminima bit će organizirane i atraktivne demonstracije na otvorenom u obliku javnog događanja koje mogu posjetiti svi zainteresirani – pojašnjava A. Žapčić.

Od ožujka se zaprimaju i prijave za radionice oblikovanja rasvjete koje vodi Damir Laić.

  • Kroz pet radioničkih termina polaznici će se upoznati s procesom postavljanja rasvjete za koncerte i klupske večeri. Kroz praktičan rad će naučiti kako pozicionirati rasvjetna tijela, njihov intenzitet, boju i projekciju, načine i mogućnosti kontroliranja i programiranja rasvjete – dodaje A. Žapčić.

„Uz zgradu Hrvatskog doma, iza Male scene, dva puta tjedno uz neformalno druženje odvijaju se Slackline radionice. Slacklining je trening dinamičke ravnoteže. Pojam slackline dolazi iz engleskog jezika, sastavljen je iz dvije riječi slack, što znači nenapet ili labav i line, što znači linija, crta ili konopac“, otkriva A. Žapčić.

  • Za aktivnost sleklajninga koristi se nategnuta traka (slackline) učvršćena između dva hvatišta, širine od dva i pol do pet centimetara, dužine šest do dvadeset metara. Traka koja se koristi može biti od najlona ili poliestera. Za razliku od hodanja po konopu, kod sleklajninga se koristi dinamički rastezljiva traka koja ima značajke dugačkog trampolina. Glavni cilj je održavati ravnotežu na traci u raznim oblicima kretanja; odnosno pokušati stajati, hodati, raditi različite elemente, figure – pojašnjava A. Žapčić.

U travnju započinje radionica zavarivanja za žene.

  • Namjera je kroz projekt putem različitih edukativnih i rekreativnih programa doprijeti do što šireg kruga mladih iz različitih segmenata života s naglaskom na stjecanje primjenjivih znanja koja se mogu dalje koristiti u radu kluba, ali i drugim sferama života. Projekt je posebno usmjeren na mlade osobe s interesom za uključivanje u daljnji produkcijski rad i aktivnosti Male Scene Hrvatskog doma – ističe A. Žapčić.