Duhovnost zajedništva i kultura davanja

Susret u prigodi 11. obiljetnice preminuća Chiare Lubich i 20. obljetnice njezina posjeta Hrvatskoj

Autor: Ana Matan

Pokret fokolara – Djelo Marijino je uz prigodni program u nedjelju 10. ožujka 2019. godine obilježilo 11. obljetnicu preminuća svoje utemeljice Chiare Lubich i 20. obljetnicu njezina posjeta Hrvatskoj. Uz Pokret fokolara, Chiare Lubich je 1991. godine započela projekt Ekonomija zajedništva. Važan stup koncepta Ekonomije zajedništva je stvaranje pravednijeg i humanije društva kroz pomoć obiteljima i pojedincima da izađu iz siromaštva.

Značajka Ekonomije zajedništva je dijeljene profita na tri dijela: reinvestiranje – širenje proizvodnje, educiranje – pomaganje siromašnima da se obrazuju i širenje mreže – stvaranje novih poduzeća koja će poslovati po modelu Ekonomije zajedništva.  Naime, cilj ekonomije zajedništva je afirmacija poduzeća kojime se upravlja u duhu kulture dijeljenja.

Dok je radila u Zadruzi za etično financiranje Ana Smoljak se prvi put susrela s Ekonomijom zajedništva. Zainteresirala se za taj koncept te je 2017. godine bila dio hrvatske delegacije na privatnoj audijenciji kod pape Franje. Tema te audijencije bila je Ekonomija zajedništva. Stoga je na Susretu prigodom obilježavanja duhovnosti zajedništva i kulture davanja prisutnima dala osvrt na tu audijenciju koja joj se duboku urezala u srce.

Članove i suradnike Pokreta fokolara upoznala je kako je zajedno s grupom potrošačica iz Karlovca došla na ideju osnivanja Društva “POTROŠAČICA”, udruge koja se bavi zaštitom prava potrošačica. Također ih je upoznala s Pokretom Zagore Udrugom za promicanje kvalitete života kojeg je suosnovala kako bi se apliciranjem na sredstva iz europskih fondova unaprijedila kvalitetu života osoba u ruralnim područjima, dao doprinos općoj dobrobiti lokalne zajednice te senzibilizirala javnost o kulturnoj baštini i zavičajnom identitetu Općine Muć.

Tijekom susreta mogli su se vidjeti i video zapisi o ekonomiji zajedništva koju pokret promiče i provodi i djelo kroz različite projekte, zatim razgovor s Chiarom koji je snimljen za BBC te dokumentarac o Chiarinom posjetu Hrvatskoj. Susret je završio euharistijskim slavljem u kapeli nadbiskupskoga sjemeništa u Splitu, a predvodio ga je prof. dr. sc. don Boris Vidović.