U srijedu predstavljanje publikacije o sudioničkom upravljanju

Zaklada "Kultura nova" objavila je zbornik u okviru dvogodišnjeg projekta Approaches to Participatory Governance of Cultural Institutions koji je Zaklada provodila uz podršku UNESCO-vog Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost (IFCD). Pored širokog teorijskog obuhvata i analize koncepata, kao što su sudjelovanje u kulturi, decentralizacija, lokalni razvoj i sudioničko upravljanje u kulturi, zbornik je uključio i sedam studija slučajeva kojima je obuhvaćeno sedam različitih modela sudioničkoga upravljanja društveno-kulturnim centrima koji se razvijaju u različitim dijelovima Hrvatske

Autor: Miroslav Katić

Zaklada Kultura Nova predstavlja publikaciju “Uradimo zajedno. Prakse i tendencije sudioničkoga upravljanja u kulturi u Republici Hrvatskoj” koja će se u Karlovcu održati u srijedu 12. prosinca 2018. godine u 12 sati u prostoru Male Scene Hrvatskog doma.

Zbornik će predstaviti doktorica znanosti Dea Vidović, upraviteljica Zaklade “Kultura nova” i urednica zbornika, te Leda Sutlović, članica istraživačkog tima projekta o sudioničkom upravljanju, a na predstavljanju će sudjelovati i Denis Mikšić, zamjenik predsjednika Saveza udruga KAoperativa).

Zaklada “Kultura nova” objavila je zbornik u okviru dvogodišnjeg projekta Approaches to Participatory Governance of Cultural Institutions koji je Zaklada provodila uz podršku UNESCO-vog Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost (IFCD). Pored širokog teorijskog obuhvata i analize koncepata, kao što su sudjelovanje u kulturi, decentralizacija, lokalni razvoj i sudioničko upravljanje u kulturi, zbornik je uključio i sedam studija slučajeva kojima je obuhvaćeno sedam različitih modela sudioničkoga upravljanja društveno-kulturnim centrima koji se razvijaju u različitim dijelovima Hrvatske – Društveno-kulturni centar Lazareti u Dubrovniku, Društveni centar Čakovec u Čakovcu, društveno-kulturni centar u Karlovcu, Molekula u Rijeci, Društveni centar Rojc u Puli, Dom mladih u Splitu te Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade Pogon.

Zbornik treba poslužiti uključenima u prakse sudioničkoga upravljanja u kulturi kako bi unaprijedili svoje kapacitete i izgradili međusobno povjerenje za daljnje zajedničko upravljanje. Dodatno može poslužiti kao podloga svima onima koji u sudioničkom upravljanju kulturnim resursima prepoznaju vrijednosti održivog i dobrog upravljanja te stoga odluče pokrenuti nove inicijative. Zakladi “Kultura nova” kao i svim drugim kreatorima javnih politika i donosiocima odluka zbornik će služiti u daljnjem poboljšanju institucionalnoga i zakonodavnog okvira za razvoj sudioničkoga upravljanja u kulturi kao podloge za unapređenje demokratičnosti kulturne politike i kulturnog sustava u Hrvatskoj. Slijedom navedenoga publikacija pridonosi kontinuiranim raspravama u cilju stvaranja konkretnog i usklađenog doprinosa nužnim promjenama u hrvatskoj kulturnoj politici, osobito u registru decentralizacije (ovlasti) i sudioničkoga pristupa kulturnom upravljanju i razvoju.

Autori tekstova u zborniku su D. Vidović, Ana Žuvela, Davor Mišković, Mirko Petrić i L. Sutlović. Zbornik je dizajnirao Dario Dević.

E-izdanje zbornika na hrvatskom jeziku možete preuzeti na http://participatory-governance-in-culture.net/uploads/biljeske_HR_web.pdf i na engleskom jeziku http://participatory-governance-in-culture.net/uploads/biljeske_EN_web.pdf, a na promociji će se moći preuzeti i besplatan tiskani primjerak knjige.