Karlovac opet središte filmske umjetnosti

Od utorka do subote traju 23. Filmska revija mladeži i Kraj ljeta i 11. Four River Film Festival na kojima će se, kako ističu organizatori, prikazivati filmovi nastali na području od Gangesa do Kupe, iz 50 zemalja svijeta, čime ove manifestacije uistinu opravdavaju naziv svjetske meke srednjoškolskog stvaralaštva

Autor: Denis Mikšić

Od utorka do subote u Karlovcu traju 23. Filmska revija mladeži i Kraj ljeta i 11. Four River Film Festival na kojima će se, kako ističu organizatori, prikazivati filmovi nastali na području od Gangesa do Kupe, iz 50 zemalja svijeta, čime ove manifestacije uistinu opravdavaju naziv svjetske meke srednjoškolskog stvaralaštva.

  • Uz natjecateljski program, koji donosi 76 naslova mladih autora i autorica diljem svijeta, festivalski program uključuje i bogat večernji program na najljepšim kino lokacijama – obalama Korane, Mrežnice, Dobre i Kupe. Tako će svi posjetitelji moći uživati u recentnim naslovima, filmskim uspješnicama koje su obilježile kinematografiju regije – najavljuje Martina Kolarić iz odnosa s javnošću Hrvatskog filmskog saveza.

„Predviđen je bogat popratni program – od edukativnih radionica za mlade, predstavljanja filmskih radova djece sa srodnih manifestacija, predstavljanja međunarodnih srodnih projekata i manifestacija, sve do bogatog večernjeg programa za sve uzraste koji uključuje aktualne filmske radova suvremenih domaćih autorica i autora“, nastavlja M. Kolarić.

  • Festival u utorak na Korani službeno otvara dokumentarni film “Srbenka” redatelja Nebojše Slijepčevića. Taj film, dobitnik Srca Sarajava, je proglašen dokumentarcem godine prema izboru žirija filmskih kritičara sastavljenih od sedam prestižnih filmskih festivala Europe, te brojnih nagrada publike. Dokumentarac prati pripreme i probe za predstavu “Aleksandra Zec”, Olivera Frljića, u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta “Ivan plemeniti Zajc” iz Rijeke. U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena djevojčica srpske nacionalnosti Aleksandra Zec. Četvrt stoljeća kasnije redatelj Frljić u Rijeci postavlja kazališnu predstavu o tom slučaju. Kazališne probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio. Montažer filma je nekadašnji osvajač grand prixa Revije i Festivala Tomislav Stojanović – najavljuje M. Kolarić.

U srijedu na Mrežnici se prikazuje film “Sakriveni” španjolskog redatelja Mikela Rueda.

  • Radnja filma prati 14-godišnjeg tinejdžera Ibrahima koji je iz Maroka došao u Španjolsku u potrazi za boljim životom. Saznavši da će u roku od nekoliko dana biti deportiran u Maroko, odlučuje pobjeći. Istovremeno i upoznaje Rafa s kojim razvija blisko prijateljstvo koje ubrzo postaje ljubav nad kojom nemaju kontrolu. Film pripovijeda o odrastanju, rasizmu, problemima imigranata, no i spoznaji vlastite seksualnosti i gubitku ljubavi – otkriva M. Kolarić.

U četvrtak će na Dobri biti prikazan film „Osmi povjerenik“ Ivana Salaja, hrvatski kandidat za Oscara.

  • Film nastao po romanu Renata Baretića odvodi nas na najudaljeniji naseljeni hrvatski otok Trećić, gdje zajednica sjajno funkcionira bez ikakvih organa vlasti. Zato se tu, po kazni, pojavljuje već osmi Vladin povjerenik sa samo jednim zadatkom – organizirati izbore i uspostaviti legalnu lokalnu vlast. Na Trećiću nema telefona, Interneta ni signala za mobitel, veza s kopnom ovisi o nafti koju dostavljaju talijanski šverceri, a otočani govore nerazumljivim dijalektom. I, na otoku na kojem uglavnom žive stariji ljudi, umjesto političkog trilera počinje drama u kojoj se pojavljuju jedan Bosanac, dvije Aboridžinke, pornoglumica… – najavljuje M. Kolarić.

Dodaje da se pretposljednjeg festivalskog dana na Kupi prikazuje poseban film o prijateljstvu.

  • Riječ je o filmu redatelja Ire Sachsa „Ljeto u Brooklynu“. Glavni protagonist je povučeni, osjetljivi dječak Jake koji završava osnovnu školu i sanja o tome da postane slikar. Na djedovom pogrebu upoznaje živog i otvorenog vršnjaka Tonyja koji želi postati glumac. Umjetnički nadareni i karakterno komplementarni, njih se dvojica zbližavaju. No, prijateljstvo postane ugroženo kad Jakeov otac povisi najamninu za korištenje poslovnog prostora Tonyjevoj majci – kaže M. Kolarić.