Nikola Vukmanić: Grad Duga Resa treba razviti Kunstbunker Music&Art Festival

Vlast bi na onome što smo uradili proteklog desetljeća trebala osmisliti u suradnji s Umjetničkom akademijom u Grazu projekt rezidencijalnog festivala. Napravili smo bazu za to, a politika se treba odlučiti želi li na tome graditi. Direktor austrijske akademije je bio tu i kazao da je ustanova koju vodi spremna za takvu suradnju. Udruga Kunstbunker Duga Resa je mala, a ovdje je riječ o velikim projektima. Možemo biti partner lokalnoj samoupravi koja bi bila nositelj

Autor: Denis Mikšić

Nikola Vukmanić, Karlovac, 11. 7. 2018. Foto: Marin Bakić

Udruga Kunstbunker Duga Resa, koju vodi konceptualni umjetnik i slikar Nikola Vukmanić s kojim tim povodom razgovaramo, nedavno je po deseti put organizirala Kunstbunker Music&Art Festival i gradu na Mrežnici omogućila uživanje u suvremenoj umjetnosti.

Je li jubilarno izdanje festivala ispunilo Vaša očekivanja?

  • Presretan sam što u jednom malom gradu kao što je Duga Resa umjetnički projekt poput našeg može preživjeti.

Koliko ste zadovoljni razvojem festivala unazad deset godina?

  • Zadovoljan sam. Festival je dio mog društveno-angažiranog projekta izrade takozvane socijalne skulpture – pokušavam djelovati ostvarenjem umjetničkih radnji u društveno tkivo lokalne zajednice. Ako možemo u nekoj sredini ostvariti suvremenu umjetničku radnju, ta sredina je suvremena. Jesam li sretan što folkloraši u Dugoj Resi imaju više publike od džezera? Nisam, no da sam odrastao u gradu u kojemu džez ima više poklonika od folklora, moja inicijativa ove vrste ne bi bila potrebna.

Koliki je učinak Kunstbunker Music&Art festival imao na društvo?

  • Nadam se da je potaknuo druge na angažman. Prije festivala je bila spaljena zemlja, pokrenuo je aktivnost koja je izazvala klince i druge građane da uživaju i stvaraju sadržaje o kojima su godinama razmišljali. Prilaze mi sugrađani i kažu da se zbog našeg festivala osjećaju napokon kao da žive u gradu.

Koji su izazovi za festival u narednih deset godina?

  • Grad Duga Resa bi na onome što smo uradili proteklog desetljeća trebao osmisliti u suradnji s Umjetničkom akademijom u Grazu projekt rezidencijalnog festivala. Napravili smo bazu za to, a politika se treba odlučiti želi li na tome graditi. Direktor austrijske akademije je bio tu i kazao da je ustanova koju vodi spremna za takvu suradnju. Udruga Kunstbunker Duga Resa je mala, a ovdje je riječ o velikim projektima. Možemo biti partner Gradu koji bi trebao biti nositelj.

Ima li Grad Duga Resa sluha za Vaše ideje?

  • Gradonačelnik Tomislav Boljar je rekao da pozdravlja ideju koju sam Vam sad iznio i da će raditi u tom smjeru. U rujnu ili listopadu, u sklopu projekta kojeg radim na Likovnoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, dolazi direktor akademije iz Graza. Nadam se da će u ta dva ili tri dana koliko će boraviti imati vremena za posjet Dugoj Resi. To bi bila prilika da se sastane s gradskim dužnosnicima na temu razvoja suradnje. Austrijancima je poznato što Duga Resa nudi i smatraju da europske projekte koje provode u Grazu mogu i ovdje provoditi, gdje imaju rijeku, gradić, park za vanjske koncerte, kinodvoranu za unutarnje, predivnu rijeku, dosta smještajnih kapaciteta, Karlovac, Zagreb, Graz i Jadran su blizu… No, domaćin, lokalna vlast, mora biti zainteresirana također. Pričamo o velikim europskim projektima koje bi i veće udruge teško provodile, a Grad ima kapaciteta za to.

Kunstbunker Music&Art Festival već četiri godine surađuje s Kozmodrumom, jednim od najpotentnijih hrvatskih bendova. Kako je nastala ta suradnja?

  • Svi vrhunski hrvatski džez glazbenici su diplomirali u Grazu i upoznati su s našim malim projektom. Osobni kontakti, veze, prostor, otvorenost ka umjetnosti je nešto što je privuklo te glazbenike. Dogovorili smo da budu glazbeni sastav kojeg ćemo iz godine u godinu predstavljati građanima. Kvalitetu njihove glazbe smo prepoznali od samog početka, nije nam trebala afirmacija glazbene struke. Chui je također naš kućni bend s kojim imamo dogovor da će uvijek kada uzmognu nastupati. Riječ je o vrhunskom hrvatskom novom zvuku. No, nije naš program samo glazbeni, nego i likovni. Svake godine održavamo izložbe, postavljamo instalacije, angažiramo vrhunske hrvatske umjetnike i s tog područja kao što su Ivan Fijolić, Ivica Malčić, Daniel Kovač i drugi.

Zašto ove godine nije održan festival u Parku vila kako je i najavljivano?

  • Skromne su nam financijske mogućnosti. S obzirom da pozornica nije natkrivena, samo mala kiša nas može potjerati iz parka. Zbog loših vremenskih uvjeta, dakle, i naše nemogućnosti da se zaštitimo smo se prebacili u poluotvoreni prostor ispred Pučkog otvorenog učilišta „Duga Resa“. Otkrio sam taj prostor kao atraktivan za naše i slične sadržaje. Jedne godine smo zbog kiše bili u klubu „Mulj“, a i u kinodvorani. Sada smo otkrili ovu vrhunsku lokaciju.