U subotu u Oružani donacijska izložba F12 platforme

Umjetnici iz Karlovca i drugih sredina donirali su radove za udomljavanje po načelu umjetnosti zajednice

Autor: Denis Mikšić

Nakon velikog interesa za obilježavanje Svjetskog dana umjetnosti zajednice održanog u više hrvatskih gradova 17. veljače ove godine o čemu je AktivirajKarlovac.net pisao. Platforma F12 nastavlja s misijom davanja umjetničkih radova građanima. Za prvo ovogodišnje F12 događanje odabrana je nova/stara lokacija nekadašnje Oružane na Trgu bana Josipa Jelačića. Donirani radovi bit će, kao i do sad, u subotu s početkom u 10 sati prepušteni publici i namijenjeni su za udomljavanje slučajnim prolaznicima koji u svoj životni prostor ne odnose samo rad, nego i ideju.

Za ovaj izložbeni postav zaprimljen je najveći broj donacija do sada koje dolaze iz sedam gradova na području Hrvatske i šire, a izlažu karlovački autori Sanja Polović, Tally Rayne Adams, Damjan Brozić, Anamarija Tonžetić, Alenka Mance, Mario Šimić, Hanna Rade, Marija Skočibušić i Mračnjaštvo, Tanja Blašković iz Rijeke, Zoran Šajatović iz Pančeva, Koraljko Greben iz doline Neretve, Anita Kos iz Varaždina, zagrebački Ac13 i Roberto Vodanović Čopor iz Zadra.

  • Prvi otvoreni poziv bio je 6. ožujka, niti mjesec dana nakon akcije u veljači. Redovito smo na platformskoj Facebook stranici objavljivali donacije koje su pristizale. Iznenadilo nas je što broj zainteresiranih eksponencijalno raste svakom akcijom, ovo je prvi ovogodišnji postav F12. Kada se vratimo unazad godinu dana kada smo prvi puta uopće izlagali na ulici; Ranko Ajdinović, Mario Šimić i ja smo skupa izložili desetak autorskih radova, sada ćemo ih na ulici imati oko 40 doniranih od strane 14 autora iz Karlovca i drugih sredina – kaže Tally Rayne Adams iz F12.

Objašnjava i razliku između ove izložbe i događaja od 7. veljače.

  • Prošlo događanje bilo je obilježavanje svjetskog dana umjetnosti zajednice. Nije se, dakle, radilo o izložbi nego o hrpi razbacanih intervencija posvuda iza kojih su stajali sami autori dok će događaj u subotu imati formu skupne izložbe – dodaje Tally.

Veli da je obilježavanje Svjetskog dana umjetnosti zajednice potaknulo interes autora.

  • To je pomoglo širenju ideje, a nadamo se da će tako i World community art day iduće godine odnosno Art na Cestu 2.0 imati još veći odaziv nego ove – nastavlja T. R. Adams.

„Akcija Art na cestu provodila se samo u Hrvatskoj. Obilježavanje dana umjetnosti zajednice se izvan naše zemlje obilježava kroz organizacije koje rade različite radionice i edukacije, dok je Art na cestu bio naša ideja.
Umjetnici koji doniraju radove za F12 pomažu razvoju uličnih performansi i nezavisne kulture u Karlovcu, uskoro se nadamo i šire. Osim same statistike o participaciji, interesu i vrijednostima akcija, autori su nam pokazali kako dobra volja može pokrenuti jedan čitav mikrosistem bez financija, sponzorstva i slično“, dodaje.

  • Malo je umjetnika u Hrvatskoj koji se dominantno bave umjetnošću zajednice, ali očigledno postoji velik broj autora koji zainteresirano sudjeluje u aktivnostima vezanih za to. Ovo što radimo s F12 je svojevrstan pokret koji širi ideju, a umjetnost zajednice je zapravo generalno istraživanje mogućnosti o tome što i kako umjetnost može napraviti kao društveni alat.

Vjerojatno negdje između svega ovoga želim reći i da zatvaranjem umjetnosti u institucionalne prostore ona više nije umjetnost zajednice. Želimo maknuti zidove između umjetnosti i promatrača i dovesti ju tamo gdje ju se najmanje očekuje, učiniti da ona potakne kritičko razmišljanje, ali i da nam pomogne da budemo svjesni prostornih kapaciteta i neiskorištenog potencijala javnih prostora – ističe T. R. A.