Umjetnici, obilježite Svjetski dan community arta

"Taj dan obilježavamo prvi puta u Hrvatskoj. Vratimo privremeno umjetnost na ulice i proširimo ideju o umjetnosti kao alatu za društveni razvoj. Na jedan dan u godini postavimo besplatne oblike umjetnosti u javne prostore dostupne publici" poručuje Tally Rayne Adams iz F12 platforme

Autor: Denis Mikšić

F12 platforma, prva nezavisna Karlovačka platforma za promociju i razmjenu umjetnosti, poziva sve umjetnike, autore, zavisne, nezavisne, kreativce koji rade i djeluju na području Hrvatske da se uključe u prvo obilježavanje Svjetskog dana community arta ili umjetnosti zajednice u Hrvatskoj, 17. veljače 2018. godine.

  • Taj dan obilježavamo prvi puta u Hrvatskoj. Vratimo privremeno umjetnost na ulice i proširimo ideju o umjetnosti kao alatu za društveni razvoj. Na jedan dan u godini postavimo besplatne oblike umjetnosti u javne prostore dostupne publici – poručuje Tally Rayne Adams iz F12 platforme.

Akcija izgleda tako da sudionici 17. veljače postave svoje autorsko umjetničko djelo na javnom mjestu po izboru. Može biti riječ o bilo kojem vidu umjetnosti, važno je da se dokumentira. Na radu je potrebno naznačiti da je rad namijenjen za udomljavanje. Dovoljno je na rad staviti natpis na papiru s tekstom „UDOMI ME“. Uz djelo se može postaviti osobni kontakt, informacija, link od portfelja, Facebook stranice i slično.

  • Nakon postavljanja, rad se fotografira te se fotografije izloženih radova individualno postavljaju u otvorenu stranicu na Facebooku gdje publika može popratiti lokacije i ciljano sudjelovati u akciji – kaže Alenka Mance, također članica F12 platforme.

„Sudjelovati može bilo tko, bez obzira na akademsko obrazovanje, umjetnički status, lokaciju, vrijeme postavljanja i slično. Nije potrebno na bilo kakav način prijaviti sudjelovanje u akciji, svi zainteresirani autori su slobodni objaviti fotografije svoje intervencije i označiti lokaciju na kojoj je postavljena“, pojašnjava A. Mance.

Akcija nema sponzora, donatora, bilo kakvu financijsku podršku. „Pogoni ju dobra volja“, kažu u F12.