Doba općeg sljepila i amnezije

U Karlovcu, posebno u Zvijezdi  vlada prava epidemija neplaćanja komunalne naknade. Na primjer, hotel Central koji bi trebao mjesečno inkasirati oko pet tisuća kuna u gradsku blagajnu, istu ne plaća, iz jednostavnog razloga što rješenja Grada Karlovca niti nema, i to nikoga nije briga iako svi mi građani onda plaćamo umjesto vlasnika koji stalno nešto obećava i traži, a ništa još konkretno nije napravio, štoviše, hotel Central izgleda sve zapuštenije

Autor: Davor Petračić

Nemam pravi odgovor na naslovnu konstataciju da živimo u doba općeg sljepila i amnezije, jer je to jednostavno trenutni fenomen društva u kojem se nalazimo zahvaljujući nama samima.

Počevši od države gdje Slovenci stalno govore o potrebi primjeni arbitražne presude na moru, a naši uporno zaboravljaju zapitati što je s primjenom na kopnu ?

Tomislav Karamarko nekidan izjavljuje da mu treba još ova godina za jedan projekt, pa da riješi egzistencijalno pitanje svoje djece, a tek će se onda moći ponovno početi baviti politikom. U stvari Karamarko ima Sveti gral hrvatskog uspjeha u svojim rukama, a ne želi ga otkriti svekolikoj javnosti. Jednim poslom osigurati će svojoj djeci sigurnu budućnost? Možemo se samo zapitati je li to možda provizija od konačne preprodaje Ine ili možda ček Hrvatske elektroprivrede ili neke druge tvrtke o kojoj odlučuje upravo Hrvatska demokratska zajednica ili nekakvi rikverc iz jedne od bivših afera za koju je prestao interes javnosti? To o osiguravanju egzistencije za vlastiti pomladak ostalo je nezapaženo u sjeni izjave o njegovom mogućem vraćanju na političku scenu, što je očito javnosti mnogo važnije od nevjerojatnog i planiranog bogaćenja u kratkom vremenu. Eh, da mi je Karamarkova pamet…

Nacionalni park Plitvička jezera, taj biser naše države koji je u zadnje vrijeme dobrano potamnio prvo zbog nepravednog pritiska radi povećanog broja gostiju – daj, Bože, da ih je još više – a onda i zbog evidentne apartmanizacije i izlijevanja turističkih fekalija kroz krške jame i putem potoka u sama zaštićena jezera, a sve to rješivo je u mjesec dana principijelnom i od politike oslobođenom građevinskom inspekcijom.

I zadnje, istup Darka Milinovića koji je politički uvijeno otkrio svu bijedu i nemoral partijskog kadroviranja unutar HDZ-a.

Ono što je meni nevjerojatno je činjenica da mediji tumače odabir ravnatelja NP Plitvička jezera HDZ-ovog ministra Tomislava Čorića kao demokratski, a natječaj transparentnim iako su svi kandidati bili dirigirani i dogovoreni unutar HDZ-a a izabran onaj koji je po volji Zagreba. U stvari, kraće rečeno, i pored nekoliko kandidata natječaj je bio HDZ-ovski klasično namješten, ali ovog puta bez uvažavanja ličkog župana.

Kako na državnom, tako i na lokalnom nivou ostaju nevidljivi i nezapaženi potezi novog karlovačkog gradonačelnika i njegove HDZ matice gdje prvo javno obeća da neće zapošljavati po gradskim tvrtkama, a onda odbačenog, ali zaslužnog HDZ-ovog kadra iz županije zaposli u gradskoj tvrtki Vodovod i kanalizacija…

Donesu (HDZ) prostorni plan „Zvijezda“ i odmah ga drastično prekrše rušenjem zgrade koju je HDZ kupio kao svoj novi dom, preko puta također srušenog doma JNA, a zgrada je u planu bila predložena za zaštitu kao kulturno dobro i nikako nije bila predviđena za uklanjanje. Da bi stvar bila još perverznija, provjerom popisa obveznika „lokalnog poreza“, odnosno komunalne naknade, vidljivo je da HDZ-a tu nema, odnosno ne plaća obaveznu komunalnu naknadu kao i ostali sugrađani i tvrtke.

U Karlovcu, posebno u Zvijezdi  vlada prava epidemija neplaćanja komunalne naknade. Na primjer, hotel Central koji bi trebao mjesečno inkasirati oko pet tisuća kuna u gradsku blagajnu, istu ne plaća, iz jednostavnog razloga što rješenja Grada Karlovca niti nema, i to nikoga nije briga iako svi mi građani onda plaćamo umjesto vlasnika koji stalno nešto obećava i traži, a ništa još konkretno nije napravio, štoviše, hotel Central izgleda sve zapuštenije.

Objašnjenje vladajućih je da je hotel ruševan iako svi znamo da to nije, i opet ništa – čisto sljepilo, a nakon kratkog vremena i totalna amnezija…