Profesor Mrkvica – enciklopedija koja je širila znanje

Komemoracija je održana u četvrtak prije ukopa na Rimokatoličkom groblju Dubovac. Premino je u rodnom Karlovcu u ponedjeljak u 87. godini života. S dugoreškom radijskom postajom surađivao je desetljeće u rubrici o karlovačkoj povijesti, koja ga je intelektualno zaokupljala, "Mrkvičine priče". Dobitnik Medalje Grada Karlovca i Priznanja za životno djelo Karlovačke županije radovala je ta suradnja, svjedoči A. Kekić

Autor: Marin Bakić

Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić, Karlovac, 7. 9. 2017., komemoracija za Vladimira Peršina-Mrkvicu. Govori Arijana Kekić. Foto: Igor Čepurkovski

Hvala za svu dobrotu, pažnju i znanje – poručuje Vladimiru Peršinu-Mrkvici, nedavno preminulom karlovačkom biologu i povjesničaru-amateru, umirovljenom višem kustosu Gradskog muzeja Karlovac, Arijana Kekić, glavna urednica Radio Mrežnice, na komemoraciji održanoj u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu.

Komemoracija je održana u četvrtak prije ukopa na Rimokatoličkom groblju Dubovac. Premino je u rodnom Karlovcu u ponedjeljak u 87. godini života. S dugoreškom radijskom postajom surađivao je desetljeće u rubrici o karlovačkoj povijesti, koja ga je intelektualno zaokupljala, “Mrkvičine priče”. Dobitnik Medalje Grada Karlovca i Priznanja za životno djelo Karlovačke županije radovala je ta suradnja, svjedoči A. Kekić.

  • Živio je za te emisije – toliko se pripremao, zapisivao, intenzivno čitao u tu svrhu… Uvijek bi nam, obavezno, poslao čokoladu. Bio je veliki gospodin i čovjek. Dok god je zvao znali smo da je dobro. Još je prošlog tjedna razmišljao kako će hodati štakama, ali i o tome da u svoju sobu u Domu za starije i nemoćne “Sveti Antun” uvede internet – veli A. Kekić.

“Soba, hodnik, knjige, police, časopisi – po tome ćemo pamtiti Mrkvicu u njegovom stanu”, dodaje glavna urednica Radio Mrežnice.

  • Knjige su mu bile sve. Kao mladić, dok su se njegovi vršnjaci bavili sportom, on skupljao i čitao knjige. Prepoznao je moć medija, da posredstvom njih može nesebično podijeliti svoje znanje – kaže A. Kekić.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić je pri prvom susretu s Peršinom prepoznao da razgovara s “hodajućom enciklopedijom”.

  • Doživljavao je sve što je iznosio i zato su njegova izlaganja bila zanimljivija. Veličina čovjeka je u jednostavnosti. Mrkvica je bio jednostavan čovjek i to nas sve obvezuje. Na nama je da pronađemo način kako živjeti njegovu jednostavnost – poručuje Mandić.