Preminuo Vladimir Peršin-Mrkvica

Surađivao je godinama s brojnim karlovačkim redakcijama i novinarima, posebno na temama karlovačke povijesti, koja ga je zaokupljala intelektualno. Prije no što ga je bolest u tome spriječila, za kretanje gradom koristio je gotovo isključivo bicikl, po čemu je također bio prepoznatljiv i simpatičan

Autor: Marin Bakić

Vladimir Peršin-Mrkvica. Izvor: Kafotka

Umirovljeni viši kustos Prirodoslovnog odjela Gradskog muzeja Karlovac, biolog i povjesničar-amater, kroničar Karlovca Vladimir Peršin preminuo je u ponedjeljak u Domu za starije i nemoćne “Sveti Antun” u Karlovcu, javlja Radio Mrežnica, čiji je bio dugogodišnji suradnik.

Mrkvica, kako mu je glasio nadimak, je rođen u Karlovcu 5. srpnja 1931. godine. Gimnaziju Karlovac je završio 1950, a diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1957. godine. Prvo je radio radio kao srednjoškolski profesor, a 1960. postaje suradnik Gradskog muzeja Karlovac, zatim voditelj Prirodoslovnog odjela, pa viši kustos. Kao biolog je istraživao posebno vegetaciju cretova na Kordunu, a bio je angažiran i u zaštiti Vrbanićevog perivoja i Marmontove aleje. Objavio je pedesetak stručnih radova i postavio sedamdesetak stručnih izložbi.

Surađivao je godinama s brojnim karlovačkim redakcijama i novinarima, posebno na temama karlovačke povijesti, koja ga je zaokupljala intelektualno. Prije no što ga je bolest u tome spriječila, za kretanje gradom koristio je gotovo isključivo bicikl, po čemu je također bio prepoznatljiv i simpatičan.

Prije 11 godina su mu dodijeljene Medalja Grada Karlovca i Priznanje za životno djelo Karlovačke županije.