Vlado Bojkić – dio karlovačkog kulturnog identiteta

Autor: Branka Priselac Ribičić

Vlado Bojkić. Foto: Hrvatsko-čleško društvo

S poštovanjem i zahvalnošću prema životu i djelu pokojnog gospodina Vlade Bokića i tugom zbog gubitka čovjeka koji je dio karlovačkog kulturnog identiteta, uz sućut prema obitelji oprostio sam se od njega – poručio je na komemoraciji osnivaču i počasnom predsjedniku Društva Karlovčana i prijatelja Karlovca u Zagrebu, umirovljenom novinaru koji je uredio sto brojeva Malog glasonoše, glasila Društva, Dubravko Delić, karlovački dogradonačelnik.

Komemoracija je održana u četvrtak u Hotelu Palace u Zagrebu u organizaciji Društva.

O Vladinom nemjerljivom doprinosu Društvu, akcijama koje inicirao i druženjima podsjetio je dopredsjednik Josip Starešinić, koje je o tome govorio i na sahrani u prosincu. Zbog odsutnosti pročitan je tekst o Bojkićevom mjestu u povijesti novinarstva u Karlovcu Danka Plevnika kojeg je izgovorio na ukopu.

Komemoraciji su nazočili i članovi Hrvatsko-češkog društva čije je Vlado, po djedu porijeklom Čeh, bio dugogodišnji aktivan član i suradnik njihova glasila „Susreti“. U njihovo ime govorio je predsjednik Marijan Lipovac.

  • Bio je češkog porijekla po majci. Njegov djed Josip Kopřiva bio je tri desetljeća gradski vrtlar u Karlovcu te je zaslužan što je Karlovac danas, kako je sam govorio, grad parkova. Stoga je i kao novinar trajno bio senzibiliziran za češke teme te je u Vjesniku dugi niz godina pratio politička zbivanja u Čehoslovačkoj, odnosno kasnije u Češkoj i u Slovačkoj. Svojim analitičkim člancima približavao je hrvatskoj javnosti suvremenu Češku i njenu tranziciju, kao i velike povijesne procese poput baršunaste revolucije, baršunastog češko-slovačkog razlaza, te ulazak Češke u NATO i Europsku uniju, ali i češku kulturu i svakodnevnicu te znamenite osobe, prije svega Vaclava Havela. Mnogi od tih članaka imaju trajnu vrijednost, kao izvor podataka i svjedok vremena, te ih možemo naći u popisu literature u radovima koji se bave suvremenim hrvatsko-češkim odnosima – kazao je Lipovac.
  • Komemoracija Vladi Bojkiću. Foto. Ranka Šimac
    Komemoracija Vladi Bojkiću. Foto. Ranka Šimac