Jasna Plevnik: Pridošlice u HRK nisu iskusne, no naučit će se poslu

Zalažem se za kombinaciju stručnosti i sposobnosti kod novinara. Medijima su potrebi i stručnjaci za odnose s javnošću. U ovom slučaju karlovačkih medija omjer novinara i PR stručnjaka mora biti tri naspram dva", kaže Marinko Marinović na tribini o stanju u karlovačkim medijima koja je u petak u organizaciji Mosta nezavisnih lista održana u Knjižnici za mlade

Autor: Marin Bakić

Branimir Tot, Marinko Marinović i Jasna Plevnik na tribini o gradskim medijma u Knjižnici za mlade u Karlovcu 13. 1. 2017. godine. Foto: Marin Bakić

Protiv sam marketizacije javnih medija, jer kao takvi neće moći biti principijelni u službi građanima. Medij koji ne djeluje u interesu građana nije pravi medij. Imam vrlo pozitivna iskustva s karlovačkim medijima. Rade u teškim uvjetima – kaže Jasna Plevnik, novinarka i političarka.

Sudjelovala je u petak u Knjižnici za mlade na tribini o stanju u karlovačkim medijima koju je organizirao Most nezavisnih lista. Smatra da je politika inertna, pa očekuje od medija da odrade ulogu kritičara, a ta se inertnost, kako kaže, preslikala potom i na novinare. Pohvalila je privatne medije na lokalnoj razini, jer nisu senzacionalistički, ali…

  • Nisu u pravu oni portali koji smatraju da svima moraju suditi. Često su našim priopćenjima za javnost dodavali svoje komentare. Moraju se uravnotežiti. Anonimno komentiranje članaka je ispod svake razine. Ako jedni djeluju s imenom i prezimenom, i drugi bi trebali – veli J. Plevnik.

Ne želi komentirati zapošljavanja članica HDZ-a na Hrvatskom radio Karlovcu, gradskoj tvrtki koja emitira program istoimenog radija i izdaje Karlovački tjednik, iako je tribina organizirana upravo tim povodom. Jedna mlada HDZ-ovka, s iskustvom u medijima, je zaposlena na mjestu novinara, a druga, bez medijskog iskustva, na mjestu zamjenice glavnog urednika.

  • Nisu iskusni, no naučit će se poslu – kaže J. Plevnik.

Mostovac Branimir Tot, osim što je dao kratki pregled novinarstva i povijesti novinarstva u Karlovcu, upozorio je da na je “burzi rada” obrazovanih i iskusnih novinara.

  • Planiranu tribinu o staroslavenskim običajima i tradicijama smo odgodili kako bismo organizirali ovu – kaže Tot.

Književnik i političar Marinko Marinović ističe razliku između engleskog, američkog i europskog tipa novinara.

  • Zalažem se za kombinaciju stručnosti i sposobnosti kod novinara. Medijima su potrebi i stručnjaci za odnose s javnošću. U ovom slučaju karlovačkih medija omjer novinara i PR stručnjaka mora biti tri naspram dva. Stručnjak za odnose s javnošću je sposoban pratiti sve medije, blizak je vlastima, a time i upućen, a ima i sposobnost interne komunikacije u redakciji te je orijentiran tržišno. Svaki medij treba zarađivati0. HRK najmanje 70 posto zarade mora ostvariti na tržištu – kaže Marinović.

“Karlovački mediji moraju biti visokotiražni i autonomni te se moraju baviti analitičkim novinarstvom”, dodaje.

  • Poslovanje mora biti racionalno. Ako je medij otvoren javnosti, biva vjerodostojan, što svi želimo – veli Marinović koji smatra da gradskim medijima nedostaje prikladan organizacijski i financijski plan.