Krešimir Nemec: Krležino djelo sve manje zanimljivo mladima

"Hoćemo li održati elitnu kulturu ili ćemo je pustiti da propadne? Ne treba se brinuti za kulturu spektakla i estradizacije, jer je već progutala kulturni prostor", kaže akademik koji je predavao u Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu u petak

Autor: Marin Bakić

Krešimir Nemec, predavanje "Krležino djelo danas", Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić, 9. 12. 2016. Foto: Marin Bakić

Položaj Miroslava Krleže danas je šizofren. Prekogrobno nastavlja dijeliti hrvatsku javnost. Kulturna rubrika jednog dnevnog lista je 2003. godine organizirala anketu među pedeset intelektualaca na temu tko je najbolji, a tko najprecjenjeniji hrvatski pisac. Krleža je u prvoj kategoriji dobio zlatnu, a u drugoj srebrnu medalju – kaže akademik Krešimir Nemec.

U petak je u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” održao predavanje “Krležino djelo danas – između estetike i ideologije” u kojem je naveo različite faze Krležinog stvaralaštva, društvene i političke uloge te percepcije njegova djela s karakteristikama tih faza. Unatoč tome što je ovaj pisac zakrilio umalo čitavu hrvatsku kulturu 20. stoljeća, studentima, đacima, pa i mladim znanstvenicima su njegov život i djelo, svjedoči Nemec, sve manje zanimljivi.

  • Zbivaju se procesi koji ne idu Krleži u prilog. Prvo, propao je krležijanski model pisca kao savjesti društva. Drugo, poredak vrijednosti u književnosti i kulturi se sasvim izmijenio u odnosu na ranije. Vrijednost umjetnosti u društvu je pala. Djeluje se u medijskoj buci. Estetske vrijednosti koje su nekada gradile kanone sve su manje važne. U prvom planu je senzacionalizam. Pod pritiskom popularne kulture kanonizacija je počela obuhvaćati područje niskog i banalnog. Banalizacija je vidljiva ponajviše u obrazovnom sustavu – kaže Nemec.

Hoće li se Krležina djela nastaviti vrednovati, odnosno prevrednovati ovisi, dodaje Nemec, “od odnosa zajednice prema svojim velikanima”.

  • Hoćemo li održati elitnu kulturu ili ćemo je pustiti da propadne? Ne treba se brinuti za kulturu spektakla i estradizacije, jer je već progutala kulturni prostor – veli Nemec.

Dostupan je tonski zapis predavanja kojeg su zajednički organizirali Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” i Matica hrvatska.