Kako vrednovati Teslu u Karlovcu? (2)

Autor: Josip Žunić

Once upon a midnight dreary, while I pondered, weak and weary,

Over many a quaint and curious volume of forgotten lore –

Čestitam na organizaciji tribine “Nikola Tesla i Karlovac – perspektive”. Izričem podršku ravnatelju, profesorima, gimnazijalcima i svima u Gimnaziji Karlovac u obilježavanju 160. obljetnice Teslinog rođenja i 250. obljetnice postojanja gimnazije.

Sudjelovao sam na tribini kao zaljubljenik u Karlovac, Karlovčanin, anesteziolog, „učitelj“, prolazno i gradski vijećnik.

Dojam: sadržajna i uspješna tribina s nizom prijedloga i bljeskova ideja. Realizirajmo ih s a d!

Only this and nothing more.

Čime započeti već danas, što konkretno i brzo možemo učiniti?

U prostoru Male škole, na adresi Rakovac 2, smjestiti stalni postav povijesne baštine, karata, instrumenata, aparata koji će biti trajno dostupni Karlovčanima i njihovim gostima, turistima. Možda Mala škola danas ima neku drugu funkciju? Ne znam.

Trajno organizirati Tesla Radio Festival. Odlično!

Financijski pomoći snimanje igrano-dokumentarnog filma o Tesli.

Razvijati u djece ljubav prema fizici, matematici, tehnici, mehatronici, informatici i organizirati različita natjecanja u znanju, vještinama, inovacijama… Počnimo sa županijskim natjecanjima, regionalnim, pa i šire. Najboljima na dan rođenja Nikole Tesle podijeliti priznanja i nagrade.

Pisati o toj darovitoj i vrijednoj djeci više nego o postignućima pojedinih lokalnih višerangiranih neradnika i šalabajzera.

This it is and nothing more.

Naziv ovih aktivnosti? Dani Nikole Tesle? Sigurno postoji i bolji naziv. Prihvaćam!

Tesli u prostoru rakovačke gimnazije podići spomenik i opremiti iznadprosječan školski laboratorij.

Treba li gimnaziju ostaviti bezimenom ili joj dati ime po nekoj uglednoj osobi? Ako tražimo tu osobu, to je sigurno Tesla. Ako smatramo da sadašnje ime treba ostati, zatvorimo raspravu.

Staru kuću, u kojoj je za mojih gimnazijskih dana stanovao dobri duh gimnazije, podvornik Jura, potrebno je sačuvati. Ta je zgrada nijemi svjedok nekih davnih vremena. Uredimo ju u duhu vremena njene mladosti izvana i iznutra, ona može biti izložbeni prostor u kojem će biti izložena odjeća i obuća građana, seljaka, vojnika, oružje i oruđe….

Nekoć davno samodoprinosom smo izdvajali za izgradnju bolnice na Švarči. Možemo li i danas na neki žiro račun dati svoje priloge kojima ćemo realizirati barem dio prijedloga ne čekajući da se Beckett raspiše o Vladimiru i Estragonu? Rado bih se priključio takvoj inicijativi kao bivši rakovački gimnazijalac.

Na šetalištu dr. Franje Tuđmana ili u Radićevoj ulici postaviti, kao što već postoji u mnogim gradovima, mramorne šeterokrake ploče oblika karlovačke zvijezde s imenima Karlovčanki i Karlovčana koji su doprinijeli promociji Karlovca na području znanosti, umjetnosti, kulture…

Merely this and nothing more.

Pojasnit ću svoja shvaćanja razvoja „Centra inovativnosti Nikola Tesla“. Ideja je hvale vrijedna i svakako ju je potrebno razvijati. Sadržaj takvog centra mora nadići potrebe gimnazije, on treba „natjerati“ sve one koji mogu, znaju i žele da žive za taj centar i u centru.

Pojasnit ću, kako sam i na tribini rekao, drugu dimenziju rasprave o Tesli. Veleučilište u Karlovcu nastalo je na temeljima Tehničke škole, tvornice Jugoturbina i njenog instituta. Složeni posao koji su obavljali tražio je stručni i znanstveni pristup rješavanju problema. Sljedeći korak bio je školovanje potrebnih kadrova – inženjera. Tako je nastala Viša tehnička škola, studij strojarstva i konačno današnje Veleučilište u Karlovcu. Najznačajniji studiji bili su studij strojarstva , a kasnije i mehatrionike, i to prvi u Republici Hrvatskoj! Veleučilište će s vremenom postati sveučilište. Upravo „Centar inovativnosti Nikola Tesla“ kao nukleus, jezgra razvoja, mora biti okosnica i temelj sveukupnog razvoja prirodnih, tehničkih, biotehničkih i interdisciplinarnih područja znanosti te biomedicine i zdravstva u okviru budućeg sveučilišta. Samo njihov razvoj može osigurati boljitak grada i zemlje. Naši dodiplomski i diplomski radovi, magisteriji i doktorati moraju rješavati probleme iz realnog života pojedinih poduzeća, gradova, sela, cijele županije, ali i države. Rezultati analiza i istraživanja objavljeni u tim radnjama mogu omogućiti bolje poslovanje, riješiti problem u radu nekoga poduzeća. Poduzeće onda nagrađuje, poklanja i sponzorira veleučilišta/sveučilište informatičkom ili laboratorijskom opremom. To je razvoj o kojemu je nedavno govorio i sadašnji premijer, a osnovni je način rada zapadnih sveučilišta. Divimo se genijalnom profesoru Soljačiću. Njegove inovacije nisu samo za pokazivanje studentima. One imaju začaj za sveukupni razvoj Sjedinjenih Država.

Only this and nothing more.

A gdje smo mi? Još uvijek prije početka pravog početka. Ne shvaćamo da je opisani način znatno kvalitetniji i puno, puno jeftiniji od raspisivanja brojnih skupih natječaja.

Sa svojim studentima pokušavama rješavati određene probleme. Pokušavam ih naučiti organizaciji, pristupu u rješavanju problema, pokazati im i dokazati da njih 40-ak, ako su dobro organizirani, danas u informatičkom kabinetu mogu zajedno rješavati i riješiti zadane probleme.

Gdje smjestiti „Centar inovativnosti NikolaTesla“? Na Gažansko polje! Dovoljno je prostora da se mogu projektirati svi sadržaji sveučilišta i studentskog grada: zgrade za predavanja, seminare, vježbe, stanovanje, prehranu, biblioteku, zabavu i društveni život, sportske terene, dvoranu, trgove, parkove u kojima će živjeti srne, paunovi, vjeverice, ptice. Ovaj projekt treba početi planirati danas, a graditi ga u desetljećima koja dolaze. Prostor treba mostovima povezati s budućim sportskim terenima na Mekušanskom polju, napaviti dobro planiranu cjelinu.

 Is all that we see or seem

But a dream within a dream???

S obzirom na povijesne i prirodne osobine Karlovca, položaj prometnoga čvorišta, blizinu Zagreba, ali i pomorske luke Rijeka, turističkih bisera poput Opatije ili Plitivica, Karlovac je idealan sveučilišni grad.

U posljednje dvije godine gosti moje obitelji bila su tri strana i u medicinsko-stomatološki krugovima svjetski poznata sveučilišna profesora. Svi su znali puno o povijesti Hrvatske i Karlovca. I svi su bili jedinstveni u ideji da je Karlovac budući hrvatski Oxbridge.

„Centar inovativnosti Nikola Tesla“ temelj je budućeg karlovačkog sveučilišta!

Over the Mountains

Of the Moon,

Down the Valley of the Shadow,

Ride, boldly ride´,

The shade replied, –

If you seek for Eldorado!“