Teslirajmo Karlovac

Autor: Marin Bakić

Idejno rješenje za mural s likom Nikole Tesle na Rakovcu. Autor rješenja je Leonard Lesić

O Nikoli Tesli je sve poznato. Nove “spoznaje” o slavnom izumitelju se uglavnom odnose na izmišljanje različitih teorija zavjere i misticizam. Iako je, kako se voli istaći, obasjao svijet, kao da nije dovoljno obasjao Hrvatsku i Karlovac posebno. Mnogi građani Hrvatske i Karlovca smatraju kako nije dovoljno isticano da je Tesla rođeni Ličanin, odnosno da je tri godine života  – možda i i ključne tri godine u vlastitom intelektualnom oblikovanju – proveo u Karlovcu kao gimnazijalac.

Obrazloženja zašto Hrvatska i Karlovac nisu – recimo to marketinškim jezikom – iskoristili vezu s Teslom i tako se profilirali dodatno u svijetu, različita su i predmet posebnih rasprava.

Ono što žele autori i provoditelji različitih programa povezanih s Teslom jest osvijestiti dodatno njegove veze s Hrvatskom i s Karlovcem te u biti kreativno zatvoriti tu karlovačku raspravu, inovativno obilježiti 160. obljetnicu rođenja ovog iznimnog izumitelja.

Takvima su se pridružili Udruga  za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka, Kinoklub Karlovac i Udruga za promicanje kreativnosti i razvoj nezavisne scene Poluga.

Osmišljen je projekt “Tesliraj Karlovac” koji obuhvaća i izradu igrano-dokumentarnog filma. U njemu Teslu “prebacujemo” u 21. stoljeće i vraćamo u Karlovac. Uživa plodove svojih izuma, pa ga tako možemo pronaći kako koristi mobitel, laptop, twitter i ostale blagodati današnjice. Vraćamo ga na Rakovac, dio grada u kojem je živio, i na Koranu u kojoj je provodio ljeta. U kontaktima s Karlovčanima iznosi svoju životnu priču kako ju je opisao u “Mojim pronalascima”, naknadno ukoričenom autobiografskom feljtonu.

Igrani dijelovi filma kombiniraju se s dokumentarnim, odnosno anketom koju provodimo u među Karlovčanima da vidimo poznaju li Tesline izume.

Scenarij potpisuje Ivana Francisković, Teslu utjelovljuje Peđa Gvozdić, a film stvara Kinoklub.

Prikazat će se premijerno uz Koranu u Karlovcu u subotu 9. srpnja, a nakon toga će se održati Elektro Tesla parti do ranih jutarnjih sati desetog srpnja, kada je Teslin rođendan.

Likovni umjetnici Leonard Lesić i Nives Sertić će na Rakovcu izraditi mural s likom mladog Tesle, kako je izgledao kada je polazio Gimnaziju Karlovac.

U Knjižnici za mlade održat će se rasprava o tome kako dodatno verificirati Teslin boravak u Karlovcu.

0001Svi spomenuti kreatori nisu sudionici projekta “Tesliraj Karlovac” samo zbog svojeg nesumljivog talenta, znanja i vještina, nego i stoga što su Karlovčani, a upravo nam je bitno da Karlovac i Karlovčani prvenstveno ostvare ovaj projekt. 

Vrijednost projekta je 77.000 kuna. Do sada je Grad Karlovac osigurao šest tisuća kuna.

Zainteresirani za pomoć ostvarenju ovog projekta uplatom donacija to mogu učiniti uplatom na IBAN Udruge Polka IBAN: HR6924000081110180014 (Karlovačka banka)

Tesliraj se from Kinoklub Karlovac / KKK on Vimeo.

grb_grada_Karlovca logotip kinoklub logotip polka logotip poluga