Loncu poklopac: Čestit Božić policajcima-rasistima

Kada bismo u takvom postupanju hrvatske policije barem prepoznali ironiju, koja je uvijek dobar ispušni ventil za poslovni stres, bilo bi to i shvatljivo. Međutim, ispušni ventil hrvatskim policajcima koje smo gledali na djelu bio je rasizam i agresija prema posrnulim pripadnicima unesrećenog naroda. Podsjeća to na “proročanske” riječi jednog od naših sugrađevina izrečene prije referenduma na kojem se odlučivalo o ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Čekali smo u redu za tehnički pregled automobila kada je taj gospodin izrekao da nije za ulazak u EU jer će nam se “crnčuge naseliti na otoke”

Autor: Marin Bakić

Zvijezda padalica. Foto: Lucas Marcomini. Izvor: https://www.flickr.com/photos/52901568@N08/16933752566/in/photolist-6GaJUL-omHbpJ-7Wpabu-7WkSBK-72oThz-4T7rvR-d5icA-xC5S1p-4UQPdu-72oTcn-8S2ZFh-eCbjT6-4TbDMG-bfVJBn-rNnUF9-6mtSiW-iP1aCe-WnjHc-noo5zD-x7drMj-4QyQf9-7pFrdU-oLA5e-4QuCqc-4AHMVt-4CpoU7-4QDu38-6GaJJf-7Wp9Tq-cwmJiU-x9hEes-72oTg2-6pC1Q7-uw8ya-856SBm-nKzE8J-u6V4L-88Wr7K-88Wr7M-6eqdaY-bVZaEc-nhYbSg-nihJEw-b7h8jF-yWTKg-f9igqV-5nEMAE-Epihy-eX821Q-6zzS8u

Najniža antipolitička šankerska demagogija pretočila se u 19 saborskih mandata od kojih 15 čini prevagu u definiranju saborske većine i sastava Vlade. Most nezavisnih lista polagano se pretvara u ono protiv čega su i osnovani – pragmatične političare s “fleksibilnim poimanjem morala” i dok ne okončaju tu pregovaračku farsu i ne započnu s provedbom konkretnih politika pitanje je treba li im uopće posvetiti redak.

Božo Petrov je zgrožen, veli u intervjuu u Večernjem listu, ponašanjem političkih analitičara, novinara i inih javnih djelatnika nakon izbora. Zar su mislili da će njihove nelogičnosti ostati bez kritike? Ona se javlja kada ti je druga rečenica u kontradikciji s prvom, kao što je slučaj kod Mosta. Ranko Ostojić, odlazeći ministar unutarnjih poslova, nam je u sklopu posljednje “obavještajne afere”, kada je ustvrdio da u Mostu uopće ne spominju migrantsku krizu, što je jedna od najvažnijih tema u Hrvatskoj, dao šlagvort za svjedočenje koje smo kanili objaviti prije Božića po Gregorijanskom kalendaru, ali nismo zbog akutne mostofrenije.

Otkako su migranti s Bliskog istoka počeli ulaziti u Hrvatsku, slušamo o tome kako se prema njima humano postupa. Stekli smo ipak drugačija iskustva. Tridesetog studenog 2015. godine na vlaku Croatia koji se vraćao iz Beča u Zagreb, na graničnom prijelazu Dobova u Sloveniji, jedan od hrvatskih graničnih policajaca upita skupinu slovenskih kolega kad stiže novi “vlak majmuna”, želeći na taj način započeti raspravu o migrantskoj krizi sa slovenskim policajcima, koji su davali kratke odgovore i tako jasno naznačili da ih ne zanima takva vrst razgovora. Hrvatski policajac samo je potom za kraj retorički upitao “Kada će više prestati dolaziti, pička im materina”. Dvadesetog prosinca prošle godine, na vlaku koji je u 11:00 krenuo iz Beograda za Zagreb, nekoliko vagona bilo je namijenjeno samo izbjeglicama. Na graničnom prijelazu u Šidu te su vagone izdvojili od ostatka kompozicije i prikačili na posebnu lokomotivu. S udaljenosti metra-dva, s kolosijeka na kolosijek, autor ovog ogleda mogao je svjedočiti humanosti onih koji nose uniformu hrvatske policije. Navodno se netko naguravao u nekom kupeu, što je ojačalo već prisutan agresivni stav hrvatskih plavaca, a u biti se nije dogodilo ništa naročito u vlaku. Urlali su na vidno izmučene Sirijce i ostale izbjeglice, isključivo na hrvatskom jeziku, kojeg ovi, naravno, ne razumiju: “Ko se gura, pička vam materina?!”, psovali im i na druge načine majku, prijetili i bili sve samo ne gostoljubivi i razumni. Prizor tih izbjeglica i odnosa prema njima mogao je izazvati isključivo nelagodu kod minimalno pristojnog čovjeka.

Kada bismo u takvom postupanju hrvatske policije barem prepoznali ironiju, koja je uvijek dobar ispušni ventil za poslovni stres, bilo bi to i shvatljivo. Međutim, ispušni ventil hrvatskim policajcima koje smo gledali na djelu bio je rasizam i agresija prema posrnulim pripadnicima unesrećenog naroda. Podsjeća to na “proročanske” riječi jednog od naših sugrađevina izrečene prije referenduma na kojem se odlučivalo o ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Čekali smo u redu za tehnički pregled automobila kada je taj gospodin izrekao da nije za ulazak u EU jer će nam se “crnčuge naseliti na otoke”.

No, ne želimo ulaziti u patetiku. Ne postoji razlog da dvojimo u to kako institucije ipak odrade svoj posao, sprovedu izbjeglice, nahrane ih i ugriju. Ipak, spustimo se na razinu pojedinca u policijskoj uniformi i nepozvani intervenirajmo u sferu odnosa grešnika s njegovim župnikom kojem se valjda ispovijeda, te s Bogom. Vjerojatno su pripadnici hrvatske policije mahom katolici kojima je stalo do kršćanstva i onoga što propovijeda, pa bismo samo naveli par citata u božićnom duhu, makar i za “njihov” Božić kako način na koji se ti policajci ophode prema braći Arapima i muslimanima nema baš mnogo veze s poštivanjem svakog čovjeka, što uči Biblija jer “Otac vaš, koji je na nebesima, neće da propadne ni jedan od ovih malenih” (Mt 18,14). “Jedan je Otac vaš – onaj na nebesima, a vi ste svi braća”, prenosi nam dalje Matej Božju riječ, a evo citata i iz poslanice Korinćanima: “Doista tko tebe uzdiže iznad drugih? Što li imaš a da nisi primio? A ako si primio što se hvališ kao da nisi primio? (19) Ali ću vam uskoro doći, ako Gospodin htjedne, i tada neću gledati riječi onih koji se uzoholiše nego njihovu duhovnu moć. (20) Jer Božje Kraljevstvo nije u riječi nego u moći (5:2)”.

Dakle, čestit Božić, s malim zakašnjenjem, mada nikada nije kasno, gospodi rasistima u uniformi hrvatskih policajaca. Možda su ih blagdani malo omekšali, pa u Arapinu ove godine ne vide majmuna, nego čovjeka.