Izdana knjiga Danka Plevnika “Geopolitika smisla života”

Autor: Marin Bakić

Danko Plevnik. Screen Shot

Danko Plevnik je iznio novi pogled na geopolitiku, koja se uglavnom veže uz geografiju, promjene granicâ ili iskorištavanje resursâ neke zemlje, iako se u novije vrijeme geopolitika zapravo bavi proširenjem interesâ, vrijednostî i pogledâ jedne zemlje ili više zemalja, odnosno proširenjem nečijega smisla života. Premda je naizgled riječ o potpuno novom fenomenu, on je zapravo jako star, o čemu svjedoči širenje velikih svjetskih religija i prihvaćanje njihova svjetonazora i smisla života koji kao trajne vrijednosti opstaju unatoč znanstvenomu, tehnološkom i društvenom napretku. Bude li čovječanstvo sposobno te vrijednosti promatrati kao opće dobro i u njima nalaziti niti koje povezuju različite zemlje, kulture i civilizacije, a ne niti koje ih razdvajaju, svijet će biti na dobrom putu da postane ljepše mjesto za život – stoji u recenziji knjige novinara i publicista Danka Plevnika “Geopolitika smisla života” predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonka Kusića.

Novo Plevnikovo djelo izdao je ITG iz Zagreba, a knjiga će biti promovirana u ponedjeljak 19. listopada u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” s početkom u 18 sati. Osim autora, izlagat će i nakladnik Krešimir Godina, Josip Žunić i Ivan Markešić.

“Zašto Sirijci tako opsesivno žele u Njemačku, a ne u Švicarsku? Zašto tamo nalaze svoj smisao života? Plevnik navodi stotine primjera u kojima su se velika ljudska gibanja, u prostoru i vremenu, odvijala u koordinatama smisla života. Zasad je najjači magnet američki way of life. Plevnik navodi Donerova Supermana, pa karikira razloge njegova posjeta planetu Zemlji: ‘Došao sam s planeta Kripton da bih se borio za istinu, pravdu i američki način života’. Sukob Rusa i Amerikanaca zbog Sirije, ideje Sirijaca o boljem životu u obećanoj zemlji Njemačkoj, i mnogo toga danas, duboko su prožeti strukturama koje Plevnik raščlanjuje. U tom je smislu ‘Geopolitika smisla života’ literatura koja, hvatajući stvari duboko i široko, sinkronijski i dijakronijski, otkriva nove dimenzije stvarnosti”, recenzirao je knjigu u 24 sata Boris Rašeta.

Plevnik je 2013. godine u HAZU održao predavanje o geopolitici smisla života, a o tome je govorio i u studenom iste godine na polkaviewu “Karlovac? O pokojnima sve najbolje”.

D_Plevnik_knjiga_3D-510x635