Digitalizirana arhiva Praxisa i Korčulanske ljetne škole

Autor: Marin Bakić

U biblioteci Srpskog kulturnog društva Prosvjeta u Zagrebu u ponedjeljak 12. listopada s početkom u 17 sati predstavit će se digitalizirana arhiva časopisa Praxis i Korčulanske ljetne škole. Na samom predstavljanju će govoriti Ante Lešaja, Tomislav Medak i Nikola Mokrović.

Nakon toga, s početkom u 18 sati, Petar Milat će moderirati raspravu Luke Bogdanića i Dejana Jovića na temu “Praxis, partija, revolucija”.

S početkom u 20 sati bit će prikazani filmski materijali o Korčulanskoj ljetnoj školi.

Građu, koju je prikupio Lešaja, su uoči pedesete obljetnice osnivanja časopisa i Korčulanske ljetne škole, te 40. obljetnice njihovog gašenja arhivirali Medak s Multimedijalnog instituta/Kluba Mama u Zagrebu, Mokrović, Jana Hodžić, Ivan Zidarević i Josip Humjan iz Centra za suočavanje s prošlošču Documenta.

“Digitalna arhiva obuhvaća oko osam stotina jedinica i uključuje sva izdanja časopisa Praxis, časopisa Pogledi, uži izbor knjiga članova redakcije i suradnika, dokumentaciju o Korčulanskoj ljetnoj školi te članke iz periodike i knjige o Praksis orijentaciji, Praxisu i Korčulanskoj ljetnoj školi”, kažu arhivisti.

Ovu inicijativu su podržali Ministarstvo kulture i Grad Zagreb.

“Časopis Praxis i Korčulanska ljetna škola u deset godina djelovanja (1964.-1974.) ostavili su trajnu intelektualnu tekovinu od međunarodnog značaja. Krug kritički nastrojenih mislilaca oko časopisa razvio je singularnu putanju humanističkog marksizma i analize u prijelomnim godinama jugoslavenskog socijalizma i burnom razdoblju buđenja društvenih pokreta diljem svijeta i reakcije koja je uslijedila. U zasjedanjima ljetne škole i na stranicama časopisa svoje su doprinose ostavili velikani političke misli 20. stoljeća kao što su Ernst Bloch, Herbert Marcuse, Henri Lefebvre, Karel Kosik ili Jürgen Habermas”, navode arhivisti.

Podsjetimo da je u njegovu rodnom Karlovcu 2013. godine Hrvatsko filozofsko društvo u suradnji s Veleučilištem Karlovac organiziralo stručni simpozij povodom 20. obljetnice smrti Gaje Petrovića, jednog od osnivača i urednika časopisa Praxis i jednog od osnivača Korčulanske ljetne škole. Simpozij je održan u Hrvatskoj gospodarskoj komori-Županijskoj komori Karlovac, a zbornik radova je objavljen u zborniku “Gajo Petrović – filozof iz Karlovca”. Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka u partnerstvu s HFD-om je 2014. godine postavila spomen-ploču Petroviću. Organizirano je i predavanje filozofa Line Veljaka u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” te profesorice filozofije Mojce Rapo-Waite i povjesničara i publicista Slavka Goldsteina, koji je prijateljevao s Petrovićem, u Gimnaziji Karlovac.