U ponedjeljak izložbom i koncertom završava Kunstbunker Music&Art Festival ’15

Autor: Marin Bakić

Radićeva ulica. Foto: Nataša Šafar

U ponedjeljak u 20.30 sati u Knjižnici za mlade u Karlovcu otvara se zajednička izložba karlovačke fotografkinje Nataše Šafar i slikara i konceptualnog umjetnika iz Duge Rese Nikole Vukmanića, “Radićeva ulica – srce grada”, nakon čega će ispred knjižnice koncert održati jazz trio Meretrio iz Sao Paola kojeg predvodi Emilian Samaia, apsolvent jazz akademije u Grazu. Taj sastav je trenutačno na europskoj turneji i njegovim nastupom će se završiti ovogodišnji Kunstbunker Music&Art festival kojeg organizira Kunstbunker Duga Resa.

Plakat izložbe "Radićeva ulica - srce grada"
Plakat izložbe “Radićeva ulica – srce grada”

Kunstbunker na taj način nastavlja program svog festivala djelomično, u sklopu obilježavanja dana grada, održavati i u Karlovcu. N. Šafar, koja se kod mnogih smatra najboljom amaterskom fotografkinjom u Karlovcu, fotografirala je deset dana između 9.30 i 11 sati događanja u Radićevoj ulici, koje će izložiti na ovoj izložbi. Ti su njezini radovi poslužili Vukmaniću, kako objašnjava, kao nadahnuće za radove koje u sklopu iste izložbe predstavlja javnosti.

Suživotom dvaju umjetničkih medija posjetitelju izložbe nude se mnogi autorski doživljaji i razmišljanja na uvid. Otvorenje izložbe je i početak novog konceptualnog projekta “Slika i misao” u kojem ću surađivati s Natašom ukrštajući dva umjetnička medija – kaže Vukmanić.

Zainteresiraim posjetiteljima N. Šafar će izrađivati portrete, uz bilježenje životnog mota pojedinog posjetitelja, što će poslužiti za narednu zajedničku suradnju dvoje umjetnika.

Josipa Gorički, Matija Špelić i Nikola Vukmanić. Foto: Denis Stošić
Josipa Gorički, Matija Špelić i Nikola Vukmanić. Foto: Denis Stošić

Koncert i izložba su poklon Karlovčanima rođendan Karlovca i znak prijateljstva Dugorešana i izraz želje za izgradnjom što boljih odnosa dva grada – dodaje Vukmanić.

– Matija Špelić s relativno skromnom opremom postiže izvanredne rezultate. Njegov je pristup fotografiranju pejzaža istančan, metodičan i znalački. Josipa Gorički, koja je izložila crno-bijele fotografije, bilježi lica i grimase, trenutke u kojima su osobe zadubljene u neki svoj unutarnji svijet. Njen pristup portretnom fotografiranju je rezultat višegodišnjeg rada u foto studiju. Očigledno je da odlično komunicira s ljudima, jer su na njezinim fotografijama nasmijani i vedri – rekao je Denis Stošić iz Foto kluba Karlovac, mentor ovo dvoje mladih i talentiranih dugoreških fotografa, čija je izložba otvorena u Galeriji Demokratskog rasadnika Pučkog otvorenog učilišta Duga Resa i čime je završen dugoreški dio “kunstbunker” programa prošlog tjedna.

Ta je izložba dio programa NEW Udruge Kunstbunker Duga Resa kojom se pokušavaju motivirati mladi za bavljenje umjetnošću, odnosno čime se pokušava na taj način nastaviti graditi lokalna umjetnička scena, kako objašnjava predsjednik Udruge Nikola Vukmanić.

"Elektrokunst im Park". Foto: Josipa Gorički
“Elektrokunst im Park”. Foto: Josipa Gorički

Festival je otvoren izradom murala u Parku vila uličnih likovnih umjetnika Lunara, Smacka, Sifena i, naravno, Leonarda Lesića. U parku je potom održan koncert elektronske glazbe “Eelectrokunst im Park”, a nastavljen je sutradan nastupima zagrebačkih jazz sastava na istoj lokaciji Sonic Diptych, Kozmodrum i Sunrise Sessions. Zbog kiše je program u subotu preseljen u klub Mulj gdje je predstavljen roman o putu u Indiju “Samsara” autora Hrvoja Ivančića, poznatog putopisca i novinara iz Zaboka. Odličnu svirku Dugorešanima su dali bendovi Željka at Ease i Chui, koji je tri puta pozvan na bis. Svi dijelovi programa bili su isprepleteni sa skulpturama zagrebačkog kipara Marina Marinića koji su odranije izloženi u Dugoj Resi, pa su tako i “ragbijaši Maori” “popratili” sva događanja.

Festival pomažu Grad Duga Resa, Karlovačka županija, Heineken Hrvatska i ostali.

Chui u Mulju. Foto: Josipa Gorički
Chui u Mulju. Foto: Josipa Gorički