Kunstbunker Banjavčićevu pretvorio u pozornicu

Autor: Marin Bakić

Koncert sastava Meretrio u Karlovcu. Foto: Marin Bakić

Ispred Knjižnice za mlade nastupao brazilski jazz sastav Meretrio, a u knjižnici do 31. srpnja otvorena zajednička izložba karlovačke fotografkinje Nataše Šafar i dugoreškog slikara i konceptualnog umjetnika Nikole Vukmanića.

Koncertom odličnog jazz sastava iz Sao Paola Meretrio, kojeg čine apsolvent jazz akademije u Grazu Emiliano Sampaio na gitari, Luis André Gigante na bubnjevima i Gustavo Boni na bas gitari, zaključen je u ponedjeljak ovogodišnji Kunstbunker Music&Art festival. Nastupali su u dijelu Banjavčićeve ulice između križanja s Radićevom i križanja s Ulicom Grgura Ninskog, to jest ispred Knjižnice za mlade u kojoj je postavljena zajednička izložba fotografija Nataše Šafar iz Karlovca te slikara i konceptualnog umjetnika iz Duge Rese Nikole Vukmanića “Radićeva – srce grada”. N. Šafar je izložila fotografije nastale desetodnevnim fotografiranjem Radićeve ulice svakog dana između 11 i 11.30 sati. Nadahnut njezinim radom, Vukmanić je izradio svoje slike i tako je nastala skupna izložba koja se može razgledati do 31. srpnja. N. Šafar je posjetitelje uslikala, a Vukmanić zabilježio njihovu kratku misao i to će biti podloga za nastavak njihove zajedničke suradnje.

Koncert sastava Meretrio u Karlovcu. Foto: Marin Bakić
Koncert sastava Meretrio u Karlovcu. Foto: Marin Bakić

Kunstbunker Music&Art festival se u organizaciji udruge Kunstbunker Duga Resa provodi svake godine većinom u Dugoj Resi, ali djelomično i u Karlovcu u sklopu obilježavanja njegova rođendana i u svrhu zbližavanja dvaju susjednih gradova. Festival je otvoren izradom novog murala u dugoreškom Parku vila, u čemu su sudjelovali umjetnici Lunar, Smack, Sifen i Leonard Lesić. Nastavljen je Elektrokunst im Park partijem, a zatim nastupima jazz sastava Sonic Diptych, Kozmodrum i Sunrise Sessions. U klubu Mulj svoju posljednju knjigu “Samsara” predstavio je hrvatski novinar i putopisac Hrvoje Ivančić, a nastupili su sastavi Željka at Ease i Chui. U sklopu programa “NEW” kojim se nastoji stvoriti prostor za afirmaciju mladih lokalnih umjetnika u Galeriji Demokratskog rasadnika Pučkog otvorenog učilišta Duga Resa otvorena je izložba mladih fotografa Matije Špelića i Josipe Gorički.

Sve programe “pratili” su kipovi ragbijaša Maora autora Marina Marinića, koji čine njegovu izložbu “Mi Hrvati – The Final Countdown”.

Izložba "Radićeva - srce grada" Nikole Vukmanića i Nataše Šafar. Foto: Miroslav Katić
Izložba “Radićeva – srce grada” Nikole Vukmanića i Nataše Šafar. Foto: Miroslav Katić

Festival su pomogli Grad Duga Resa, Karlovačka županija, Heineken Hrvatska i drugi.