Pokretni prostor za kulturu u geodezijskoj kupoli

Autor: Star Ka

Kupola na Velikoj promenadi. Foto: Denis Mikšić

Udruga KA-MATRIX, kroz projekt Nova kultura_Hibridni grad 015, od 10. – 14. Lipnja 2015. organizirala je program pod nazivom Mobile Art Dome – MAD.

Program je započeo u prostoru MUZA-e predavanjem i razgovorom s prisutnima o ostavštini Buckministera Fullera kao tvorca i promicatelja pristupa izgradnji geodezijskih kupola i mogućnostima koje daje takav način konstruiranja stambenih i gospodarskih objekata. Program je nastavljen u četvrtak, 14. lipnja ispred ostatka spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora gdje je održana radionica izgradnje kupole. Tijekom dana desetak sudionika je uz pomoć voditelja radionice iz udruge UKE i volontera i volonterki udruge KA-MATRIX podiglo geodezijsku kupolu promjera devet metara u kojoj su se idućih dana provodile brojne aktivnosti i radionice. Osim sudionicima i volonterima nesvakidašnji, pomalo futuristički dizajn na jednoj od najatraktivnijih gradskih lokacija očito je bio zanimljiv i građanima pa su se mnogobrojni znatiželjnici uključili u radionicu izgradnje ili se tijekom dana informirali o mogućnostima geodezijske kupole i održivih izvora energije.

Interes je, stoga, izazvala i Radionica osnova obnovljivih izvora energije gdje su prisutni imali prilike naučiti koje su prednosti održivih izvora energije, na koje načine spajati i koristiti solarne panele, kako ih spajati na akumulator te kako održavati. Nakon što su solarni paneli postavljeni kupola je, uz pomoć led rasvjete, zavijetlila, što je prisutnima bilo najzanimljivije obzirom da je tijekom tri noći karlovačkim parkom dominirala nestvarna svijetleća konstrukcija. U poslijepodnevnim satima slijedila je Radionica postavljanje opreme za radio performans koji je krenuo u večernjim satima. Na slobodnoj radijskoj frekvenciji emitiran je MAD Radio – preformans, radijski program koji uključuje koncert eksperimentalne elektroničke glazbe emitiran isključivo putem radijske frekvencije. Pomoću mobilnih telefona ili drugih prijemnika prisutni su mogli slušati uživo nastupe Krune Jošta i Tina Dožića.

Potrebno je spomenuti da su svi uređaji i programi u kupoli MAD isključivo napajani putem sunčeve energije, počevši od rasvjete, računala, radijskog odašiljača, razglasa, monitora. Subotnje prijepodne bilo je namijenjeno djeci i roditeljima koji su uz informacije o ekološkom uzgoju bilja sudjelovali na radionici Geek’s Garden za roditelje i djecu. Ovom prilikom su se od kompjuterskog otpada, PET ambalaže i kutija od DVD-ova radile zdjelice za uzgoj hranjivih obroka, dok je od od PET ambalaže napravljen viseći vrt. Gostovanje Mobile Art Domea u Karlovcu završeno je veganskim Geek’s Garden solarnim roštiljem gdje su se volonteri i sudionici radionica uživali u ukusnim sendvičima od raznog povrća i klica. Kupola je spuštena u nedjelju u jutarnjim satima no sukladno velikom interesu građana nije isključeno da ćemo uskoro u Karlovcu moći vidjeti nova kupolasta zdanja različitih dimenzija i namjena.

Projekt je proveden uz potporu Zaklade Kultura Nova, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Karlovca i Karlovačke županije.