Traje “Krleža u Karlovcu”

Autor: Marin Bakić

Miroslav Krleža. Izvor: Wikipedia

Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka provodi projekt “Krleža u Karlovcu”. Njime se obilježava 120 godina od rođenja Miroslava Krleže.

Slični se projekti provode i u drugim hrvatskim gradovima, okosnica ovog jest priča o takozvana “tri karlovačka dečka Miroslava Krleže”, kako ih je Krleža sam nazivao. Riječ je o likovnom umjetniku Josipu Vaništi, povjesničaru i publicisti Slavku Goldsteinu, te teoretičaru i povjesničaru književnosti Stanku Lasiću, odnosno rođenim Karlovčanima.

Krleža nam je bitan iz razloga što je promovirao slobodu kritike i integritet pojedinca, što su vrijednosti koje i Polka zastupa.

Projekt je prijavljen na donacijski natječaj Karlovačke pivovare “Za bolji Karlovac i Karlovačku županiju”, a ta tvrtka je odlučila pomoći ga sa 60.000 kuna.

Desetog prosinca 2013. godine organizirali tribinu “Krleža i krležijanstvo” na kojoj su o Krleži i njegovom kulturnom značaju, te o kulturnom značaju Vanište, Goldsteina i Lasića, govorili pulski književnik Daniel Radočaj, koji je u listopadu u nakladi Studija TiM iz Rijeke objavio djelo “Vodič kroz Krležu ili O godinama opasnog življenja”, koje je napisao s književnikom iz Šabca Ivanom Glišićem, te novinri i publicisti Danko Plevnik i Igor Mandić.

Kako je bilo, pogledajte u snimci čitave tribine i u foto galeriji

https://vimeo.com/81629043#at=0

Projekt je otvoren 29. studenog 2013. godine u Gradskom muzeju Karlovac nastupom poznatog hrvatskog glumca Željka Vukmirice & Militargrenzemusik benda. Vukmirica i renomirani hrvatski glazbenici Mario Igrec (gitara), Željko Kovačević (saksofon), Jure Vrandečić (kontrabas) i Milo Stavros (bubnjevi) izveli su politički standup-show “Petriza und Militargrenzemusik”, odnosno obrade “Balada Petrice Kerempuha, a dvorišna prostorija Gradskog muzeja je bila premalena za sve zainteresirane posjetitelje.

Kako je bilo, može se pogledati na video-snimci čitavog glazbeno-scenskog nastupa i u foto galeriji.

https://vimeo.com/80688206

U sklopu ovog projekta slijede u siječnju i veljači organizirane posjete za članove Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, ogranak Karlovačke županije, te za školarce i kulturne djelatnike stalnom postavu Miroslava i Bele Krleže na Krležinom Gvozdu u Zagrebu te ostale aktivnosti o kojima ćemo pravovremeno obavještavati javnost.

Zahvaljujemo Karlovačkoj pivovari, Čistoći, Ad ledu, Tiskari Pečarić&Radočaj, Gradskom muzeju Karlovac, Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić”, Kaportalu, Karlovačkom tjedniku i Radio Mrežnici kao medijskim pokroviteljima, ostalim medijima koji prate naša događanja te posjetiteljima i suradnicima.