U petak promocija knjige “Odrastanje u Karlovcu”

O djelu će u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" govoriti Danko Plevnik, Vladimir Lay i autor Milan Jakšić, a nastupit će i gitarist Goran Ilić

Autor: Miroslav Katić

U petak 10. veljače s početkom u 18 sati u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu održava se promocija knjige memoara umirovljenog novinara Milana Jakšića “Odrastanje u Karlovcu” koju je izdala Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka.

O knjizi će govoriti doktor znanosti Danko Plevnik, profesor doktor znanosti Vladimir Lay i autor. Nastupit će glazbenik Goran Ilić.

Knjiga će se prodavati po promotivnoj cijeni.

„Knjiga je posvećena dolasku ljudi iz sela u grad, karlovačkom primjeru koji nije bio usamljen, sačuvanom izvornom i rado prihvaćenom novom identitetu, maštom i strašću prigrljenoj glazbi, erotskom univerzumu pod vedrim nebom, političkom soliranju zbog ideala, sportu koji je bio kao Himalaja, odškrinutim vratima slobode, prvim ljudskim stradanjima nakon što je sloboda glasno najavljena…“, opisuje autor.

„Pregršt detalja kojih se autor izoštreno prisjeća mogu dovesti maštovitijeg čitatelja u stanje ‘svjedoka’ tog vremena. Tu smo već na polju bogatog i vrsnog literarnog izričaja kakav mi je uvijek iznova fascinantan jer ima moć buditi u čitatelju slike, i to ne samo Karlovčanima, svjedocima tog prostora i vremena, nego svim čitateljima, ma od kuda bili“, stoji u recenziji profesora Laya.

„Jakšić se u svojoj knjizi opredijelio za prozu miksanu kroz reportažni i memoarski stil, pisanu laganom poetikom. U koncentričnim krugovima opisao je svoje ličke korijene, obiteljsko stablo, ljude svoje zgrade, ulice, kvarta, grada, pokrajine, republike, njihove hobije i poneke disidentske političke opcije. Napravio je knjigu uspomena, vrijednu spomena. Njegovo pitko štivo spašava od zaborava mnoge ljude i događaje Karlovca“, stoji u recenziji doktora Plevnika.

„Vrijednost Jakšićevog rukopisa je i u tome što pokazuje da je povijesni tok, doslovno povijest, jedno, a historija, kao stvarnost osoba, porodica i gradova na određenoj teritoriji, nešto sasvim drugo. Historija ostaje kako je zapisana, ona se ne može mijenjati niti se može, ako je autor svoje djelo savjesno pisao, naknadno ‘naseliti’. Po mom uvjerenju, Milan Jakšić je svoje djelo savjesno napisao“, stoji u recenziji Radovana Radovinovića.

„Jakšićeva autobiografska knjiga je zanimljiva, dojmljiva, iskrena… U prvom dijelu to je poezija u prozi. Sve što opisuje, autor je intenzivno proživio. Dobar stil, bogatstvo riječi, pravi izrazi, dobre metafore. Rečenice, pa i duže, uvijek su jasne i čitatelj ne mora pitati što je pjesnik htio reći. Autor ima dobro pamćenje, što naročito dolazi do izražaja u zadnjoj četvrtini knjige. Hrabro se bori za istinu i pravdu, bez obzira što to često šteti njemu i njegovoj novinarskoj karijeri. Poznaje novinarsku branšu, čije je neke članove prikazao kao neiskrene oportuniste, ljude koji uvijek kalkuliraju, cinike pune jala, kukavice i karijeriste. Uvijek je obrazložio svoje ocjene kako bi čitatelj mogao prosuditi jesu li te ocjene ispravne. Pritom je pokazao da je dobar promatrač i da pozna ljudske duše, to jest da je dobar psiholog“, stoji u recenziji doktora Borivoja Vitasa.

Milan Jakšić je rođen 1947. godine u selu Glogovo kod Gračaca. Završio je Fakultet političkih znanosti u Zagrebu. Radio je u dnevnom listu „Vjesnik“ kao sportski novinar i politički komentator. Bio je dopisnik beogradske „Politike“ iz Slovenije, ljubljanskog „Dnevnika“ i frankfurtskog dnevnog lista „Vesti“ iz Hrvatske, suradnik Samostalnog srpskog tjednika „Novosti“ iz Zagreba i kolumnist magazina „Identitet“, urednik manjinskih emisija na Hrvatskom radio Karlovcu i Televiziji 4 rijeke, a suradnik je i portala „Aktiviraj Karlovac“. U Beogradu je 2006. godine objavio u izdanju Medijske knjižare roman „Crni dani za bele konje“. Dobitnik je „Vjesnikove“ novinarske nagrade „Zvonimir Kristl“.