U prodaji knjiga “Odrastanje u Karlovcu”

Memoari novinara Milana Jakšića mogu se nabaviti po cijeni od 13,27 eura u Paviljonu "Katzler", Javnoj ustanovi "Aquatika" i narudžbom na adresu elektroničke pošte info@aktivirajkarlovac.net

Autor: Marin Bakić

Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka izdala je knjigu memoara umirovljenog novinara Milana Jakšića „Odrastanje u Karlovcu“. Može se nabaviti po cijeni od 13,27 eura u Paviljonu „Katzler“, Javnoj ustanovi „Aquatika“ i narudžbom kod izdavača na adresu elektroničke pošte info@aktivirajkarlovac.net.

„Knjiga je posvećena dolasku ljudi iz sela u grad, karlovačkom primjeru koji nije bio usamljen, sačuvanom izvornom i rado prihvaćenom novom identitetu, maštom i strašću prigrljenoj glazbi, erotskom univerzumu pod vedrim nebom, političkom soliranju zbog ideala, sportu koji je bio kao Himalaja, odškrinutim vratima slobode, prvim ljudskim stradanjima nakon što je sloboda glasno najavljena…“, opisuje autor.

„Pregršt detalja kojih se autor izoštreno prisjeća mogu dovesti maštovitijeg čitatelja u stanje ‘svjedoka’ tog vremena. Tu smo već na polju bogatog i vrsnog literarnog izričaja kakav mi je uvijek iznova fascinantan jer ima moć buditi u čitatelju slike, i to ne samo Karlovčanima, svjedocima tog prostora i vremena, nego svim čitateljima, ma od kuda bili“, stoji u recenziji prof. dr. sc. Vladimira Laya.

„Jakšić se u svojoj knjizi opredijelio za prozu miksanu kroz reportažni i memoarski stil, pisanu laganom poetikom. U koncentričnim krugovima opisao je svoje ličke korijene, obiteljsko stablo, ljude svoje zgrade, ulice, kvarta, grada, pokrajine, republike, njihove hobije i poneke disidentske političke opcije. Napravio je knjigu uspomena, vrijednu spomena. Njegovo pitko štivo spašava od zaborava mnoge ljude i događaje Karlovca“, stoji u recenziji dr. sc. Danka Plevnika.

„Vrijednost Jakšićevog rukopisa je i u tome što pokazuje da je povijesni tok, doslovno povijest, jedno, a historija, kao stvarnost osoba, porodica i gradova na određenoj teritoriji, nešto sasvim drugo. Historija ostaje kako je zapisana, ona se ne može mijenjati niti se može, ako je autor svoje djelo savjesno pisao, naknadno ‘naseliti’. Po mom uvjerenju, Milan Jakšić je svoje djelo savjesno napisao“, stoji u recenziji Radovana Radovinovića.

Milan Jakšić je rođen 1947. godine u selu Glogovo kod Gračaca. Završio je Fakultet političkih znanosti u Zagrebu. Radio je u dnevnom listu „Vjesnik“ kao sportski novinar i politički komentator. Bio je dopisnik beogradske „Politike“ iz Slovenije, ljubljanskog „Dnevnika“ i frankfurtskog dnevnog lista „Vesti“ iz Hrvatske, suradnik Samostalnog srpskog tjednika „Novosti“ iz Zagreba i kolumnist magazina „Identitet“, urednik manjinskih emisija na Hrvatskom radio Karlovcu i Televiziji 4 rijeke, a suradnik je i portala „Aktiviraj Karlovac“. U Beogradu je 2006. godine objavio u izdanju Medijske knjižare roman „Crni dani za bele konje“. Dobitnik je „Vjesnikove“ novinarske nagrade „Zvonimir Kristl“.