Do 30. rujna u Karlovcu izložba darovanih djela Antona Cetína

"Opus Antona Cetína prepoznatljiv je po motivu Eve, čiji se lik pojavljuje i na djelima darovanim Gradskom muzeju Karlovac. Cetín je posljednji puta u Karlovcu izlagao prije dvadeset godina u Galeriji Doma Oružanih snaga Hrvatske vojske "Zrinski" na izložbi 'Varijacije Eve' te već tom prilikom obogatio muzej djelom 'Skrbnost u ružičastom', koje će publika moći vidjeti na izložbi", kažu u Gradskom muzeju Karlovac

Autor: Marin Bakić

Do 30. rujna je u Galeriji “Vjekoslav Karas” u Karlovcu otvorena izložba 30 likovnih ostvarenja Antona Cetína koja je ovaj hrvatski, francuski i kanadski umjetnik darovao Gradskom muzeju Karlovac.

“Predstavljaju se darovana djela koja, iako gotovo minijature, ostavljaju monumentalan utisak te svjedoče o neponovljivoj umjetničkoj kreativnosti i osobnosti svoga neumornog i plodnog autora. Cetín kroz svoj rad uspješno istražuje likovnost, uvažava tradicionalne vrijednosti i angažirano rezonira puls suvremenog doba i trauma koje prate čovječanstvo. Darovani radovi su ostvareni miješanjem raznih tehnika na papiru u razdoblju od 1975. do 2015. godine”, kaže voditeljica marketinga i odnosa s javnošću Gradskog muzeja Karlovac Josipa Vukelić.

“Opus Antona Cetína prepoznatljiv je po motivu Eve, čiji se lik pojavljuje i na djelima darovanim Gradskom muzeju Karlovac. Cetín je posljednji puta u Karlovcu izlagao prije dvadeset godina u Galeriji Doma Oružanih snaga Hrvatske vojske “Zrinski” na izložbi ‘Varijacije Eve’ te već tom prilikom obogatio muzej djelom ‘Skrbnost u ružičastom’, koje će publika moći vidjeti na izložbi”, dodaju iz Gradskog muzeja Karlovac.

“Cetínov amblematski motiv i okosnica njegova opusa, lik Eve, rođen je 1967. godine u Parizu. Misaona sveobuhvatnost njezina značenja višestruka je i za Cetína inspirativna i nezaustavljivo plodonosna. Cetínova je Eva sveobuhvatna metafora iskona, majčinstva, ženstva i ostalih bezbrojnih konotacija. Često joj je, kao na spomenutom crtežu „Skrbnost u ružičastom“ iz 1989. godine, pridodan motiv ptice koja po svojoj mogućnosti leta simbolizira vezu između neba i zemlje i time podcrtava ljudsko htijenje prema transcendentnosti koje zapravo pokreće i motivira Evine sinove i kćeri to jest čovječanstvo”, tumači autorica izložbe Antonija Škrtić.

“Cetín je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Marijana Detonija, u Francuskoj je djelovao kao slikar, grafičar i ilustrator, a od kraja 60-ih godina do danas djeluje kao samostalni umjetnik u Kanadi. Do sada je održao preko 160 samostalnih izložbi diljem cijelog svijeta i sudjelovao na više od 200 skupnih izložaba. Cetín je odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi i Redom hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobit njezinih građana 1995. godine, a iste godine u Zagrebu dodijeljene su mu plaketa i priznanje Mare nostrum Croaticum za izuzetan doprinos na polju umjetnosti i kulture”, predstavljaju u Gradskom muzeju Karlovac.

Ostvarenje izložbe financijski je omogućilo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Karlovac.

Josipa Vukelić

*autor naslovne fotografije Denis Stošić