Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje Jelićevo ponašanje

Ovakve „naredbe“ medijima, da u izvanrednoj situaciji uzrokovanoj koronavirusom rade ono što im je u opisu posla, uvredljive su za sve novinare i medije. Krizne situacije ne smiju biti izgovor za ovakve ispade, demonstraciju političke moći

Autor: Hrvoje Zovko

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje ponašanje karlovačkog župana Damira Jelića, koji je prije dva dana na konferenciji za novinare Stožera za civilnu zaštitu Karlovačke županije izdavao zapovijedi i prijetio novinarima riječima: „Ja zapovijedam Hrvatskom radio Karlovcu da o svemu izvještava i ljude s ogulinskog područja, jer ne vidim ovdje ogulinske medije. Možete to smatrati zapovijedi, medij ste u vlasništvu lokalne samouprave.“
Ovakve „naredbe“ medijima, da u izvanrednoj situaciji uzrokovanoj koronavirusom rade ono što im je u opisu posla, uvredljive su za sve novinare i medije. Krizne situacije ne smiju biti izgovor za ovakve ispade, demonstraciju političke moći.

Posljednji ispad samo još jednom potvrđuje ono na što HND upozorava godinama – nedopustivo ponašanje lokalnih šerifa i njihovu uzurpaciju lokalnih medija, koji su pritom financiranim javnim novcem.

A kad župan već spominje ogulinske medije, upozoravamo kako Radio Ogulin dva dana nije dobio nijednu informaciju Županijskog stožera za civilnu zaštitu, kao ni poziv za spomenutu konferenciju za novinare karlovačkog župana.

Isprika za sramotno ponašanje Radio Ogulinu stigla je, ali ne od župana Jelića, nego od članice Županijskog stožera za civilnu zaštitu.

Napominjemo da bi odgovoran čelnik lokalne vlasti, posebice u kriznoj situaciji, informacije bitne za javnost morao učiniti dostupnim svim medijima kako bi došle do svakoga građanina.

HND također apelira na sve medijske redakcije da ovakvim situacijama solidarno dijele informacije i snimljene materijale.